Στις 21, Φεβρουαρίου στην Πατριαρχική και Συνοδική κατοικία στο Μοναστήρι Danilov στη Μόσχα, πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερη συνάντηση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου με τον επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τσετσενίας Καντίροφ.
Μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Κύριλλος είπε:
“Θα ήθελα να σας καλωσορίσω θερμά… Έχουμε μια ευκαιρία να δούμε τι συμβαίνει στην Τσετσενία. Βλέπουμε πώς η ξαναχτίστηκε το Γκρόζνι, την αποκατάσταση της ζωής, καθώς και το γεγονός πως στη Δημοκρατία της Τσετσενίας έχει μειωθεί δραματικά ο αριθμός των τρομοκρατικών ενεργειών. Γνωρίζουμε την ισχυρή θέση σας για την τρομοκρατία, η οποία έχει απήχηση στις καρδιές μας. Το γεγονός ότι η Δημοκρατία της Τσετσενίας, έχοντας περάσει από δοκιμασία γίνεται σήμερα μια ακμάζουσα περιοχή οφείλεται και στους γονείς σας, και στην αξία τη δική σας, την οποία εκτιμούμε πάρα πολύ.
Ζούμε σε μια χώρα όπου ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ ιστορικά έχουν διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο όσον αφορά την ταυτότητα. Χωρίς μια τέτοια εθνική αυτοσυνειδησία, χωρίς σεβασμό των εθνικών παραδόσεων και την προέλευση της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, γίνεται πολύ ευάλωτη, διότι υπάρχει μια τεράστια επιρροή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία τοποθετούν στο μυαλό των ανθρώπων σκέψεις και ιδέες, οι οποίες δεν συνδέονται με το Θεό, σχηματίζοντας έναν άθεο τρόπο ζωής και μια άθεη στάση παπέναντι στον διπλανό, στην κοινωνία, στον κόσμο.
Στη Ρωσία, με τη χάρη του Θεού, με τη συνεργασία χριστιανών και μουσουλμάνων η κατάσταση δεν μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνη όσο και σε πολλές άλλες χώρες. Με βάση την θρησκευτική μας ταυτότητα, είμαστε σε θέση να κάνουμε πραγματικά πολλά, μεταξύ άλλων όσον αφορά την εκπαίδευση της νέας γενιάς και είναι σπουδαίο ότι στα κύρια ζητήματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση των νέων, μουσουλμάνων και ορθοδόξων, σήμερα έχουμε κοινή άποψη.
Οι βασικές αρχές του Ορθοδόξου Πολιτισμού και οι βασικές αρχές του ισλαμικού πολιτισμού καλλιεργούν το σεβασμό και ακόμα και την αγάπη για τους αδελφούς μας – Ορθόδοξους ή Μουσουλμάνους…..Έτσι, ο αμοιβαίος σεβασμός μας πηγάζει από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις μας, αν τα παιδιά σπουδάζουν Ορθοδοξία μαθαίνουν ταυτόχρονα να σέβονται το Ισλάμ και αν διαβάζουν το Ισλάμ, θα μάθουν να κατανοούν και να σέβονται την Ορθοδοξία, και τότε η ανοχή, δεν θα είναι κενή λέξη, δεν θα υπάρχει αδιαφορία του ενός για τον άλλο.
Νομίζω ότι μόνο σε αυτό μπορεί να βασίζονται οι βαθιά ειλικρινείς σχέσεις μεταξύ των οπαδών των δύο θρησκειών. Και θα ήθελα να πω για άλλη μια φορά ότι πραγματικά εκτιμώ τον ηρωισμό αυτών των ισλαμιστών ηγετών, οι οποίοι μοιράστηκαν μια άποψη για ένα αδυσώπητο αγώνα κατά της τρομοκρατίας, και πέθαναν σαν μάρτυρες. Γνωρίζουμε ότι πάνω από 60 υψηλοί υπηρέτες του Ισλάμ σκοτώθηκαν. “
Με τη σειρά του, ο κ.Καντίροφ εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. “Είμαι ευτυχής που άκουσα από σας ευγενικά λόγια που απευθύνονται στους μουσουλμάνους που ζουν στην επικράτεια της Δημοκρατίας της Τσετσενίας – είπε, αναφερόμενος στην Αυτού Αγιότητα, ο επικεφαλής της περιοχής. – Σήμερα, η Δημοκρατία της Τσετσενίας είναι μια από τις πιο ήσυχες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Έχουμε σχεδόν διαπράξει σοβαρά και ειδεχθή εγκλήματα, τρομοκρατικές ενέργειες. Και όμως, από το 1999, όταν ο Αχμάντ Καντίροφ ήταν ο επικεφαλής της διοίκησης, έχουμε πνευματικά αναβιώσει τη χώρα μας και το λαό μας”.
«Αν σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να χτίσουμε ένα τζαμί, αν είμαστε ελεύθεροι να προσευχόμαστε και να μελετάμε το Κοράνι, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τη χώρα μας – είπε ο Καντίροφ, επισημαίνοντας την απουσία στη Δημοκρατία της Τσετσενίας θρησκευτικού μίσους. – Η σωστή διδασκαλία του Ισλάμ θα μας επιτρέψει να αποφύγουμε τις συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα σε άλλες χώρες”.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν διάφορες πτυχές των θεμάτων που άπτονται της εκκλησίας-κράτους και του διαθρησκευτικού διαλόγου, καθώς και θέματα υποστήριξης Ορθοδόξων Χριστιανών που ζουν στη Δημοκρατία της Τσετσενίας.