Οι Πόντιοι της Αμερικής κρατούν ζωντανή την παράδοση του Πόντου.
Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά, Δημήτρης Μολοχίδης, μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το Πολιτιστικό και Λαογραφικό Φεστιβάλ στη Νέα Υόρκη.
Για τους απανταχού Πόντιους η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί μόνιμη προτεραιότητα της δράσης τους και η διαιώνιση των πολιτιστικών παραδόσεων είναι συνυφασμένη με τη ζωή τους.
Αυτό απέδειξαν εκατοντάδες νέοι ποντιακής καταγωγής που έλαβαν μέρος ή παρακολούθησαν το έκτο Πολιτιστικό και Λαογραφικό Φεστιβάλ Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά, που διοργανώθηκε στη Νέα Υόρκη από τον τοπικό ποντιακό σύλλογο “Κομνηνοί”.
Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Μολοχίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στο φετινό Φεστιβάλ συμμετείχαν περισσότεροι από 250 νέοι, 7 χορευτικά συγκροτήματα, οι 15 σύλλογοι-μέλη της Ομοσπονδίας, ενώ παρακολούθησε τις εκδηλώσεις πάρα πολύς κόσμος.
“Δημιουργούμε σχέσεις ζωής” τόνισε ο κ. Μολοχίδης, επισημαίνοντας ότι “το Φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία σε εκατοντάδες νέους να γνωριστούν μεταξύ τους και να γνωρίσουν πτυχές της κληρονομιάς τους”.
Το κάθε χορευτικό συγκρότημα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος των Ποντίων ΗΠΑ και Καναδά, ανέλαβε να παρουσιάσει χορούς από μια περιοχή του Πόντου, κατόπιν κλήρωσης. Τα επτά χορευτικά συγκροτήματα που συμμετείχαν ήταν: “Κομνηνοί” Κάντον Οχάιο, “Φοίνιξ” Κλήβελαντ, “Παναγία Σουμελά” Τορόντο, “Ακρίται” Φιλαδέλφειας, “Παναγία Σουμελά” Βοστόνης, “Πόντος” Νόργουολκ Κονέκτικατ και “Κομνηνοί” Νέας Υόρκης.
“Κάθε χρόνο αυξάνονται οι συμμετοχές των νέων απ’ όλους τους συλλόγους” επισήμανε ο κ. Μολοχίδης, προσθέτοντας ότι “τέτοιες εκδηλώσεις αποδεικνύουν ότι ο Ελληνισμός της Αμερικής και κυρίως η νέα γενιά κρατάει ζωντανές τις παραδόσεις του Πόντου. Γι’ αυτό, ποτέ δεν λησμονάμε τη Γενοκτονία και συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την επίσημη αναγνώρισή της. Αυτό τον καιρό, αποστέλλουμε ενημερωτικά βιβλία σε Αμερικανούς πολιτικούς. Παρά τα εκατομμύρια δολάρια που ξοδεύουν οι Τούρκοι στην Αμερική για να διαστρεβλώνουν την ιστορία μας, εμείς θα επιμένουμε. Αποτελεί ενθαρρυντική εξέλιξη η πρωτοβουλία του ομογενούς Καναδού βουλευτή Δημήτρη Καρυγιάννη να προωθήσει νομοσχέδιο για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από την Καναδική Βουλή”.
Το τριήμερο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ είχε ξεκινήσει την Παρασκευή με ποντιακή βραδιά και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια κρουαζιέρας γύρω από το Μανχάταν.
Το Σάββατο το πρωί, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης στην Αστόρια έγινε χοροδιδασκαλία για παιδιά και νέους. Επίσης, οι Νίκος Μιχαηλίδης και Αβραάμ Κωστίδης παρουσίασαν εικόνες και μίλησαν για την ιστορία του Πόντου.
Το βράδυ της ίδιας μέρας, πραγματοποιήθηκε χοροεσπερίδα, όπου τιμήθηκαν οι Χρήστος Σπυρόπουλος, Σάββας Κωνσταντινίδης και Σταυρούλα Μάστορα για τη “συνεχή και άοκνη στήριξή” τους στο έργο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά και του συλλόγου “Κομνηνοί”. Επίσης, για τις πολυετείς υπηρεσίες στο σύλλογο “Κομνηνοί” τιμήθηκαν οι πρώην πρόεδροι του συλλόγου Χάρης Στεφανίδης και Γεώργιος Αποστολίδης.
Την Κυριακή το πρωί, έγινε επίσκεψη στην εκκλησία της “Παναγίας Σουμελά”, στο Ουέστ Μίλφορντ του Νιου Τζέρσεϊ, όπου τελέστηκε Θεία Λειτουργία και ακολούθησε ποντιακό γλέντι.
Οι τριήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το βράδυ στο θέατρο της Μουσικής Σχολής Φρανκ Σινάτρα της Νέας Υόρκης. Για πρώτη φορά, παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση του Νικολάου Μολοχίδη και της Βασιλικής Τσανακτσίδου “Γάμος Ποντίων”. Ήταν μια αναπαράσταση του πατροπαράδοτου ποντιακού γάμου, με όλα εκείνα τα στοιχεία που ενώνουν το χθες με το σήμερα του Ποντιακού Ελληνισμού.