Παρέμβαση είχαμε του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κκ Θεόφιλου μετά από δημοσιεύματα για ανεξήγητα γεγονότα σχετικά με το άνοιγμα του πανάγιου τάφου του Ιησού Χριστού.
Όπως ο ίδιος δήλωσε «οι πιστοί δεν πρέπει να επιδιώκουν να δουν υπερφυσικές ενδείξεις, οι οποίες αναφέρονται στα μέσα ενημέρωσης σε σχέση με εργασίες στον τάφο του Χριστού στην εκκλησία του Παναγίου Τάφου»
Κατά τη διάρκεια εργασιών επισκευής στο Κουβούκλιο του παρεκκλησίου πάνω από το σπήλαιο όπου τάφηκε και αναστήθηκε ο Ιησούς, Έλληνες ερευνητές και τεχνικοί αφαίρεσαν προσωρινά τις μαρμάρινες πλάκες που κάλυπταν το επάνω μέρος του τάφου του Ιησού Χριστού που ήταν λαξευμένος σε βράχο .
Οι αρχαιολόγοι έχουν επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του τάφου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα και για αυτό δεν τίθεται κανένα θέμα συζήτησης, τονίζουν Ρώσοι ειδικοί.
«Όχι, αυτό είναι ανοησία, (υπερφυσικά φαινόμενα ), εκτός από την ορθόδοξη πίστη, το σύνολο του Χριστιανισμού, είναι μια λογική λατρεία, όπως λέμε και στα ελληνικά, και οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να ζητούν τέτοιες υπερφυσικές ενδείξεις , αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο », δήλωσε ο Πατριάρχης σε συνέντευξή του σε ρωσική εκκλησιαστική ιστοσελίδα στην Ιερουσαλήμ.
Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ εξήγησε ότι η αφαίρεση της μαρμάρινης πλάκας που κάλυπτε το επιτύμβιο κρεβάτι του Θεανθρώπου, έγινε για την διεξαγωγή τεχνικών εργασιών στο βράχο και για την στήριξη της τοιχοποιίας. Ο Πατριάρχης κήρυξε απαράδεκτες τις φήμες ότι τα έργα αποκατάστασης είναι μια εισβολή σε έναν χώρο που λαμβάνουν χώρα υπερφυσικά φαινόμενα .
Ο Τάφος του Ιησού Χριστού, και το Άγιο Δισκοπότηρο αποτελούν για διαφόρους επιστήμονες θέμα προς εξερεύνηση, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
«Το γεγονός είναι ότι η εκκλησία της Αναστάσεως του Χριστού ήταν για πολλά χρόνια κλειστή λόγω εργασιών αποκατάστασης, και το μόνο μέρος του ναού, όπου δεν είχαν γίνει εργασίες ήταν το Κουβούκλιο , γι “αυτό και υπήρξε άμεση ανάγκη αποκατάστασης, ιδιαίτερα στο σπήλαιο του Χριστού και στον Πανάγιο Τάφο, για αυτό και έγινε αυτό που έγινε», είπε ο Πατριάρχης.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, η προπαρασκευαστική εργασία πραγματοποιείται, «για να αποκατασταθεί και το αποχετευτικό σύστημα το οποίο είναι πάρα πολύ παλαιό. Αν δεν το κάνουμε τότε η υγρασία και πάλι θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο Κουβούκλιο , και στο μεγαλύτερο μέρος του σπηλαίου του Ιησού Χριστού», κατέληξε ο Πατριάρχης.
Το Κουβούκλιο αποκαταστάθηκε για πρώτη φορά το 1810. Το έργο, σύμφωνα με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, θα τελειώσει τον Μάρτιο του 2017.
Ο τάφος του Θεωνθρώπου είναι το σημείο που εναποτέθηκε το σώμα του Ιησού Χριστού πριν την ανάσταση , και εκεί ανάβει θαυματουργικά το Άγιο Φως.
Ο ναός του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ χτίστηκε το IV αιώνα και έκτοτε έχει ανακατασκευαστεί αρκετές φορές.