“Κρεσέντο” στην ενορχηστρωμένη προσπάθειά του για εναγκαλισμό με την Εκκλησία έκανε σήμερα ο πρόεδρος του Συριζα Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
“Η αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο συνδέει την Αριστερά με την Ορθόδοξη Εκκλησία’ είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση προσπαθώντας να…ταυτίσει την αγκαλιά της Εκκλησίας προς τον πονεμένο λαό με την αντιμνημονιακή ρητορική του κόμματός του.
O κ.Τσίπρας ζήτησε επίσης την συνδρομή του Οικουμενικού Πατριάρχου στο μεταναστευτικό ζήτημα ενώ κατά τη συνομιλία του τον ενημέρωσε και για την επαφή που είχε πρόσφατα με τους Αγιορείτες και αποκάλυψε πως σκοπεύει να βρεθεί στην Αθωνική Πολιτεία…
Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ η υπεύθυνη Εξωτερικών Ρένα Δούρου, ο υπεύθυνος από την Κ.Ο. για τα Θρησκεύματα Βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης και ο συντονιστικής της Θεματικής Θρησκευμάτων Μάκης Λυκόπουλος. Τον Οικουμεννικό Πατριάρχη συνόδευαν οι Μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννης, Γαλλίας Εμμανουήλ και Ικονίου Θεόληπτος.
Οι δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ως εξής:
“Είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Παναγιώτατο για την καμπάνια της υποψηφιότητάς μου για την Προεδρία της Κομισιόν μετά από την επιλογή των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο πρόσωπό μου.
Είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για την ιδιαίτερη έμφαση που θα δώσουμε σε τρία θέματα. Το ένα αφορά την οικονομική κρίση και την ανάγκη να υπάρξει άμεσος τερματισμός της λιτότητας διότι, ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου και βεβαίως στην Ελλάδα που βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανθρωπιστική κρίση, πράγμα που δεν συνάδει με τις αξίες και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Ο δεύτερος άξονας είναι η προστασία του περιβάλλοντος.
Ο τρίτος είναι η επαναδιαπραγμάτευση της μεταναστευτικής πολιτικής.
Ζήτησα από τον Παναγιώτατο και τη συνδρομή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θα ζητήσω και των άλλων Εκκλησιών στο ουμανιστικό πανανθρώπινο αίτημα να υπάρξει αλλαγή στάσης και αλλαγή της εφαρμοζόμενης μεταναστευτικής πολιτικής που έχει δυστυχώς μετατρέψει τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο ψυχών και τις χώρες υποδοχής σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών. Είναι ένα πρόβλημα που έχει διαστάσεις οικουμενικές, όμως για τις χώρες υποδοχής είναι ένα υπαρξιακό πρόβλημα. Η Ευρώπη, αν δεν δείξει αλληλεγγύη, δεν θα μπορέσει να συνεχίσει. Δεν θα μπορέσει να είναι η Ευρώπη που οραματίστηκαν πριν πολλά χρόνια οι ιδρυτές της και που οραματίστηκαν και οι λαοί της στο διάβα των χρόνων.
Πιστεύουμε ότι ίσως εξίσου σημαντικό με το θέμα του συσσωρευμένου χρέους που έχει οδηγήσει στην οικονομική κρίση τις χώρες του Νότου, είναι και το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής. Εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν προορισμό τις χώρες του Βορρά κυρίως, στερούνται δυνατότητας να ταξιδέψουν εκεί και μένουν εγκλωβισμένοι στις χώρες του Νότου που πλέον δεν μπορούν να αντέξουν και την οικονομική κρίση αλλά και τις επιπτώσεις μιας στρεβλής και άδικης μεταναστευτικής πολιτικής.
Η ουμανιστική διάσταση του προβλήματος όμως δίνει σε εμάς την ευκαιρία να ζητήσουμε την συμπαράταξη στο αίτημά μας και των Εκκλησιών. Των χριστιανικών, αλλά και όλων των Εκκλησιών. Πιστεύουμε ότι η αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο αλλά και η αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής είναι δύο σημεία στα οποία συμπλέουν οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με τις αξίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.”
Οπως αναφέρει το ecclesia,gr ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε πως «κάνουμε ό,τι μπορούμε σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και προσπαθούμε να διακονήσουμε τον άνθρωπο και να εκπληρώσουμε την οικουμενική διάσταση του Πατριαρχείου». Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Πατριάρχης στη σύναξη των Προκαθημένων, στις αρχές Μαρτίου, με την ελπίδα ότι θα επιλυθούν δισεπίλυτα έως τώρα προβλήματα, που έχουν ανακύψει στις σχέσεις των Ορθοδόξων Εκκλησιών, όπως μεταξύ των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, καθώς και μεταξύ των Πατριαρχείων Ιεροσολύμων και Ρουμανίας.
Χαρακτήρισε μείζον γεγονός τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου με τον Πάπα στα Ιεροσόλυμα, που προσλαμβάνει κι έναν ξεχωριστό επετειακό χαρακτήρα, ακριβώς 50 χρόνια μετά τη συνάντηση του Πατριάρχη Αθηναγόρα με τον Πάπα Παύλο. Σημείωσε, τέλος, τις προσπάθειες που γίνονται και σε διαθρησκειακό επίπεδο, με ανοιχτό διάλογο τόσο με το Ισλάμ όσο και τον Ιουδαϊσμό, για τη βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος που συνεχώς επιβαρύνεται.