Η εκπαίδευση στην Εκκλησία της Ρωσίας πρέπει να ανταποκρίνεται στα παγκόσμια πρότυπα και να έχει υψηλή ανταγωνιστικότητα, δήλωσε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος.
“Η καλλιέργεια της πνευματικής εκπαίδευσης, η μετατροπή των ιερέων μας σε πνευματική τάξη της κοινωνίας είναι ιερή υποχρέωση όλων μας. Και δεν το κάνουμε με στόχο κάποια πνευματική αισθητική για να φαινόμαστε πειστικοί ως συμμετέχοντες μιας κοινωνικής συζήτησης, αλλά με στόχο να σωθεί η ψυχή του σύγχρονου ανθρώπου”…
είπε ο Πατριάρχης στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εκκλησιών στη Μόσχα. Κάλεσε να καταβληθούν προσπάθειες για να λάβουν τα ορθόδοξα ΑΕΙ θέση στον κατάλογο των καλύτερων ΑΕΙ της χώρας.
“Το έργο μας καλεί να πλησιάσουμε τη στιγμή που θα μπορέσουμε να απαιτήσουμε θέση στην παγκόσμια κλίμακα των ΑΕΙ και πρέπει να δράσουμε άμεσα, χωρίς καθυστέρηση “, υπογράμμισε ο Προκαθήμενος.
Κατά τη δήλωσή του η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην Εκκλησία της Ρωσίας που πραγματοποιείται σήμερα καλείται να βοηθήσει τις πνευματικές σχολές του Πατριαρχείου της Μόσχας να γίνουν “σύγχρονα, ανταγωνιστικά, αναπτυγμένα επιστημονικά και πνευματικά κέντρα όπου όχι απλώς σπουδάζουν οι μελλοντικοί ποιμένες, αλλά οι διανοούμενοι με ακαδημαϊκές γνώσεις “.
Στην κοσμική κοινωνία, συνέχισε ο Πατριάρχης, μπορεί κανείς να ακούσει ότι η θρησκευτική παιδεία υποχωρεί μπροστά στην κοσμική, είναι πολύ εξειδικευμένη και δεν επικοινωνεί με τη σύγχρονη ζωή, «ότι ο απόφοιτος ενός καλύτερου σεμιναρίου δεν μπορεί να βρεθεί στο ίδιο επίπεδο με τον απόφοιτο ενός κοσμικού ιδρύματος». Ταυτόχρονα, ανέφερε ο Πατριάρχης, ένα μέρος της επιστημονικής κοινότητας αρνείται να δει τις θρησκευτικές σχολές ως πλήρεις επιστημονικούς και παιδαγωγικούς συνεργάτες “για λόγους ιδεολογίας “, επειδή υπάρχουν τα κατάλοιπα της σοβιετικής εποχής.
Ο Πατριάρχης επίσης σημείωσε ότι κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης δεν πρέπει να περιοριζόμαστε μόνο με τις ανθρωπιστικές σπουδές. “Τόσο στους φυσικούς μπορεί να φανεί χρήσιμη η γνώση της θεολογίας, ή τουλάχιστον μια επαφή με τις γνώσεις αυτές μπορεί να εξαλείψει τα στερεότυπα και κατάλοιπα της αθεϊστικής εποχής, όσο και οι απόφοιτοι ενός σεμιναρίου πρέπει να αντιλαμβάνονται πώς είναι η σύγχρονη επιστημονική εικόνα του κόσμου, ποια είναι τα σύγχρονα επιτεύγματα στον τομέα της θεωρητικής φυσικής και σε πολλούς άλλους τομείς των κοσμικών γνώσεων “, δήλωσε.
“Θεωρώ σημαντικό να αναπτύσσουμε συνεργασία με σχολές θετικών επιστημών, να καλούμε τους καθηγητές τους να δίνουν διαλέξεις στα δικά μας ΑΕΙ και εμείς εκ μέρους μας να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε σχετικές προτάσεις για διαλέξεις και σειρά μαθημάτων σε εκείνα τα κοσμικά ΑΕΙ, συμπεριλαμβανομένων και των τεχνικών, όπου υπάρχει ενδιαφέρον για απόκτηση γνώσεων για τη σύγχρονη θεολογική επιστήμη “, υπογράμμισε ο Πατριάρχης.