Εδέσσης Ιωήλ: Αδελφοί και Πατέρες, χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε.
Η Γέννηση του Χριστού είναι σημείον της μεγίστης αγάπης Του για τον άνθρωπο. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης εμφαντικά το τονίζει αυτό. Τόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, «ώστε τον Υιόν αυτού τον μονογενή έδωκεν, ίνα πας ο πιστεύων εις αυτόν μη απόληται, αλλ᾽ έχει ζωήν αιώνον» (Ιω. 3,16). Ο Υιός του Θεού ταπεινώθηκε πάρα πολύ και έγινε σάρκα, δηλαδή άνθρωπος, για να διασώσει την εικόνα Του. Πλασθήκαμε κατ᾽ εικόνα Θεού. Όλη η ανθρώπινη φύση και ιδιαιτέρως ο νους του ανθρώπου και μάλιστα η πιο κύρια δύναμη του νου, που είναι η ελευθερία, δείχνουν πως είμαστε η εικόνα Του. Αυτός το πρωτότυπον και εμείς η εικόνα Του. Ο άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας κάλλιστα το επεξηγεί· «όλα τα δημιουργήματα είναι καλά, αλλά κανένα από αυτά δεν είναι εικόνα του Θεού. Μόνον ο άνθρωπος είναι. Π.χ. ο ήλιος δημιουργήθηκε με το πρόσταγμα του Θεού, ενώ ο άνθρωπος με τα χέρια Του»· Η φράση του Ευαγγελίου «ο Λόγος σαρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν» (Ιω. 1,14) η της Παλαιάς Διαθήκης· «Ποιήσωμεν άνθρωπον κατ᾽ εικόνα ημετέραν και καθ᾽ ομοίωσιν» (Γεν. 1,26), βροντοφωνούν δύο μεγάλες αλήθειες. Η μία είναι η αλήθεια της ενανθρωπήσεως του Χριστού και η άλλη είναι η μεγάλη φροντίδα και αγάπη Του για τον άνθρωπο.
Έχουμε πολλά σημάδια μέσα στο Ευαγγέλιο για την μανική αγάπη του Χριστού προς τον άνθρωπο. Η Γέννησή Του, η δράση Του μέσα στον κόσμο, η θαυματουργία Του, η παραδειγματική Του συμπαράσταση για τους πάσχοντες, τους δαιμονισμένους και εμπαθείς αποκαλύπτουν την μοναδική αυτή αλήθεια. Πονούσε γιατί έβλεπε τους ανθρώπους υποδουλωμένους στην αμαρτία και στον πονηρό άρχοντα του κόσμου. Τους έβλεπε ως πρόβατα μη έχοντα ποιμένα (πρβλ. Μαρκ. 6,34). Παρ᾽ όλον που διαρκώς στασιάζουμε και επαναστατούμε απέναντί Του, αυτός εξακολουθεί να μας ευεργετεί και να μας προσφέρει τα ανεκτίμητα δώρα Του, δηλαδή το Σώμα και το Αίμα Του και να μας καλεί να δειπνήσουμε μαζί Του· «Να, στέκομαι έξω από την θύρα και κρούω· εάν κάποιος ακούσει της φωνής μου και μου ανοίξει την θύρα, θα μπω μέσα στο σπίτι του και θα δειπνήσω μαζί του και αυτός μαζί μου» (Απ. 3,20). Η εορτή των Χριστουγέννων φανερώνει τις ενέργειες του Χριστού να μας λυτρώσει από την πολυχρόνια αιχμαλωσία μας.
Τώρα εάν έλθουμε στις ημέρες μας και παρατηρήσουμε ποια αποτελέσματα είχε η γέννηση του Χριστού στον κόσμο, θα βλέπαμε και τα καλά και τα αρνητικά. Τα καλά είναι πως πάρα πολλοί λαοί, όπως και το δικό μας ευλογημένο έθνος, αποδέχθηκαν το μήνυμα της γεννήσεως του Χριστού, που είναι η πνευματική μας ελευθερία και μέχρι σήμερα αγωνίζονται άλλοτε επιτυχώς και άλλοτε όχι να το τηρήσουν.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ανταρσία εναντίον του ενανθρωπήσαντος Ιησού Χριστού. Μερικοί στρέφονται στους αρχαίους ψεύτικους θεούς και νοσταλγούν τις δαιμονικές διδαχές τους.
Άλλοι κηρύττουν απαράδεκτες διδασκαλίες, όπως της ανυπαρξίας του Θεού η αιρετικές αντιλήψεις για τα ορθόδοξα δόγματα. Άλλοι μάχονται εναντίον της Εκκλησίας και την κατηγορούν για σκοταδισμό και συντηρητισμό. Άλλοι προσβάλλουν τα ιερά Μυστήρια, όπως π.χ. λέγουν πως η θεία μετάληψη μεταδίδει μικρόβια κ.α.
Απέναντι στις σειρήνες του αντικειμένου εχθρού να κλείσουμε τα αυτιά μας και να παραμείνουμε πιστά τέκνα της Εκκλησίας, που είναι ο Χριστός ο παρατεινόμενος εις τους αιώνας.
Ως Επίσκοπος της ευλογημένης Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας εύχομαι στον λαό του Θεού όπως ο νηπιάσας Κύριος ενισχύη όλους σας και τις οικογένειές σας στην πίστη και τις δυσκολίες στην ζωή σας.
Αδελφοί μου, χαίρετε, ειρηνεύετε και υγιαίνετε!
Μετ᾽ ευχών πολλών
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας ΙΩΗΛ
Ταπεινός προς τον νηπιάσαντα Ιησούν ευχέτης σας