ΜΟΣΧΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ: Την απόφαση να απαλλάξει από τα καθήκοντά του ως πρόεδρο του τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας και Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, προχώρησε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.
Σε ανακοίνωση μετά την τακτική συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως η Σύνοδος αποφάσισε να απελευθερωθεί ο Μητροπολίτης Βουδαπέστης και Ουγγαρίας Μάρκος από τη διοίκηση της Επισκοπής, ευχαριστώντας τον για το έργο που επιτέλεσε.
Παράλληλα, «ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας θα είναι ο διαχειριστής της Μητρόπολης Βουδαπέστης-Ουγγαρίας, με την απαλλαγή του από τα καθήκοντα του προέδρου του τμήματος Εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων και μονίμου μέλους της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».
Επίσης, ορίστηκε ότι πρόεδρος του ΤΕΕΣ και μόνιμο μέλος της Ιεράς Συνόδου, θα είναι ο Μητροπολίτης Χερσώνας Αντώνιος, με προσωρινή διατήρηση της διεύθυνσης της Εξαρχίας Δυτικής Ευρώπης και της θέσης του προϊσταμένου του γραφείου του Πατριαρχείου Μόσχας για τα ξένα ιδρύματα, με απαλλαγή από τη διαχείριση της Επισκοπής Χερσώνας.
Το orthodoxtimes.gr πρώτο είχε επισημάνει με άρθρο του την προσπάθεια του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα να διαφοροποιηθεί από την επιθετική στάση του Πατριάρχη Μόσχας και την πλήρη ταύτισή του με τις επιταγές του Κρεμλίνου.
Πρώτα ήταν η συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο στην Κύπρο, στο πλαίσιο της Ορθόδοξης Προσυνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, παρά το γεγονός ότι η Εκκλησία της Ρωσίας έχει διακόψει την ευχαριστιακή κοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, μετά την αναγνώριση από τον τελευταίο, της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Ακολούθησε η προσυνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (WCC) και το κείμενο συμπερασμάτων που εκδόθηκε μετά το πέρας των εργασιών, και στο οποίο γινόταν λόγος για ομόφωνη καταδίκη του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία.
Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ ήταν παρών στην προσυνέλευση, ως επικεφαλής της αποστολής της Ρωσικής Εκκλησίας, όπως ήταν και παρών στις συζητήσεις που οδήγησαν στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο εκδόθηκε με ομόφωνη -επομένως και δική του- συναίνεση.
Επίσης, σε πρόσφατες δηλώσεις του για τις σχέσεις με τις “Ορθόδοξες Εκκλησίες Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Κύπρου και Ελλάδος”, τόνισε πως έχουν «Δεν νομίζω ότι πρέπει να τους θεωρούμε εχθρούς».
Ο Ιλαρίωνας έκανε ακόμη λόγο για “προσωρινές δυσκολίες” στην Ορθόδοξη Εκκλησία, τις οποίες θα υπερκεράσει “οπωσδήποτε”, καθώς και ότι “θα βρεθεί κάποια πανορθόδοξη ή διορθόδοξη λύση, η οποία θα επιτρέψει τη θεραπεία των τραυμάτων, που προκλήθηκαν στο σώμα της παγκόσμιας Ορθοδοξίας και θα αποκαταστήσει την πλήρη κοινωνία μεταξύ των Εκκλησιών”.
Η “μεταστροφή” αυτή εντοπίζεται κυρίως στο διάστημα μετά την Προσυνέλευση του WCC.
Πηγές του orthodoxtimes.gr αναφέρουν ότι στο Παραλίμνι ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας τήρησε πολύ ήπια στάση, εμφανίζοντας πρωτόγνωρη διαλλακτικότητα στις συζητήσεις με τις αντιπροσωπείες όλων των Εκκλησιών.
Χθες εξάλλου ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος είχε κάνει λόγο για την απομόνωση του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου από τους Μητροπολίτες του και αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα. «Είπα, λοιπόν, του Ιλαρίωνα να μεταφέρει στον Πατριάρχη Κύριλλο ότι πρέπει να εγκαταλείψει τα λάθη και να αρχίσει να μας μνημονεύει. Εμείς τον μνημονεύουμε, του στέλνω επιστολές και απαντάει».
Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων του υποσχέθηκε ότι θα το μεταφέρει, ωστόσο ο ίδιος αμφιβάλλει. «Τους έχει πατημένους κάτω ο Κύριλλος. Είναι πολύ εγωιστής και φοβούνται οι Μητροπολίτες να πάνε κοντά του. Εγώ τσακώθηκα πολλές φορές μαζί του, γιατί ήταν λάθος».
της Έφης Ευθυμίου/orthodoxtimes.gr