Μπλόκο στις διαπραγματεύσεις καθώς η Κομισιόν και οι θεσμοί πετούν ξανά το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά ζητώντας ουσιαστικά και νέες προτάσεις που θα περιλαμβάνουν περαιτέρω περικοπές σε συντάξεις και περισσότερα έσοδα από το ΦΠΑ.
Αυτό προκύπτει απ’ το σημερινό briefing που έκανε ο εκπρ. Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι δεν υπάρχουν εκείνες οι συνθήκες για να υπάρξει σήμερα συνάντηση του κ. Γιούνκερ με τον Ελληνα πρωθυπουργό.
Σε ότι αφορά ενδεχόμενη συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ – Τσίπρα παρέπεμψε στους ίδιους τους ηγέτες.
“Η τεχνική εργασία συνεχίζεται για να γεφυροποιήσουμε τις διαφορετικές θέσεις και να θέσουμε τους όρους για μία ομόφωνη συμφωνία όλων των μελών της Ευρωζώνης”, δήλωσε ο κ. Σχοινάς. “Η μπάλα είναι στο έδαφος της ελληνικής κυβέρνησης που θα πρέπει να ανταποκριθεί στις συζητήσεις που έκαναν Γιούνκερ και Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα”.
Όπως είπε ο κ. Σχοινάς ο επίτροπος Μοσκοβισί ενημέρωσε χθες το απόγευμα την ελληνική κυβέρνηση ότι οι τελευταίες προτάσεις δεν αντικατοπτρίζουν τις συζητήσεις που έχουν γίνει μεταξύ Γιούνκερ και Τσίπρα
Στον αέρα το ραντεβού με Μέρκελ, Ολάντ
Στον αέρα ξανά φαίνεται πως είναι το ραντεβού Μέρκελ, Ολάντ, Τσίπρα. Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters: «Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση σήμερα μεταξύ Μέρκελ, Ολάντ, Τσίπρα» ενώ και Γερμανός αξιωματούχος δεν επιβεβαίωσε το ραντεβού στο Bloomberg. Πάντως ελληνικές πηγές στις Βρυξέλλες επιμένουν ότι η τριμερής θα γίνει απόψε μετά το δείπνο της Συνόδου Κορυφής.
Η τριμερής συνάντηση, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, αναμένεται με ιδιαίτερη αγωνία, ιδίως όταν υπάρχει η αίσθηση ότι ο χρόνος τελειώνει και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για κινήσεις, κυρίως από την πλευρά της Αθήνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστες εντείνουν αφόρητα την πίεση προς την κυβερνηση και ειναι ενδεικτικό οτι βλέπουν με επιφύλαξη πολλες απο τις ιδέες που παρουσιάζει η Αθήνα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Το ύψος των δανειοδοτικών αναγκών που πρέπει να καλύψουν οι δανειστές κρίνεται κατά κύριο λόγο από το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι δανειστές ζητούν το πρωτογενές για το 2015 να διαμορφωθεί στο 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισ.ευρώ) με την ελληνική πλευρά να αντιπροτείνει συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα να κλείσει στο 0,75% του ΑΕΠ (περίπου 1,35 δισ.ευρώ). Πολλοί επισημαίνουν ότι μία συμφωνία δεν μπορεί να καταρρεύσει επειδή οι εκτιμήσεις των δύο πλευρών διαφέρουν κατά μόλις 450 εκατ.ευρώ, επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες και σε άλλα ζητήματα τα οποία να μην έχουν γίνει γνωστά.
Κατά πληροφορίες υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στις εκτιμήσεις που κάνει η κάθε πλευρά για την απόδοση των μέτρων μετ α οποία επιχειρείται να αυξηθούν τα έσοδα.