Συνάντηση του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκικής Δημοκρατίας
Με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκικής Δημοκρατίας καθηγητή Μεχμέτ Πατσατζή είχε συνάντηση στις 8 Απριλίου 2014 ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας στο χώρο του ΤΕΕΣ.
Ο κ. Μεχμέτ Πατσατζή αφίχθη στη Μόσχα ως επικεφαλής της Τουρκικής αντιπροσωπείας για να συμμετάσχει στη Β΄ συνεδρία της ομάδας εργασίας επί του διαλόγου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας και της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας.
Εκ μέρους του Αγιωτάτου Πατριάρχου Κυρίλλου ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων μετέφερε τις καλύτερες ευχές στον ηγέτη της Διεύθυνσης κ. Μεχμέτ Γκιορμέζ. Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας αναφέρθηκε στην δεινή κατάσταση των χριστιανών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Ο Σεβασμιώτατος Πρόεδρος του ΤΕΕΣ διατύπωσε τον προβληματισμό του για τον μαζικό εκτοπισμό των χριστιανών από τις χώρες της περιοχής. Σύμφωνα με τον Ρώσο Ιεράρχη ιδιαίτερη ανησυχία στη Ρωσική Εκκλησία προκαλεί η τύχη των χριστιανών στη Συρία. Επίσης υπενθύμισε την σχεδόν προ ενός έτους στις 22 Απριλίου 2014 απαγωγή των Μητροπολιτών Χαλεπίου Παύλου και Ιωάννη, η τύχη των οποίων αγνοείται έκτοτε.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ τόνισε ότι οι συνομιλίες στα πλαίσια της ομάδας εργασίας επί του διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας και της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκικής Δημοκρατίας θα συντελέσουν στην εκπόνηση ουσιαστικών μέτρων προστασίας των θρησκευτικών κοινοτήτων στις χώρες, όπου απειλούνται με διώξεις και διακρίσεις.
Από την πλευρά του ο κ. Μ. Πατσατζή εξέθεσε την γνώμη του για την σύγκρουση στη Συρία επισημαίνοντας ότι εξαιτίας πολεμικών ενεργειών υποφέρει ολόκληρος ο Συριακός λαός ανεξαρτήτως εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας. Ειδικότερα δε έχουν καταστραφεί πολλά μουσουλμανικά τεμένη. Ακόμα δέχθηκε την ανάγκη της κοινής εργασίας για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού, η οποία να είναι σε θέση να συνδράμει στην επίλυση ορισμένων τρεχόντων κοινωνικών ζητημάτων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Β’ συνεδρία της ομάδας εργασίας
Σε Β΄ συνεδρία της συνήλθε στις 8 Απριλίου 2014 η κοινή ομάδα εργασίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας και της Διευθύνσεως Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκικής Δημοκρατίας στο ΤΕΕΣ.
Της συνεδρίας προήδρευσαν από κοινού ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, και ο Υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικών της Διευθύνσεως Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας καθηγητής Μεχμέτ Πατσατζί.
Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας κατά την έναρξη της συνεδρίας παρουσίασε εισήγηση με τίτλο «Η θέση των ανά τον κόσμο θρησκευτικών μειονοτήτων». Η εισήγηση προκάλεσε συζήτηση κατά την οποία υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την απειλή που παρουσιάζουν η τρομοκρατία και ο εξτρεμισμός και τα λαμβανόμενα μέσα, που αποβλέπουν στην προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων και την πρόληψη συγκρούσεων με θρησκευτικό υπόβαθρο.
Ο καθηγητής Μεχμέτ Πατσατζί κάλυψε στην ομιλία του τις ιστορικές πτυχές των διαθρησκειακών σχέσεων στην Τουρκική Δημοκρατία.
Ο πρωθιερέας Βσέβολοντ Τσάπλιν ενημέρωσε για τη διαθρησκειακή και διαχριστιανική συνεργασία στη Ρωσία και τις χώρες ΚΑΚ, τονίζοντας το μοναδικό χαρακτήρα του διαμορφωθέντος προτύπου συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων παραδοσιακών θρησκειών. Ακόμα επεσήμανε τον ιδιαίτερο ρόλο του Διαθρησκειακού Συμβουλίου της Ρωσίας για την εμπέδωση της συνεργασίας μεταξύ των θρησκειών στη χώρα.
Η Διευθύντρια του Τμήματος Τουρκίας του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών κα Ν. Ούλτσεντκο ασχολήθηκε στην εισήγησή της με το «Πρόβλημα του διαθρησκειακού διαλόγου στην Οθωμανική αυτοκρατορία και τον ρόλο του στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας».
Εν κατακλείδι συζητήθηκαν οι προοπτικές της περαιτέρω συνεργασίας στα πλαίσια του διαλόγου. Ειδικότερα έγινε λόγος περί ανταλλαγής φοιτητών και καθηγητών των θεολογικών σχολών, όπως η Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Κωνσταντινουπόλεως και το Θεολογικό Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος καθώς για άλλου είδους συνεργασίας στα πλαίσια της επιστημονικής έρευνας.