Βασίλης Καρυοφυλλίδης
Το κρύο είναι τσουχτερό και οι πρώτες νιφάδες σε υποδέχονται με το που βγαίνεις από την Τραπεζούντα.
Το ταξίδι για την Παναγία σύμβολο των Ποντίων έχει ήδη ξεκινήσει. Λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω από την (εξίσου χιονισμένη) Ματσούκα, το τοπίο σε τίποτα δεν θύμιζε τον παραλιακό Πόντο· ένα βαρύ, λευκό πέπλο είχε καλύψει τα πάντα. Το pontos-news.gr επισκέφθηκε τον ιερό χώρο των Ποντίων για να σας μεταφέρει τη μαγευτική εικόνα της φύσης αλλά και να δει ιδίοις όμμασι την πρόοδο των εργασιών που γίνονται στη μονή.
Η βαρυχειμωνιά στην περιοχή ήταν τόσο μεγάλη που υπολειτουργούσαν όχι μόνο τα καταστήματα, αλλά ακόμα και τα διόδια προς τον εθνικό δρυμό Altindere!
Εικόνα συγκλονιστική η μονή Σουμελά από τις όχθες του ποταμού Πυξίτη, ή καλύτερα τη Πανα’ίας το ποτάμ’. Επιλέξαμε να ανέβουμε από το μονοπάτι που για αιώνες οι Έλληνες προτιμούσαν, στο οποίο σήμερα υπάρχουν απαγορευτικά κιγκλιδώματα λόγω των εργασιών συντήρησης. Αν και δύσκολη η ανάβαση λόγω του χιονιού που έφτανε το μισό μέτρο, η θέα όταν αντικρίσαμε τη μονή ήταν μοναδική.
Πυρετωδώς συνεχίζονται οι εργασίες
Ακόμα και μ’ αυτό τον καιρό ωστόσο, οι εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης γίνονται κανονικά. Στόχος, να κερδίσουν οι αρμόδιες Αρχές χρόνο προκειμένου η μονή της Παναγίας Σουμελά (που πλέον λειτουργεί ως μουσείο) να δοθεί όσο πιο άμεσα γίνεται στο κοινό, ώστε οι τουρίστες και οι προσκυνητές να έχουν την ευκαιρία να την επισκεφθούν το συντομότερο δυνατό.
[irp posts=”319759″ name=”Η περιπέτεια των ιερών κειμηλίων της Μονής Παναγίας Σουμελά”]
Να σημειωθεί ότι οι εργασίες έχουν ξεκινήσει από τις 22 Σεπτεμβρίου 2015 και δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από τον Οκτώβριο του 2018, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.
Στο χώρο, το σκηνικό που κυριαρχεί αποτελείται από μεταλλικά κιγκλιδώματα, λαμαρίνες που έχουν σκεπάσει το υδραγωγείο της μονής για να μην προκληθούν περαιτέρω φθορές από τη ρίψη μπάζων από την κορυφή του βράχου, συρματόσχοινα, ενώ έχει «ξηλωθεί» και το εκδοτήριο των εισιτηρίων, και στη θέση του αλλά και στα γύρω σημεία έχουν τοποθετηθεί τεράστια δίχτυα προστασίας από τις βραχοπτώσεις.
Πλήθος πολιτικοί εντός κι εκτός Τουρκίας έχουν θίξει το θέμα της αναστήλωσης της μονής της Παναγίας Σουμελά και της καθυστέρησης παράδοσής της, μιλώντας για εξόντωση της οικονομίας της περιοχής και πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ η επίσημη θέση του κράτους είναι ότι οι εργασίες γίνονται για την ασφάλεια του κοινού, αφού απομακρύνονται από αυτήν επικίνδυνοι βράχοι.
Το έργο της αναστήλωσης της Παναγίας Σουμελά έχει προϋπολογισμό περίπου 2,1 εκατομμύρια ευρώ.
Είδαμε λοιπόν ότι οι εργασίες συνεχίζονται και με χιόνια, και το μόνο που απομένει –και ευχόμαστε να το δούμε–, είναι να δοθεί σύντομα η μονή στο κοινό.