Ρωσία: Η εικόνα της Μητέρας του Θεού, η επονομαζόμενη <<Η χαρά πάντων των θλιβομένων>> τιμάται ιδιαιτέρως στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κατ΄ έτος τις 6 Νοεμβρίου.
του Θωμά Αναστασιάδη – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Η πρωτότυπη εικόνα του 1688, Ρωσικής τεχνοτροπίας, βρίσκεται στο Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Μόσχα. Απεικονίζει στο κέντρο την Θεοτόκο, περίλαμπρη,
περιτριγυρισμένη από ανθρώπους, με ασθένειες και θλίψεις και αγγέλους που μεταφέρουν στην Παναγία τα αιτήματά τους.
Η θαυματουργή εικόνα έγινε διάσημη για θαύματα και βοήθεια σε πάσχοντες ανθρώπους.
Προς τον σκοπό αυτόν, τελέστηκε ιδιαίτερη λατρεία στην γυναικεία Ι.Μονή της Οδηγήτριας στο Τσελιάμπινσκ (Челябинск), καθ’ όσον πολιούχος του Καθολικού της είναι, ακριβώς, η Μητέρα του Θεού “Χαρά πάντων των θλιβομένων”. Στην Θ.Λειτουργία χοροστάτησε ο επιχώριος Μητροπολίτης Τσελιαμπίνσκης και Μίας κ.Αλέξιος, συμπαραστατούμενος από πλειάδα ιερέων,
διακόνων και υποδιακόνων. Παραβρέθηκε η ηγουμένη, γερόντισσα Ευσεβία με την αδελφότητα του μοναστηριού, επί τη παρουσία πλήθους ευλαβών προσκυνητών, η πλειονότητα των οποίων προσήλθε στην Θ.Μετάληψη.
Η πόλη Τσελιάμπινσκ, των 1,2 εκατ. κατοίκων, είναι έδρα της ομώνυμης μητρόπολης, βρίσκεται στον ποταμό Μιάς των Ουραλίων Ορέων και απέχει από την Μόσχα περίπου 3.000 χιλιόμετρα. Κυρίως είναι πασίγνωστη από τον μετεωρίτη 654 κιλών. που έπεσετο 2013 στα περίχωρά της.
Στο Μοναστήρι της ηγουμένης Ευσεβίας υπάρχουν δύο παρεκκλήσια. Ένα προς τιμήν του Αγίου Νικολάου και το άλλοστο όνομα του προφήτη Μωυσή του Θεσβίτη.
Κατά την διάρκεια της θ.λειτουργίας αναπέμφθηκε ειδική δέηση για τον κορονοϊό και τους βαριά άρρωστους, όπου ο Μητροπολίτης Αλέξιος κάλεσε το εκκλησίασμα να προσευχηθούν στον όσιο Μοναχό Νικηφόρο τον Λεπρό, στον οποίο έχει δοθείιδιαίτερη χάρη για να απαλλάξει τους ανθρώπους από την προκύψασα επιδημία. Την εικόνα, με ενσωματωμένο απότμημα λειψάνου του, προσκόμισε στην εκκλησία για τη Λειτουργία ο σεβ/τος, την παραμονή της εορτής, στον εσπερινό.
Στο κήρυγμά του ο 47χρονος ποιμενάρχης, μητροπολίτης κ.Αλέξιος, είπε μεταξύ άλλων:
« Τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Ο Κύριος στέλνει λύπες όταν θέλει να απομακρύνει τους ανθρώπους από κάποιες αμαρτίες, για να τους θυμίζει ότι οι γήινες απολαύσεις, η επίγεια ζωή είναι φευγαλέα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον Θεό, ότι ο άνθρωπος προορίζεται για αιώνια ζωή στο Βασίλειο του Θεού » , τόνισε ο Vladyka Alexy. – Ας προσευχηθούμεστη Βασίλισσα των Ουρανών να στείλει πνευματική χαρά γεμάτη χάρη στις καρδιές μας, που θλίβονται από αμαρτίες,
από αδυναμία, και από το γεγονός ότι είμαστε μακριά από τον Κύριο. Είθε η προσευχή ενώπιον της Βασίλισσαςτων Ουρανών να μας φέρει πιο κοντά στον Θεό ».
Μετά το πέρας της Λειτουργίας, έγινε λιτανευτική πομπή πέριξ του Καθολικού της Μονής.
Το μοναστήρι έκλεισε και καταργήθηκε επί σοβιετικής κυριαρχίας, ο τρούλος και το καμπαναριό γκρεμίστηκαν, καιπροστέθηκε δεύτερος όροφος. Στη δεκαετία του 1930 στέγαζε τη διεύθυνση της πειραματικής μονάδας παραγωγής Sadovoe.
Τον Σεπτέμβριο του 1996, το κτίριο γραφείων μεταβιβάστηκε στην επισκοπή του Τσελιάμπινσκ, και το μοναστήρι της Οδηγήτριας άρχισε να αναβιώνει, με την επανοικοδόμηση του ναού, ο οποίος ήταν σε άθλια κατάσταση. Το κτίριο βρισκότανστη μέση ενός σωρού σκουπιδιών, σχεδόν κατεστραμμένο, με σπασμένα παράθυρα, χωρίς νερό, ρεύμα ή θέρμανση.
Το 2002 προστέθηκε το καμπαναριό.
Ακολούθησε επίσκεψη στην παρακείμενη αίθουσα εκδηλώσεων, όπου εκτίθενται ιστορικές φωτογραφίες της Μονής και του ναού. Επίσης εκτίθεται εικόνα του Αγίου Νικολάου και το μοναδικό σωζόμενο αντίγραφο Μηναίου,ένα λειτουργικό βιβλίο που βρισκόταν στο προεπαναστατικό μοναστήρι, τα οποία προσέφερε κάτοικος συλλέκτης αντικέρ.