Μήνυμα ότι η προσφυγική κρίση δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολιτικές ξενοφοβίας και μονομερούς κλεισίματος των συνόρων έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις του με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός φιλοξενίας στην Ευρώπη με επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης.
«Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο. Παρά τα τεράστια οικονομικά βάρη κατάφεραν την υποδοχή και φιλοξενία πάνω από 1 εκατ. που πέρασαν από τη χώρα. Σήμερα αντιμετωπίζει τον εγκλωβισμό πάνω από 50.000 μεταναστών μετά το κλείσιμο των συνόρων» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μονομερή ενέργεια εις βάρος της Ελλάδας το κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας και υπογράμμισε «προτεραιότητα ο μικρός δρόμος που έχει ανοίξει, για τους πρόσφυγες με τις χώρες Σένγκεν να γίνει το επόμενο διάστημα λεωφόρος».
Επανέλαβε τη στήριξη στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας που οδήγησε στη μείωση των ροών και κυρίως σε λιγότερες θλιβερές ειδήσεις για ναυάγια όπως είπε.
Ανέφερε ότι μεγάλες προσπάθειες καταβάλλονται για την αναβάθμιση των δομών και σημείωσε ότι «μόνο με όρους αλληλεγγύης μπορούμε να ανταπεξέλθουμε».
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο πρωθυπουργός εξέφρασ τη στήριξη του στις συνομιλίες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, βασισμένης στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, λύσης χωρίς κατοχικά στρατεύματα και χωρίς τον αναχρονιστικό θεσμό των εγγυήσεων.
Απ’ την πλευρά του ο Γ.Γ. του ΟΗΕ επανέλαβε τις ευχαριστίες του προς τον λαό και την κυβέρνηση για την ανθρωπιά στο μεταναστευτικό και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι άξια μεγαλύτερης υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα. «Δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί να αντιμετωπίσει μόνη της το ζήτημα».
«Ζητώ μεγαλύτερη κατανομή της ευθύνης σε περισσότερα κράτη της Ευρώπης», σημείωσε ο Μπαν.
Στο Κυπριακό έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δουλειά που γίνεται μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο πρωθυπουργός δώρισε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ένα από τα σωσίβια που χρησιμοποίησαν οι πρόσφυγες για να φθάσουν στα Ελληνικά νησιά, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού.