Ήμουν συντονισμένος στο ραδιοφωνικό σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας και άκουσα την εκπομπή της κυρίας Μερόπης Σπυροπούλου “Ας μιλήσουμε για Παιδεία”.
Άκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον την εκπομπή της η οποία αναφέρθηκε στις “ Δέκα εντολές για να έχεις καλές σχέσεις με τους γύρω σου”. Επικοινώνησα με τον σταθμό και ζήτησα εάν είναι εφικτό να μου στείλουν την εκπομπή για να την μελετήσω με τη ησυχία μου. Με μεγάλη ευγένεια μου έστειλαν την εκπομπή και τους ευχαριστώ πολύ.
Σας παραθέτω τις εντολές για να τις μελετήσετε και εσείς διότι στην περίοδο που ζούμε σήμερα τις είδα πολύ ενδιαφέρουσες.
“ Δέκα εντολές για να έχεις καλές σχέσεις με τους γύρω σου”
1. Τροχοπέδησε τη γλώσσα σου, λέγε λιγότερα από όσα σκέφτεσαι και καλλιέργησε μια καθησυχαστική φωνή. Το πως λες κάτι συχνά σημαίνει περισσότερα από το τι λες και μάθε να ακούς, μην θέλεις να μιλάς συνεχώς για τον εαυτό σου και μην διακόπτεις τους άλλους.
2. Δίνε με φειδώ υποσχέσεις. Αλλά τήρησε της πιστά, όσο και αν αυτό σου είναι δύσκολο.
3. Μην χάνεις την ευκαιρία να λες μια καλή κουβέντα σε κάποιον ή για κάποιον. Βρες τις λέξεις για να επαινέσεις μια καλή δουλειά ή μια καλή πράξη, ασχέτως με το ποιος την έκανε.
4. Ενδιαφέρσου για τους άλλους, τις επιδιώξεις τους, τα ενδιαφέροντα τους, τους δικούς τους. Κάνε αυτούς που γνωρίζεις, όσο ταπεινοί και αν είναι, να νοιώθουν ότι τους θεωρείς σημαντικούς. Μην τους βομβαρδίζεις όμως συνεχώς με ερωτήσεις, θα σου πουν αυτοί ό,τι θέλουν να ακούσεις.
5. Να έχεις καλή διάθεση. Έχε ένα χαμόγελο στα χείλη σου. Τις ανησυχίες και τις απογοητεύσεις σου μην τις εκθέτεις συνεχώς σε κοινή θέα. Μία παροιμία για το χαμόγελο λέει: “ Της καρδίας το κλειδί ένα γλυκό χαμόγελο το κρατεί”.
6. Να έχεις ανοιχτό μυαλό σε όλες τις συζητήσιμες απόψεις. Να συζητάς χωρίς να μαλώνεις, έστω και αν έχεις αντίθετη άποψη από το συνομιλητή σου. Είναι σημάδι ωριμότητας και ευπρέπειας το να διαφωνείς μεν, αλλά να παραμένεις ήρεμος και φιλικός. Η γνώμη σας είναι μια γνώμη, υπάρχουν χιλιάδες άλλες γνώμες.
7. Άσε τις αρετές σου να μιλήσουν μόνες τους και μην επισημαίνεις τις ελλείψεις και τις αδυναμίες των άλλων. Όταν αρχίζει το κουτσομπολιό στη συζήτηση εσύ να το αποθαρρύνεις αλλάζοντας με τρόπο το θέμα της κουβέντας.
8. Σεβάσου τα αισθήματα των άλλων. Ειρωνικό πνεύμα και κακοπροαίρετα αστεία σε βάρος ενός φίλου προσβάλλουν και υποβιβάζουν πρώτα εκείνον που τα κάνει.
9. Μη δίνεις σημασία στα κακόβουλα σχόλια και τις προσωπικές επιθέσεις εναντίον σου. Εσύ ζήσε με τέτοιο τρόπο που αυτά να μην γίνονται ποτέ πιστευτά.
10. Να βρίσκεις ευκαιρία να κάνεις μια καλή πράξη και να θυμάσαι πως η χαρά είναι το μόνο πράγμα που μπορείς να το δώσεις χωρίς να το έχεις, αλλά που είναι βέβαιο ότι, αν το προσφέρεις, θα το αποκτήσεις.
Ζούμε σε μια περίοδο που πιστεύω ότι οι περισσότεροι από εμάς αυτές τις εντολές δεν τις κάνουμε καμία χρήση στη ζωή μας ίσως να μην τις γνωρίζουμε καθόλου. Ο εγωισμός μας και ο τρόπος ζωής μας μας αφήνουν μακριά από όλα αυτά που πρέπει να κάνουμε για να έχουμε καλές σχέσεις με τους γύρω μας. Περάσαμε την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, των Θεοφανίων και σήμερα που χαράζω αυτές τις λίγες γραμμές είναι των Τριών Ιεραρχών. Θα είναι φρόνιμο, κατά την ταπεινή μου
γνώμη να αναμοχλεύσομε μέσα μας τον βίο του καθενός από τους Τρείς αυτούς Ιεράρχες και να αναλογιστούμε πού βρισκόμαστε σήμερα και πού αφήνουμε τη ζωή να μας πάει.
Κωσταντίνος Καραμεσίνης