Καλή Σαρακοστή ευχόμαστε όλοι.
Μέρα που ο λαός σμίγει τις Παραδόσεις τόσο με το τέλος της Αποκριάς, όσο και της Θρησκείας μας σε μια μέρα. Κρατούμε τα έθιμα με τα αποκαλούμενα Κούλουμα,με το πέταγμα του χαρταετού ,από μικρούς και μεγάλους μα θυμόμαστε και την Παράδοση σύμφωνα με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας.
Η σημερινή μέρα ταυτίζεται με την έναρξη της Μ. Σαρακοστής τον δρόμο που οδεύουμε προς το Πάσχα. Σαράντα ημέρες νηστείας για το τραπέζι μας , μα όχι μόνο. Πάντα θυμάμαι την μητέρα μου που μας ψιθύριζε όμορφα:
Αυτά μας έλεγε η μαμά Σοφία και πάντα μέρα σαν την σημερινή δεν έλειπε η Λαγάνα από το τραπέζι της.
Καλή Σαρακοστή λοιπόν. Με την θύμηση της ας φτιάξουμε, το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας την Λαγάνα.
Υλικά:
1.500γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2.30γρ.μαγιά φρέσκια η’ ξερή από σακουλάκι
3.Λίγο καλαμποκέλαιο η’ ηλιέλαιο
4.2 ποτήρια περίπου νερό
5.Λίγο αλατάκι, σουσάμι για το στόλισμα
Εκτέλεση:
Η διαδικασία είναι ίδια όπως όταν φτιάχνουμε ψωμί.
Η μόνη διαφορά είναι να απλώσουμε με τα χέρια μας
το ζυμάρι πατώντας το με πάχος μέχρι 2 δάχτυλα ύψος. Αλείφουμε με λίγο νεράκι και πατάμε με το δάχτυλο μας να δημιουργηθούν μικρά λακκάκια στρογγυλά. Ρίχνουμε από πάνω μπόλικο σουσάμι.
Σε θερμοκρασία 160 βαθμών Κελσίου ψήνουμε για 25’-30’ στον φούρνο μας ,μέχρι να ροδίσει.
Καλά Σαρακοστιανά …Κουζινομαγειρέματα!
Για το Αγιορείτικο Βήμα, Γιώτα Παμπάλου.