ΤΡΙΑΚΟΝΤΑ ΑΡΓΥΡΙΑ: Η φράση «τα τριάκοντα αργύρια» έχει περάσει στην ιστορία και στην καθημερινότητα ως συνώνυμο της προδοσίας. Πρόκειται για το ποσό που έλαβε ο Ιούδας Ισκαριώτης από τους αρχιερείς προκειμένου να παραδώσει τον Ιησού Χριστό, οδηγώντας τελικά στη σύλληψη, τα Πάθη και τη Σταύρωση του Κυρίου.
Του Γιάννη Παπανικολάου
Αλλά πόσο θα άξιζαν αυτά τα αργύρια στη σημερινή εποχή; Και τι ιστορική – αλλά και πνευματική – βαρύτητα φέρουν;
Τι ήταν τα «τριάκοντα αργύρια»
Σύμφωνα με το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (26:15), ο Ιούδας απευθύνθηκε στους αρχιερείς και τους είπε:
«Τί θέλετε να μου δώσετε, κι εγώ θα σας τον παραδώσω;»
Και εκείνοι του μέτρησαν τριάκοντα αργύρια.
Το νόμισμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν πιθανότατα αργυρά σίκλοι Τύρου (shekel), που κυκλοφορούσαν ευρέως εκείνη την εποχή και θεωρούνταν τα πλέον αξιόπιστα λόγω της υψηλής καθαρότητας του ασημιού (πάνω από 94%).
Η σημερινή αξία σε χρήμα
Αν υπολογίσουμε ότι ένας σίκλος ζύγιζε περίπου 14 γραμμάρια και ήταν σχεδόν καθαρό ασήμι, τότε:
• 30 σίκλοι = 420 γραμμάρια ασημιού
• Με βάση την τρέχουσα τιμή του ασημιού (περίπου 0,80 ευρώ το γραμμάριο τον Απρίλιο 2025), το ποσό αυτό μεταφράζεται σε περίπου 336 ευρώ.
Βεβαίως, υπάρχει και η άποψη ότι τα αργύρια μπορεί να ήταν δραχμές ή δηνάρια, όμως οι περισσότεροι μελετητές συμφωνούν ότι πρόκειται για σίκλους αργύρου, λόγω της νομισματικής κυριαρχίας τους στην Παλαιστίνη της εποχής.
Η αξία πίσω από την αξία
Το ποσό αυτό, σε υλικούς όρους, δεν είναι μεγάλο. Και όμως, η πράξη για την οποία δόθηκε άλλαξε την ιστορία του κόσμου. Αυτό ακριβώς είναι που αναδεικνύει τη φράση «τα τριάκοντα αργύρια» ως διαχρονικό σύμβολο ηθικής παρακμής.
Ο Ιούδας δεν πρόδωσε για μια αυτοκρατορική ανταμοιβή. Το έκανε για ένα ποσό χαμηλό, ταπεινό, ίσως γιατί είχε ήδη απομακρυνθεί πνευματικά. Η ίδια η Αγία Γραφή, αλλά και η Παράδοση, δεν εστιάζει τόσο στο ύψος του ποσού, αλλά στο βάρος της προδοσίας.
Η συνέχεια των αργυρίων
Η τραγική ειρωνεία είναι πως, μετά την καταδίκη του Ιησού, ο Ιούδας, γεμάτος τύψεις, επέστρεψε τα αργύρια στους αρχιερείς, οι οποίοι όμως αρνήθηκαν να τα βάλουν στο θησαυροφυλάκιο του Ναού, επειδή ήταν “τιμή αίματος”. Έτσι, με αυτά αγοράστηκε ο αγρός του κεραμέως, που μετατράπηκε σε τόπο ταφής ξένων – μια πράξη που εκπλήρωσε την προφητεία του Ιερεμία.
Από τη νομισματική αξία, στο πνευματικό μήνυμα
Σήμερα, τα 30 αργύρια αντιστοιχούν σε λιγότερα από 350 ευρώ, αλλά η ηθική τους αξία είναι ανεκτίμητη. Δεν είναι θέμα χρημάτων. Είναι θέμα ψυχής, συνείδησης, αλήθειας.
Η Μεγάλη Εβδομάδα μάς υπενθυμίζει ότι η προδοσία δεν είναι πάντα φαντασμαγορική. Μπορεί να είναι φθηνή, φαινομενικά ασήμαντη — και όμως να αλλάξει τα πάντα.
Τα τριάκοντα αργύρια, λίγα σε αριθμό, ήταν αρκετά για να σταυρωθεί η Αγάπη. Και αυτό τα καθιστά το ακριβότερο ποσό στην ιστορία της ανθρωπότητας.