Το Πατριαρχείο Μόσχας εκφράζει τον προβληματισμό του για τη στάση της Βουλγαρίας στο θέμα της αναγνώρισης της στήριξης της Ρωσίας στην επανάσταση εναντίον των Οθωμανών που έφερε την τελική απελευθέρωση.
Και ο ίδιος ο Πατριάρχης Κύριλλος είχε αναφερθεί στο θέμα κατά την αναχώρησή του από την Σόφια. Η συνάντηση του Πατριάρχη με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεβ, φαίνεται πως δεν έγιναν σε καλό κλίμα με τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας να μην κατοθρώνει να κρύψει την πικρία του. Πάντως, η Προεδρία δεν πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα τους διαλόγους στην κλειστή συνάντηση.
Το Πατριαρχείο της Βουλγαρίας σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους τόνους, μέσω του Προϊσταμένου του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων, ανέφερε πως: “Με αξιοπρεπή τρόπο ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ότι ο βουλγαρικός λαός δεν σταμάτησε ποτέ να σέβεται και να εκφράζει ευγνωμοσύνη στο ρωσικό λαό, στη Ρωσική Εκκλησία και στους στρατιώτες. Ο Πρόεδρος τα είχε διατυπώσει όλα αυτά στις ομιλίες του στις παραμονές της 3ης Μαρτίου».
[irp posts=”408146″ name=”Η πικρία του Πατριαρχείου Μόσχας για τη στάση των Βούλγαρων”]
Και συμπλήρωσε: «Παράλληλα, ο Πρόεδρος Ράντεβ τόνισε ρητά ότι, όπως και η εκκλησία αγωνίζεται για την ψυχή του κάθε ανθρώπου, είμαστε επίσης ευγνώμονες για τη μνήμη κάθε πολεμιστή που πολέμησε στο ρωσικό στρατό κάτω από τις σημαία του αυτοκράτορα Αλέξανδρου Β΄ και πέθανε για τη βουλγαρική ελευθερία ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Ο ίδιος ο Πατριάρχης Κύριλλος πρότεινε να εγκαταλειφθεί αυτό το θέμα, αφού ο Πρόεδρος του υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο Πατριάρχης είχε υποστηρίξει τη δύναμη της σιωπής.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος συμπεριφέρθηκε με τρόπο πολιτικό, αντιμετωπίζοντας τον συνομιλητή του με σεβασμό, αλλά σταθερά αντέδρασε για τις θέσεις του, γεγονός που έδωσε μια έντονη εντύπωση στον Επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», λέει τέλος ο Νικολά Γκεόργκιεφ από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας.
Στο τέλος των συνομιλιών, ο Ρώσος Πατριάρχης έδωσε την ευλογία του στον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, και ο Ράντεφ δήλωσε ότι είχε ήδη λάβει μια ευλογία όταν ανέλαβε τα καθήκοντά, από τον Βούλγαρο Πατριάρχη Νεόφυτο.