ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ: Τη δεύτερη ημέρα του προσκυνηματικού του ταξιδιού στη Αγία Γη, ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος, ξεκίνησε την επίσκεψή του στη Μονή του Τιμίου Σταυρού στα Ιεροσόλυμα.
Περίπου ένα χιλιόμετρο δυτικά της παλαιάς πόλης των Ιεροσολύμων βρίσκεται μία από τις σημαντικότερες χριστιανικές ιερές μονές – η Μονή του Τιμίου Σταυρού. Σύμφωνα με την παράδοση, στο σημείο αυτό ο Δίκαιος Λωτ φύτεψε ένα τρισύνθετο δέντρο από πεύκο, κυπαρίσσι και κέδρο, από το οποίο αργότερα κατασκευάστηκε ο Τίμιος Σταυρός, πάνω στον οποίο σταυρώθηκε το Πανάχραντο Σώμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού για τη σωτηρία του κόσμου. Η ιερά παράδοση της Εκκλησίας αναφέρει ότι το δέντρο κόπηκε κατά την ανέγερση του Ναού του Σολομώντα, αλλά δεν μπορούσε να επεξεργαστεί και, ως εκ τούτου, πετάχτηκε ως καταραμένο στον χειμάρριο των Κέδρων. Ωστόσο, αργότερα επιλέχθηκε, με σκοπό να ταπεινώσουν ακόμη περισσότερο τον Κύριό μας, για την κατασκευή του Τιμίου Σταυρού. Μόνο τότε το ξύλο κατέστη επεξεργάσιμο.
Η ίδρυση της Μονής χρονολογείται στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου και της Αγίας του Μητέρας, Ελένης, δηλαδή στον 4ο αιώνα μ.Χ. Για αιώνες, η Μονή υπέμεινε τη δραματική μοίρα της Αγίας Γης, αντιμετωπίζοντας τις επιδρομές των Περσών, των Αράβων, των Σταυροφόρων και των Τούρκων. Για επτά αιώνες βρισκόταν υπό την κυριότητα της γεωργιανής κοινότητας, μέχρι που, τον 17ο αιώνα, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξαγόρασε τα χρέη της και την επανέφερε υπό τη διοίκησή του. Σήμερα, με την ευλογία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, στη Μονή λειτουργεί το Ινστιτούτο Βιβλικών και Θεολογικών Σπουδών του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
Η Μονή του Τιμίου Σταυρού υπήρξε επίσης σταθμός του προσκυνηματικού ταξιδιού του Αγίου Σάββα το 1229. Ο Άγιος Σάββας δώρισε στη Μονή πολύτιμα κειμήλια και ανήγειρε κελιά για τους μοναχούς. Σύμφωνα με τις καταγραφές, στον καθολικό – τον κεντρικό ναό της Μονής – υπήρχαν τοιχογραφίες του πρώτου Αρχιεπισκόπου της Σερβίας, Αγίου Σάββα, καθώς και του πατέρα του, Αγίου Συμεών του Μυροβλύτη.
Την ιερή συνοδεία του Προκαθημένου του Πατριαρχίου Σερβίας αποτελούν: ο Επίσκοπος Τοπλίτσας κ. Πέτρος, ο Αρχιμανδρίτης κ. Δανιήλ, Διευθυντής της Πατριαρχικής Διοικητικής Υπηρεσίας, ο Πρωτοδιάκονος Δρ. Δράγκαν Ράντιτς, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Βελιγραδίου, ο Διάκονος Βασίλειος Μπουρσάτς, Διευθυντής του Προσκυνηματικού Οργανισμού «Δοβροτσινστό», και ο Ιεροδιάκονος Ντέγιαν Νάκιτς.