Με τον Σλοβάκο ομόλογό του, Ιβάν Γκασπάροβιτς, συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Σλοβακία.
Σε δηλώσεις έπειτα από τη συνάντησή στη Μπρατισλάβα, ο κ. Παπούλιας είπε ότι είχε μια πολύ φιλική και σε βάθος συζήτηση με τον κ. Γκασπάροβιτς στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι σχέσεις Ελλάδος-Σλοβακίας αλλά και οι τελευταίες διεθνείς εξελίξεις.
Ο κ. Παπούλιας ανέφερε πως ενημέρωσε τον ομόλογό του για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, την πορεία των εθνικών θεμάτων, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη κρίση στη Συρία.
Μάλιστα, όσον αφορά στο Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι επεσήμανε πως «ο κύριος ρόλος επίλυσής του ανήκει μεν στον ΟΗΕ, εν τούτοις, η λύση δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή, δηλαδή λύση συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε.».
«Συζητήσαμε για την πορεία ενσωμάτωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. και για την ευρωπαϊκή πολιτική καλής γειτονίας», είπε ο κ. Παπούλιας. Παράλληλα, μίλησε για το κοινό ενδιαφέρον που υπάρχει όσον αφορά στην ασφάλεια των χριστιανών στα εδάφη της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι «με τη σοβούσα αποσταθεροποίηση συχνά γίνονται στόχος του θρησκευτικού εξτρεμισμού».
Για τη Συρία ο κ. Παπούλιας ανέφερε ότι είπε στον κ. Γκασπάροβιτς ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργεί με αυτοσυγκράτηση.
«Η κρίση στη Συρία δεν θα λυθεί με στρατιωτικά μέσα. Η κρίση είναι πολιτική και απαιτεί πολιτική λύση από τον ίδιο το συριακό λαό», είπε.
Από την πλευρά του ο κ. Ιβάν Γκασπάροβιτς, είπε ότι η Ελλάδα και η Σλοβακία είναι έχουν ιστορικούς δεσμούς, ενώ υπογράμμισε πως η σημερινή επίσκεψη του Κάρολου Παπούλια συμπίπτει με την 1150ή επέτειο της άφιξης της ιεραποστολής από τη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Γκασπάροβιτς δήλωσε ότι η κρίση έπληξε βαθύτερα την Ελλάδα, με βαριές επιπτώσεις στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό.
«Σεβόμαστε τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών και εκτιμούμε επίσης τα αποτελεσματικά βήματα που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα έχει την πλήρη υποστήριξή μας», είπε και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε επίσης για το πόσο δύσκολο ήταν να πείσουμε τους πολίτες μας που έχουν χαμηλότερο οικονομικό επίπεδο από τους Έλληνες ότι έπρεπε να βοηθήσουν την Ελλάδα. Οι Έλληνες επίσης έπρεπε να κατανοήσουν ότι έπρεπε να κάνουν αλλαγές για να πάρουν τη δεύτερη οικονομική βοήθεια».
Πάντως, πρόσθεσε πως η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και προχωρά, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές αλληλεγγύης και υποστήριξης.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για την επικείμενη προεδρία της ΕΕ από την Ελλάδα με τον Ιβάν Γκασπάροβιτς να δηλώνει ικανοποιημένος από τα θέματα στα οποία η Ελλάδα θα δώσει προτεραιότητα, όπως είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
«Πολύ σύντομα μετά θα αναλάβει την προεδρία η Σλοβακία και συμφωνήσαμε για συνεργασία επί αυτών των θεμάτων και αργότερα», κατέληξε.