Σήμερα 24 Μαΐου η Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα της σλαβικής γραφής και του πολιτισμού. Η γιορτή αυτή συμπίπτει με την Ημέρα μνήμης των αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου – δημιουργών του σλαβικού αλφαβήτου και κηρύκων του Χριστιανισμού, τους οποίους λατρεύουν στην Ορθοδοξία ως Αγίους. Κέντρο των γιορταστικών εκδηλώσεων σύμφωνα με την παράδοση θα γίνει η Μόσχα.
Άτυπος χαρακτήρας, πρωτοφανείς διαστάσεις και νέα μορφή – έτσι θα γιορταστεί φέτος η Ημέρα της σλαβικής γραφής και του πολιτισμού,- είπε ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας Βλαντίμιρ Λεγκόιντα.
– Προετοιμαζόμενοι για αυτή την γιορτή σκεφτόμαστε πώς θα την κάνουμε προσφιλή και κατανοητή σε όλους. Το κύριο καθήκον μας παραμένει να κάνουμε έτσι ώστε τα ονόματα των Κυρίλλου και Μεθοδίου να πάψουν να είναι μόνο λόγια από τα εγχειρίδια, αλλά να γίνουν προσφιλή στους ανθρώπους.
Θεωρείται ότι στην εποχή του Κυρίλλου και του Μεθοδίου, δηλαδή, στον ΙΧ αιώνα, οι Σλάβοι καταλάβαιναν εύκολα ο ένας τον άλλον. Κοινό στοιχείο για όλους τους, κατά τη γνώμη των ειδικών, ήταν το σύστημα ήχου, που αποδίδεται στο αλφάβητο, που δημιούργησαν οι λόγιοι με σκοπό την μετάφραση των ελληνικών θρησκευτικών κειμένων στα σλαβικά. Το Κυριλλικό, όπως αποκαλέστηκε το αλφάβητο από το όνομα ενός από τους αδελφούς, αποτέλεσε τη βάση των αλφαβήτων των σλαβικών λαών, γεγονός, το οποίο θα θυμηθούν για άλλη μια φορά οι Μοσχοβίτες, διαβάζοντας την ημέρα της γιορτής τις πινακίδες με τις ονομασίες των δρόμων της πόλης, γραμμές σε διάφορες σλαβικές γλώσσες: βουλγαρικά, ουκρανικά, λευκορωσικά, σέρβικα και μακεδονικά.
Πιο προσφιλής θα γίνει και η μητρική γλώσσα: καθηγητές των κορυφαίων Πανεπιστημίων της ρωσικής πρωτεύουσας θα δώσουν ανοιχτά μαθήματα ρωσικής γλώσσας και διάσημοι καλλιτέχνες θα διαβάσουν αποσπάσματα από τα έργα Ρώσων κλασικών κοντά στα μνημεία του Αλεξάντερ Πούσκιν, του Μιχαήλ Λέρμοντοφ, του Νικολάι Γκόγκολ και της Μαρίνας Τσβετάγιεβα. Θα λήξει η Ημέρα της σλαβικής γραφής και του πολιτισμού με μεγάλη συναυλία με την επωνυμία «Τα αγαπημένα μας τραγούδια», που θα δωθεί στην Κόκκινη Πλατεία με τη συμμετοχή 30 διάσημων χορωδιών δηλαδή τουλάχιστον 3000 τραγουδιστών. Σε συνοδεία μεικτής ορχήστρας θα τραγουδήσουν εκκλησιαστικά άσματα, λαϊκά και δημοφιλή τραγούδια. Για όποιους θελήσουν να τραγουδήσουν μαζί με τους επαγγελματίες τα κείμενα των τραγουδιών θα παρουσιάζονται σε μεγάλες οθόνες. «Η Μόσχα δεν είδε ποτέ κάτι τέτοιο»,- είπε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας Σόφια Απφελμπάουμ.
– Είναι ένα πείραμα, αλλά ελπίζουμε ότι θα αποδειχθεί επιτυχημένο. Όλα τα τραγούδια είναι γνωστά. Ρεπερτόριο επιλέχτηκε έτσι, ώστε να τραγουδήσει όλη η Πλατεία, να τραγουδήσουν όλοι οι παρευρισκόμενοι εκεί. Είναι ένας ιδιόμορφος πολιτιστικός κώδικας του λαού μας, που μας ενώνει.
Η συναυλία θα κλείσει με την εκτέλεση απ’ όλους τους συγκεντρωμένους του διάσημου ύμνου του Μιχαήλ Γκλίνκα «Δόξα» και φανταχτερά γιορταστικά πυροτεχνήματα.