Επιμέλεια: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
«Μυστήριον ξένον ορώ και παράδοξον,
Ουρανόν το Σπήλαιον, Θρόνον Χερουβικόν την Παρθένον,
Την φάτνην χωρίον, εν ω ανεκλίθη ο αχώρητος
Χριστός ο Θεός, ον ανυμνούντες μεγαλύνομεν»
(ειρμός Θ΄ ωδής κανόνος Χριστουγέννων).
ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ – Έκκληση για προσευχή και με την σκέψη στον δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας έκλεισε το μήνυμα του για τα Χριστούγεννα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ’.
Διαβάστε αναλυτικά το μήνυμα του Πατριάρχη Ιεροσολύμων:
Όντως, ως λέγει ο υμνωδός της Εκκλησίας, «μυστήριον ξένον και παράδοξον» είδε η ανθρωπότης επ’ εσχάτων των χρόνων, επί Καίσαρος Οκταβιανού Αυγούστου. Είδε Θεού συγκατάβασιν φανερουμένην εις Βηθλεέμ της Ιουδαίας. Ο Θεός εκπληρών τας επαγγελίας Αυτού προς τους προφήτας «εξαπέστειλε λύτρωσιν τω λαώ Αυτού». Η λύτρωσις αύτη είναι ο «ομοούσιος» τω Πατρί Μονογενής Υιός και Λόγος Αυτού. Διά Τούτον ηυδόκησε, όπως σαρκωθή, όπως προσλάβη ανθρωπίνην έμψυχον και έλλογον σάρκα και μορφήν εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της αειπαρθένου. «Ως οίδε, ως ηθέλησε και ως ηυδόκησε» και ως λέγει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, «ο Λόγος σαρξ εγένετο και εσκήνωσε εν ημίν» (Ιω. 1,14).
Δι’ ημάς «εκένωσεν Εαυτόν» (Φιλ. 2,7), και «λαθών ετέχθη υπό το σπήλαιον». Εδέχθη την εσχάτην πτωχείαν τεχθείς εν σπηλαίω, ανακλιθείς εν φάτνη και εν σπαργάνοις ειλιχθείς. Εν τη πτωχεία ταύτη «διέλαμψεν ο πλούτος της Θεότητος Αυτού». Διά τούτο «ο ουρανός διά του αστέρος προσεκόμισεν Αυτώ τους μάγους, ως απαρχήν των εθνών» και «προδρόμους της Εκκλησίας» κατά τον ιερόν Χρυσόστομον.
Άγγελος απεκάλυψεν Αυτόν εις ποιμένας αγραυλούντας και πλήθος αγγέλων εκήρυξαν Αυτόν από τον ουρανόν διά του ύμνου: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία», αναγγέλλοντες ότι η ευδοκία του Θεού διά τους ανθρώπους είναι η ειρήνη. Την πάντα νούν υπερέχουσαν Θείαν ταύτην ειρήνην φέρει εις τον κόσμον ο Ενανθρωπήσας Λόγος Αυτού. Αυτός Ούτος είναι «ο μεγάλης βουλής Άγγελος, ο Άρχων της ειρήνης και ο ήλιος της δικαιοσύνης».
Ερειδομένη εις την Θεικήν αποκάλυψιν ταύτην, μαρτυρουμένην υπό αυτοπτών και αυτηκόων μαρτύρων εις Γραφάς Αγίας η Εκκλησία πιστεύει και κηρύττει εις τα μέλη της και εις τον κόσμον όλον Χριστόν Σωτήρα και Λυτρωτήν του ανθρωπίνου γένους όχι ως θεοποιηθέντα άνθρωπον αλλά ως Ενανθρωπήσαντα Θεόν διά την σωτηρίαν, ήτοι την θέωσιν του ανθρώπου.
Ο Θεός κατήλθεν εις την γην, διά να ανεβάση τον άνθρωπον εις τον ουρανόν, ένθα και «το πολίτευμα ημών εν ουρανοίς υπάρχει»(Φιλ, 3,20) κατά τον ουρανοβάμονα Παύλον. Οι Πατέρες της Εκκλησίας λέγουν ακαταπαύστως «Θεός ενηνθρώπησε και άνθρωπος εθεώθη». Ο δε άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς διακηρύσσει ότι «δοξάζεται η σαρξ άμα τη προσλήψει και δόξα του σώματος η δόξα της Θεότητος γίνεται». Διά της Ενανθρωπήσεως, του Σταυρού, της εκ νεκρών Αναστάσεως και Αναλήψεως Αυτού ο Χριστός ως Θεός και άνθρωπος εκάθησε εκ δεξιών του Πατρός μετά της προσληφθείσης ανθρωπίνης φύσεως Αυτού, ήτοι του «προσλήμματος» κατά τους Πατέρας, και ωδοποίησε την θέωσιν εις τους πιστεύοντας εις Αυτόν.
Αναληφθείς εις τον ουρανόν ο Ενανθρωπήσας, σαρκί Σταυρωθείς και Αναστάς εκ νεκρών Κύριος ημών Ιησούς Χριστός αφήκεν εις την γην την Εκκλησίαν, ήτοι τους αγίους μαθητάς και αποστόλους, τους διαδόχους αυτών ιεράρχας, ιερείς και το χριστεπώνυμον πλήρωμα, διά να επιτελή εις τον αιώνα το έργον Αυτού, δηλονότι της διδασκαλίας, της συνδιαλλαγής και του αγιασμού των ανθρώπων, ώστε να επικρατή εις την γην ο,τι ηκούσθη την πρώτην νύκτα της γεννήσεως Αυτού, το «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία».
Τον λόγον τούτον διακηρύσσει και το έργον τούτο επιτελεί, υπακούουσα εις τον ιδρυτήν αυτής η Εκκλησία όπου γης, ιδία δε η των Ιεροσολύμων Εκκλησία ευλογουμένη, όπως διακονή επί των τόπων της κατά σάρκα εμφανείας Αυτού και δη της πρώτης εις Βηθλεέμ. Εις την μεγαλοπρεπή Κωνσταντίνειον Βασιλικήν της Γεννήσεως και εις το απέριττον Θεοδέγμον Σπήλαιον θα εορτάση και εφέτος η Μήτηρ των Εκκλησιών, εκκινούσα εξ Ιεροσολύμων, τηρούσα αρχαίαν παράδοσιν αυτής αφ’ ημερών της προσκυνητρίας Αιθερίας και του αοιδίμου προκατόχου ημών Πατριάρχου Σωφρονίου.
Έμπλεοι όθεν της χαράς της του Χριστού Γεννήσεως, απευθύνομεν τας Πατριαρχικάς και Πατρικάς Ημών ευχάς και ευλογίας εις «πάντα ομολογούντα Ιησούν Χριστόν εν σαρκί εληλυθότα» (Ιω. Α’ 4,2), εις τους ευλαβείς προσκυνητάς, ιδιαιτέρως δε εις το ευσεβές Ημών ποίμνιον εις Γάζαν μετά των προσευχών Ημών, όπως ο Άγιος Πορφύριος παραμένη προστάτης αυτού και παντός χειμαζομένου εκεί υπό του μαινομένου πολέμου.
Εν τη Αγία Πόλει Βηθλεέμ, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2023