Ύστερα απο 2,5 ώρες ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο,
Η συζήτηση Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρα εστιάστηκε στην επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, στη Ρίγα της Λετονίας, οι συζητήσεις έγιναν σε καλό κλίμα και οι τρεις ηγέτες θα είναι σε συνεχή επαφή.
Ακόμη, υπογράμμισε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της θα συνεχιστούν.
Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής. Πριν τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος είχαν ένα δεκάλεπτο τετ-α-τετ. Επιμένει η κυβέρνηση ότι υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας έως τα τέλη Μαΐου και δίνει μάχη οχυρωμένη στις “κόκκινες γραμμές” της χώρας για εργασιακά και ασφαλιστικό.
Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 22:30 το βράδυ.
Στη συνάντηση συμμετέχουν εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο κύριος στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού να πετύχει πολιτική λύση στο θέμα χρέους και μακροπρόθεσμη λύση για το χρηματοδοτικό κενό της ελληνικής οικονομίας, με τον Φ.Ολάντ να είναι πιο δεκτικός από την Α.Μέρκελ στα αιτήματα της Ελλάδας.
Η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ έφτασαν διαδοχικά, με μερικά λεπτά διαφορά, στο ξενοδοχείο όπου λαμβάνει χώρα η συνάντηση. Πρόκειται για το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν οι ηγέτες που προσήλθαν στη Ρίγα της Λετονίας προκειμένου να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής.
Θα φέρουν το θέμα στους G7;
Το σενάριο που προκρίνεται στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, είναι να τεθούν οι βάσεις για τη διάσωση της Ελλάδας στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G7 την ερχόμενη Τετάρτη στη Δρέσδη της Γερμανίας. Κατόπιν θα μπορούσε να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup ή και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις αρχές Ιουνίου.
Επισήμως βέβαια δεν επιβεβαιώνονται αυτά τα σενάρια. Σε περίπτωση που δεν βοηθήσουν όλα αυτά, τότε το ελληνικό ζήτημα θα μπει αναγκαστικά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του G7 στις 7 και 8 Ιουνίου, κάτι όμως που θέλει διακαώς να αποφύγει το Βερολίνο…
Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η τοποθέτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου δεδομένου ότι τα μηνύματα από το Βερολίνο παραμένουν διφορούμενα.
Από την πλευρά της Α. Μέρκελ διαρρέεται η βούληση για συμφωνία, αλλά και η αισιοδοξία για σύγκλιση, ωστόσο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν δείχνει να συμμερίζεται το κλίμα ευφορίας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι και σήμερα οι δηλώσεις του και οι υπόνοιές του περί χρεωκοπίας μπήκαν στο επίκεντρο της επικαιρότητας.
Σε κάθε περίπτωση η νυχτα αναμένεται να είναι μακρά και παρά το γεγονός ακόμη και αν δεν συμφωνηθεί κάτι το οριστικό εντούτοις είναι σίγουρο πως οι βάσεις τη λύση του «γόρδιου δεσμού» του ελληνικού ζητήματος θα τεθούν στην πρωτεύουσα της Λετονίας.