Ποιοι και γιατί εισηγούνται τριπλές εκλογές στον Πρωθυπουργό
Το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, διατυπώνοντας τη βεβαιότητα ότι η υπάρχουσα κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.
Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο στο σημερινό πολιτικό σκηνικό;
«Σχεδόν απίθανο», απαντούν ακόμη και στενοί συνεργάτες του Μεσσήνιου πολιτικού. Και οι λόγοι δεν έχουν να κάνουν τόσο με την αποτελεσματικότητα ή μη της κυβέρνησης, όσο με τον περιορισμένο πολιτικό χρόνο μέχρι τις διπλές κάλπες του ερχόμενου Μαΐου.
Οσοι, λοιπόν, παρακολουθούν τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος έχουν καταλήξει στην εκτίμηση ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο η Ν.Δ. να μην ηττηθεί. Το ζητούμενο είναι με πόση διαφορά θα βρεθεί πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση τις αναλύσεις που γίνονται -και με δεδομένη τη χαλαρότητα της ψήφου- η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα θα κινείται στα επίπεδα του 5%. Σε μια τέτοια περίπτωση, η επόμενη ημέρα είναι απολύτως διαχειρίσιμη. Το πρόβλημα θα προκύψει από τη στιγμή που η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί σε μεγαλύτερα επίπεδα. Αυτό υπάρχει ως προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου. Γι’ αυτό και οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά εξετάζουν ενδελεχώς όλα τα σενάρια. Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν έχει να κάνει τόσο με το ποσοστό που θα λάβει η Ν.Δ., όσο με εκείνο που θα εξασφαλίσει το ΠΑΣΟΚ. Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου κινείται στα επίπεδα του 5%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές υπάρχουν δύο εκδοχές.
Η αισιόδοξη (αλλά και πάλι προβληματική), που θέλει το ΠΑΣΟΚ να συρρικνώνεται στο μισό της εκλογικής του δύναμης, όμως να εξασφαλίζει εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή. Και η δεύτερη, που είναι η πλέον απαισιόδοξη, η οποία αφήνει εκτός εκπροσώπησης τον κυβερνητικό εταίρο. Οποια εκδοχή και αν πάρουμε ως παραδοχή, την επομένη των ευρωεκλογών η κυβέρνηση Σαμαρά θα αντιμετωπίσει πρόβλημα συνοχής. Ο λόγος; Πολύ απλός. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι δύσκολο να «σταθεί» απέναντι στους βουλευτές του, έχοντας καταγράψει συρρίκνωση ποσοστού, πολλώ γε μάλλον αν δεν έχει καταφέρει να κερδίσει έδρα στην Ευρωβουλή. Ηδη, άλλωστε, κάποιοι προαναγγέλλουν τις εξελίξεις, αφήνοντας ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να θέσουν θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ την επομένη των ευρωεκλογών.
Αυτός, λοιπόν, είναι ο βασικότερος λόγος που ο Αντώνης Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις να τραβήξει τον άσο των τριπλών εκλογών. Για πρώτη φορά, μάλιστα, δείχνει να το σκέφτεται σοβαρά, αφού εσχάτως άρχισε να συνειδητοποιεί ότι, ακόμη και αν προχωρήσει στο «μοίρασμα» του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο χρόνος που απομένει από τη στιγμή που θα εκδηλωθεί η συγκεκριμένη ενέργεια μέχρι την ώρα που θα στηθούν οι κάλπες είναι ελάχιστος προκειμένου να αφομοιωθεί από το εκλογικό σώμα.
Κάποιοι θυμίζουν ότι το ’81, παρά το γεγονός ότι ο Γεώργιος Ράλλης μοίραζε λεφτά στους αγρότες, οι πολίτες προσήλθαν στις κάλπες και τον αποδοκίμασαν. Ο πρωθυπουργός, που ξέρει όσο λίγοι να διαβάζει τις δημοσκοπήσεις, έχει βγάλει από το συρτάρι του το χαρτί των εκλογών. Το αν θα το ρίξει στην τσόχα θα εξαρτηθεί από διάφορες παραμέτρους.
Ενδιαφέρει: Ο Βενιζέλος βλέποντας την ήττα , συζητά την κοινή κάθοδο με την ΔΗΜΑΡ