Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα του Eurogroup εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πλέον συμμάχους και έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης δεν αποτελεί νέο μνημόνιο.
«Σήμερα είναι μια μέρα σημαντική. Και είναι σημαντική διότι μετά από έξι χρόνια διαρκών περικοπών, κακών ειδήσεων και σκληρής λιτότητας είχαμε επιτέλους καλές ειδήσεις», σημείωσε.
Όπως είπε, μετά από έξι χρόνια συνεδριάσεων του Eurogroup όπου η Ελλάδα καθόταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου χθες επισφραγίστηκε μια θεμελιώδης αλλαγή της εικόνας, που δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά συντελείται εδώ και καιρό.
Κατά τον κ. Τσίπρα, η απόφαση του Eurogroup δικαιώνει τις πολύμηνες διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνηση, αφού «κλείνει το πακέτο της αξιολόγησης χωρίς τη νομοθέτηση επιπρόσθετων μέτρων».
Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι υπάρχει αλλαγή στάσης από τους Ευρωπαίους εταίρους. «Η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη και απομονωμένη, αλλά έχει ισχυρή πολιτική στήριξη από κυβερνήσεις και πολιτικές δυνάμεις που έχουν κατανοήσει ότι ο τόπος αυτός δικαιούται να γυρίσει σελίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακόμη συμπλήρωσε ότι η χώρα έχει πλέον συμμάχους δίπλα της και έχει δημιουργηθεί μια πεποίθηση και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι αυτός ο λαός που υπέφερε άδικα τόσα χρόνια δικαιούται να επιτρέψει στο δρόμο της ανάκαμψης.
«Δεν ήταν θείο δώρο, μάννα εξ ουρανού, ήταν αποτέλεσμα σκλήρης προσπάθειας, μεθοδικής δουλειάς, διπλωματικών πρωτοβουλιών, πολιτικών παρεμβάσεων», συνέχισε.
Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης σχετικά με τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, λέγοντας ότι δεν είναι ούτε μέτρα ούτε μνημόνιο.
«Δεν πρόκειται για νέα μέτρα ή για νέο μνημόνιο όπως επιμένει η στρατευμένη προπαγάνδα τις τελευταίες ημέρες», επέμεινε και εμφανίστηκε βέβαιος ότι «η διόρθωση δεν θα χρειαστεί διότι για πρώτη φορά έχουμε ένα πρόγραμμα ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής και λογικών στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος που δεν θα απαιτήσει πρόσθετες δημοσιονομικές επιβαρύνσεις»
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το παραπάνω δεν είναι εκτίμηση, αλλά επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της Eurostat και τις προλβέψεις της Κομισιόν.
Επίθεση στο «κατεστημένο»
Εξάλλου, έστρεψε τα πυρά του στο «εγχώριο πολιτικό, οικονομικό και μιντιακό κατεστημένο που για μια ακόμη φορά από τον Γενάρη του ‘15, έπαιξε τα ρέστα του κόντρα στην κυβέρνηση, με αφορμή την πιο δύσκολη αξιολόγηση», για να προσθέσει ότι «έπαιξαν και έχασαν»
Όπως είπε, κάποιοι ροσπαθούν με ψεύδη, συκοφαντίες, κινδυνολογία και διαρκή καταστροφολογία, να δηλητηριάζουν τον ελληνικό λαό μεταφέροντάς του τη δική τους μιζέρια.
Έπαιξαν και ευτυχώς για τον ελληνικό λαό και τη χώρα έχασαν, είπε ο κ. Τσίπρας, «διότι στην προσπάθεια τους να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση, προσέφεραν κακές υπηρεσίες πάνω από όλα στην ίδια τη χώρα. Προσπάθησαν με κάθε τρόπο να οδηγήσουν την διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο, παίρνοντας τις θέσεις των πιο ακραίων από τους δανειστές. Σχεδόν παρακαλούσαν να δεχθούμε τα πρόσθετα μέτρα, σχεδόν εκλιπαρούσαν τους δανειστές να σκληρύνουν τη στάση τους. Και όταν είδαν ότι διαψεύδονται άρχισαν να τα ρίχνουν στους εταίρους και είπαν πως είναι ανεκτικοί».
Έκανε λόγο για ασύστολη καταστροφολογία, στην οποία επιδόθηκαν «χωρίς να λογαριάζουν τον κίνδυνο γενικευμένης αποσταθεροποίησης».
Επίσης, ανέφερε ότι και μετά το Eurogroup συνεχίζουν να μεμψιμοιρούν, καθώς αντί να δουν το δάσος, δηλαδή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμφωνία για την απομείωση του χρέους, επικεντρώνονται στο δέντρο, δηλαδή στον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης.
«Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς»
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Πρωθυπουργός τώρα δεν είναι ώρα ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για επανάπαυση, αλλά για σκληρή δουλειά, καθώς εμφανίστηκε βέβαιος ότι «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και αφήνει πίσω της έξι χρόνια σκοτάδι και βλέπει επιτέλους το φως της ανάπτυξης».
«Τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσουμε σωστά την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση», σημείωσε και ζήτησε «όλοι μας, να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας, ώστε να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από το καθεστώς της επιτροπείας. Και ταυτόχρονα να στρέψουμε την προσοχή μας στην καθημερινότητα των πολιτών, απελευθερωμένοι πλέον από την καθημερινή και εντατική διαπραγμάτευση».
«Σήμερα είμαστε χαρούμενοι και αισιόδοξοι, αλλά δεν πετάμε στα σύννεφα», είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι αυτή η νέα φάση στην οποία εισέρχεται η χώρα και η ελληνική οικονομία είναι και η πιο απαιτητική. Χρειάζεται σχέδιο, αποφασιστικότητα για ρήξεις και τομές, τόλμη και αποτελεσματικότητα για να μπει οριστικά η οικονομία σε τροχιά απογείωσης, πρόσθεσε.