Toυ Θωμά Αναστασιάδη για το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της 3ης Φεβρουαρίου 2016, αγιοποιήθηκε ο στρατιωτικός ιατρός Ευγένιος Botkin (γεν.1865 ), και ανακηρύχθηκε ως άγιος “ενάρετος Νεομάρτυς Ευγένιος ο δικαιοπαθών” και κατατάχθηκε στο σύνολο των Νεομαρτύρων και Ομολογητών της Ρωσικής Εκκλησίας.
Η πρώτη του εκκλησία χτίστηκε στην Μόσχα και ημέρα μνήμης του, ορίστηκε η 6η Φεβρουαρίου εκάστου έτους. Προς τον σκοπό αυτό ο Πατριαρχικός Έξαρχος Πάσης Λευκορωσίας, σεβ/τος Μητροπολίτης Μινσκ κ.Βενιαμίν,(*) τέλεσε χθες 5-2-22, παραμονή της εορτής και πανηγύρεως του Αγ. Ευγενίου, την Θεία Λειτουργία στον ομώνυμο ξύλινο ναό, ο οποίος καθαγιάστηκε στην πόλη του Μινσκ στις 13 Ιουλίου 2019.
Με τον Έξαρχο συλλειτούργησε ο Γραμματέας της Επισκοπής Μινσκ πρωτοπρεσβύτερος π.Ανδρέας, ο Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Φιλανθρωπίας του Εξαρχάτου π. Κύριλλος, ο ιερέας του ναού της Παντανάσσης π.Αλέξανδρος, ο εφημέριος του ναού, ο Πρωτοδιάκονος Βλαδίμηρος και πλειάδα υποδιακόνων. Τους λειτουργικούς ύμνους απέδωσε η μικτή χορωδία, υπό τη διεύθυνση της κ. Όλγας Σόλκοβα. Το κήρυγμα, πριν την Κοινωνία, εκφώνησε ο ιερέας π. Αλέξανδρος.
Μετά την οπισθάμβωνη προσευχή, ο Πατριαρχικός Έξαρχος με τους κληρικούς και το εκκλησίασμα, τέλεσε στο χιονισμένο προαύλιο του ναού, λιτανευτική δοξολογία και αγιασμό, στον άγιο δίκαιο μάρτυρα Ευγένιο. Στο τέλος της ακολουθίας ο Μητροπολίτης Βενιαμίν συνεχάρη και ευλόγησε τους πιστούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων προσήλθαν στην Θεία Κοινωνία, και τους ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή. . Στη συνέχεια, ο εφημέριος του ναού, απηύθυνε ευχαριστήριο χαιρετισμό στον Σεβασμιώτατο Vladyka, και του απένειμε, δια της πρεσβυτέρας, ως αναμνηστικό δώρο έναν κώδωνα.
Ο Ευγένιος Σεργίου Botkin, γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη, όπου σπούδασε Φυσική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της πόλης και αποφοίτησε με άριστα από τη Στρατιωτική Ιατρική Ακαδημία.
Μετά την επιστροφή του από το Βερολίνο, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές, εργάστηκε ως οικότροφος σε Νοσοκομείο της γενέτειράς του, προσφέρθηκε εθελοντικά στον Ρωσο-Ιαπωνικό Πόλεμο, και κατόπιν δίδαξε στην Ακαδημία. Το 1908 προσκλήθηκε από τον Τσάρο Νικόλαο Β’ ως γιατρός της Βασιλικής οικογένειας.
Μετά την επανάσταση των μπολσεβίκων, ο Μπότκιν δεν άφησε τους ασθενείς του, και ακολούθησε οικειοθελώς στην εξορία την Βασιλική οικογένεια, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τι τον περίμενε. Στο τέλος τον πυροβόλησαν κι αυτόν μαζί τους.
(*) έπί πλέον πτυχιούχος Φυσικής και Ηλεκτρονικής