Σήμερα, 24 Ιουλίου, στη Ρωσία άρχισαν οι γιορτασμοί, που είναι αφιερωμένοι στη 1025η επέτειο του εκχριστιανισμού των Ρως. Στον κεντρικό ναό της χώρας – το Ναό του Σωτήρος – ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριάρχης Κύριλλος ηγήθηκε της Θείας Λειτουργίας.
Τα χιλιοστά εικοστά πέμπτα γενέθλια της Ρωσικής Ορθοδοξίας θα τιμηθούν με προσευχές και λιτανείες όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στη Λευκορωσία και την Ουκρανία.
Η επιλογή της πίστης καθόρισε το μελλοντικό δρόμο της Ρωσίας, είναι πεπεισμένος ο Πατριάρχης Κύριλλος:
– Η 1025η επέτειος της Βάπτισης της Ρωσίας είναι επέτειος, η οποία έχει μεγάλη σημασία και για τους λαούς της Ρωσίας και για τους λαούς της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, καθώς και για όλες τις χώρες της ιστορικής Ρωσίας. Ακριβώς στη Βάπτιση της Ρωσίας οφείλουμε τη διαμόρφωση του μοναδικού μας πολιτισμού. Και η πίστη στις πνευματικές τις βάσεις αποτελεί εχέγγυο του ότι θα διαφυλάξουμε την ταυτότητά μας και, συνεπώς, θα είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι. Γιατί δεν μπορούν να είναι ευτυχισμένοι οι λαοί, που έχουν προδώσει τον εαυτό τους, λαοί ανελεύθεροι και πνευματικά εξαρτημένοι.
Το αποκορύφωμα των γιορτασμών της Μόσχας θα είναι η συναυλία στην Κόκκινη πλατεία της πρωτεύουσας, που θα δοθεί το βράδυ της 25ης Ιουλίου και σ΄αυτήν θα λάβουν μέρος και κλασσικά συγκροτήματα και σύνολα μουσικής ροκ και ποπ. Στο κονσέρτο έχουν προσκληθεί αντιπροσωπείες και των 15 αυτοκέφαλων ορθόδοξων εκκλησιών του κόσμου. Από αυτές οι οκτώ θα εκπροσωπηθούν από τους πρωθιεράρχες τους.
Στις 26 Ιουλίου με ειδικό τρένο οι πατριαρχικές αντιπροσωπείες θα αναχωρήσουν για το Κίεβο, όπου θα γιορτάσουν την Ημέρα της Βάπτισης. Στις 28 Ιουλίου, την ημέρα της μνήμης του αγίου ηγεμόνα Βλαντίμιρ – του Βαπτιστή των Ρως – ο Πατριάρχης Κύριλλος θα τελέσει μαζί με τον ορθόδοξο κλήρο από διάφορες χώρες του κόσμου Θεία Λειτουργία στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου (Πετσέρσκαγια Λαύρα). Και θα ολοκληρωθούν οι γιορτασμοί στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας – πόλη του Μινσκ, όπου οι εκπρόσωποι της παγκόσμιας Ορθοδοξίας θα μεταβούν μετά την επίσκεψη στην Ουκρανία.
Είναι συμβολικό το ότι με «το τρένο των Πατριαρχών» αυτή τη διαδρομή θα ακολουθήσει και το μεγάλο χριστιανικό ιερό κειμήλιο – ο σταυρός, πάνω στον οποίο σταυρώθηκε ο μαθητής του Ιησού Χριστού, απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος. Η μεταφορά του Σταυρού αυτού στη Ρωσία κανονίστηκε να συμπέσει με το ιωβηλαίο των 1025 χρόνων του εκχριστιανισμού των Ρως, υπογράμμισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ:
– Σύμφωνα με την παράδοση, που διαφυλάσσεται από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, ακριβώς ο απόστολος Ανδρέας είχε προφητέψει τη μεγάλη δόξα της ορθοδοξίας στη Ρωσία. Ο Ανδρέας ο Πρωτόκλητος ταξίδευε στο δρόμο «από τους Βαράγγους στους Έλληνες». Όπως αναφέρει το χρονικό, καθοδόν ο απόστολος σταμάτησε σε κάποιους λόφους, όπου αργότερα δημιουργήθηκε η πόλη του Κιέβου. Ο απόστολος ύψωσε στο μέρος εκείνο ένα σταυρό και προφήτεψε το μεγάλο μέλλον και αυτών των τόπων, και του χριστιανισμού σ΄αυτή την περιοχή. Γι΄αυτό στη Ρωσία η στάση προς τον απόστολο Ανδρέα πάντοτε ήταν ιδιαίτερα ευλαβική.
Από την ελληνική πόλη της Πάτρας, όπου σταυρώθηκε ο Ανδρέας ο Πρωτόκλητος, ο Σταυρός αρχικά μεταφέρθηκε στην Αγία Πετρούπολη. Μετά το ιερό κειμήλιο μπόρεσαν να το αγγίξουν οι χριστιανοί σε μερικές εκκλησίες στα περίχωρα της Μόσχας. Από τις 19 Ιουλίου ο ιερός σταυρός βρίσκεται στο Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα. Στη Ρωσία τον έχουν προσκυνήσει περίπου 400 χιλ. άτομα.