Μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή γνωστών Ελλήνων και Ρώσων καλλιτεχνών πραγματοποιήθηκε στο Κρεμλίνο, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ρωσίας-Ελλάδας.
Ανοίγοντας τη συναυλία, ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλέξανδρος Ζουράβσκι, τόνισε ότι «το Υπουργείο Πολιτισμού εκτιμά ιδιαίτερα τη συμβολή της ελληνικής Διασποράς στην υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που στοχεύουν στη διατήρηση και προώθηση της εθνικής κουλτούρας, την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, τη διατήρηση της ειρήνης, της φιλίας και του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των λαών μας».
Από την ελληνική πλευρά τους προσκεκλημένους και τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς της Βουλής, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. «Ο σκοπός του αφιερωματικού έτους είναι να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στους ισχυρούς δεσμούς που μας ενώνουν, να αναδείξουμε τις επαφές μεταξύ των λαών μας, των κοινωνιών μας, καθώς και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στις κοινές μας ρίζες και τους πολυαίωνους δεσμούς φιλίας», τόνισε ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην κεντρική σκηνή της χώρας προβλήθηκε η πολιτιστική πολυμορφία των δυο χωρών. Μετά τους ρωσικούς λαϊκούς χορούς του κορυφαίου καλλιτεχνικού συγκροτήματος «Ιγκόρ Μοισέγεβ» ακολούθησαν τα βυζαντινά άσματα του “Thessalonikeis Umnodei” και η Ανδρική Χορωδία του Πατριαρχείου Μόσχας. Ο χορός Σέρρα και η ποντιακή λύρα μετέτρεψαν την αίθουσα του Κρατικού Ανακτόρου σε χορευτικό χώρο. Το τραγούδι «Αργώ» της Ταμάρας Γκβερντσιτέλι και το «Ποντμοσκόβνιγιε Βετσερά» («Τα βράδια της Μόσχας»), το οποίο τραγούδησε ο Σάκης Ρουβάς, έκαναν τους θεατές να χειροκροτούν όρθιοι.
[irp posts=”307737″ name=”4 εκκλησίες χτίζει ο Σαββίδης”]
Το πρόγραμμα της συναυλίας, με τη συμμετοχή πολλών αστέρων της ρωσικής και της ελληνικής μουσικής – των αδελφών Τσαχουρίδη, του Βίκτωρα Ντρόμπις, της Μελίνας Ασλανίδου, της Ξένιας Γεωργιάδη, του Στας Πιέχα, του Κωνσταντίνου Αργυρού και πολλών άλλων, καθήλωσε το κοινό.
Σύμφωνα με τον Ιβάν Σαββίδη, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας, που ήταν και ο διοργανωτής της συναυλίας, η μεγάλη εκδήλωση στο Κρεμλίνο ήταν το πιο λαμπρό και συγκινητικό γεγονός του αφιερωματικού έτους.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που στην καρδιά της Μόσχας, στην κεντρική σκηνή, με γεμάτη την αίθουσα, παίζει η ελληνική μουσική και η ποντιακή λύρα. Εμείς, οι Έλληνες της Ρωσίας, είμαστε ένα από τα πιο λαμπρά διαμάντια στο στέμμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Είμαστε λίγοι, μόνο 100 χιλιάδες, αλλά είμαστε παντού, από τη Σαχαλίνη ως το Καλίνινγκραντ, από το βορρά ως το νότο. Παντού είναι αισθητή η παρουσία της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι Έλληνες της Ρωσίας είναι ένα τα παραδείγματα για το πώς μπορείς να αγαπάς τις δύο χώρες, τους δύο λαούς, για το πώς μπορείς πιστά και ειλικρινά να υπηρετείς τις δύο χώρες, τους δύο λαούς. Και εγώ με υπερηφάνια δηλώνω «Ποτέ δεν θα σταματήσω να είμαι Έλληνας, αλλά πάντα θα είμαι Ρώσος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαββίδης.
Επίσημα το αφιερωματικό έτος Ρωσίας-Ελλάδας θα ολοκληρωθεί το Νοέμβριο, με μια σειρά από εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης «Θεοί και Ήρωες της Αρχαίας Ελλάδας», η έναρξη της οποίας θα γίνει στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο.