Της Αλεξίας Τασούλη
Πολλαπλά είναι τα μηνύματα που επιδιώκει να στείλει το υπουργείο Εξωτερικών με την επίσκεψη του Ευ. Βενιζέλου στο Κάιρο στις 5 Σεπτεμβρίου.
Ο μεγάλος αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων, η ελληνική κοινότητα, το πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας αλλά και οι ιστορικοί δεσμοί Ελλάδας και Αιγύπτου είναι ορισμένοι από τους λόγους που οδήγησαν το Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να λάβει την απόφαση να πραγματοποιήσει την επίσκεψη.
Λίγες ημέρες μετά την τη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών -μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων αποτυπώθηκε η ευρωπαϊκή θέση, ο κ. Βενιζέλος θα επιχειρήσει να προωθήσει τις ελληνικές πρωτοβουλίες και να στείλει ένα μήνυμα στήριξης στη μεταβατική κυβέρνηση, στην ανάγκη υπέρβασης της κρίσης και στην ειρηνική εξέλιξη της κατάστασης στην Αίγυπτο.
Τις καλές σχέσεις που διέπουν τις δύο χώρες άλλωστε αποτύπωσε και ο πρέσβης της Αιγύπτου στη Αθήνα Ταρέκ Αντελ , ο οποίος σε συνέντευξη του στη Realnews είπε ότι «εξαιτίας της εγγύτητας, της πολιτισμικής αλλά και της γεωγραφικής η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πολύ καλά την κατάσταση στην Αίγυπτο, πολύ περισσότερο από άλλες κυβερνήσεις που δεν βρίσκονται κοντά στην Αίγυπτο γεωγραφικά και όχι μόνο. Οι δυο υπουργοί εξωτερικών, μιλάνε στο τηλέφωνο σχεδόν καθημερινά την τελευταία εβδομάδα και έχουμε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα τόσο τώρα που συμμετέχει στις διεθνείς συναντήσεις όσο και κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στο Ευρωπαικό Σύμβούλιο το πρώτο εξάμηνο του 2014, θα αποτελέσει για μας εκπρόσωπο για την Αίγυπτο. Εκτιμούμε τη στάση της Ελλάδας στο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και την ευχαριστούμε για τη θέση της».
Συρία
Με μια πολύ προσεκτική διατύπωση το υπουργείο εξωτερικών καταδίκασε κάθε ενέργεια παρεμπόδισης του έργου των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, οι οποίοι διερευνούν τις πραγματικές συνθήκες διάπραξης του ειδεχθούς εγκλήματος της χρήσης χημικών όπλων.
Η ηγεσία του υπουργείου πραγματοποίησε σύσκεψη χθες για το θέμα της Συρίας, το οποίο το χαρακτηρίζει περίπλοκο και παραμένει πολύ επιφυλακτική ως προς τη μελλοντική στάση της, καθώς το τοπίο παραμένει θολό.