Επιμέλεια: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ – Την Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου 2024, εορτάσθηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης η εορτή των Χριστουγέννων, καθ’ ότι την 25η του μηνός εορτάσθηκε στη Βηθλεέμ, συμφώνως προς το έθος της Εκκλησίας Ιεροσολύμων και της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος.
Η εορτή αύτη των Χριστουγέννων εορτάσθηκε ομού μετά της εορτής της Συνάξεως προς τιμήν της Θεοτόκου, της υπουργησάσης κατ’ εξοχήν εις το μυστήριον της Ενανθρωπήσεως Χριστού του Θεού ημών.
Της θείας Λειτουργίας τελουμένης υπό του εφημερίου του Ναού Αρχιμανδρίτου π. Αμφιλοχίου, προεξήρξε εν χοροστασία ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, συμπροσευχομένων των Αγιοταφιτών Αρχιερέων, Ιερέων και μοναχών, των εκπροσώπων του Πατριαρχείου Μόσχας Αρχιμανδρίτου π. Βασιανού και της Συνοδείας αυτού της Εκκλησίας των ROCOR Αρχιμανδρίτου π. Ρωμανού και πιστών της Εκκλησίας Ιεροσολύμων και τιμητική παρουσία της εκπροσώπου του Ελληνικού Γενικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα Προξένου κ. Μάντικα Άννης.
Άμα τη Απολύσει της θείας Λειτουργίας, του Αρχιεπισκόπου φέροντος μανδύαν και των Αρχιερέων και Ιερέων τα διακριτικά αυτών, εγένετο η άνοδος προς το Πατριαρχείο, ένθα εψάλη ο Πατριαρχικός Πολυχρονισμός και αντηλλάγησαν εόρτιοι χαιρετισμοί και ο εόρτιος αδελφικός ασπασμός.
Υπενθυμίζεται πως χθες την κυριώνυμο ημέρα διαβάστηκε και το μήνυμα του Πατριάρχη Ιεροσολύμων.
Ο Γέρων Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος ανέγνωσε το μήνυμα των Χριστουγέννων του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, το οποίο διαβάστηκε και στην αραβική γλώσσα από τον π. Ήσσα Μούσλεχ.
Αναλυτικά το μήνυμα:
« Μυστήριον ξένον ορώ και παράδοξον,
Ουρανόν το Σπήλαιον
Θρόνον Χερουβικόν την Παρθένον,
Την φάτνην χωρίον, εν ω ανεκλίθη ο αχώρητος
Χριστός ο Θεός, ον ανυμνούντες μεγαλύνομεν»
( Τροπάριον Θ΄ωδής κανόνος Χριστουγέννων).
Όντως, ως λέγει ο υμνωδός της Εκκλησίας, «μυστήριον ξένον και παράδοξον» είδε η ανθρωπότης επ’ εσχάτων των χρόνων, επί Καίσαρος Οκταβιανού Αυγούστου. Είδε Θεού συγκατάβασιν φανερουμένην εις Βηθλεέμ της Ιουδαίας. Ο Θεός εκπληρών τας επαγγελίας Αυτού προς τους προφήτας «εξαπέστειλε λύτρωσιν τω λαώ Αυτού». Η λύτρωσις αύτη είναι ο «ομοούσιος» τω Πατρί Μονογενής Υιός και Λόγος Αυτού. Διά Τούτον ηυδόκησε, όπως σαρκωθή, όπως προσλάβη ανθρωπίνην έμψυχον και έλλογον σάρκα και μορφήν εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της αειπαρθένου. « Ως οίδε, ως ηθέλησε και ως ηυδόκησε» και ως λέγει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, «ο Λόγος σαρξ εγένετο και εσκήνωσε εν ημίν». ( Ιω.1, 14). Δι’ ημάς «εκένωσεν Εαυτόν» (Φιλ. 2, 7), και «λαθών ετέχθη υπό το σπήλαιον». Εδέχθη την εσχάτην πτωχείαν τεχθείς εν σπηλαίω, ανακλιθείς εν φάτνη και εν σπαργάνοις ειλιχθείς. Εν τη πτωχεία ταύτη «διέλαμψε ο πλούτος της Θεότητος Αυτού». Διά τούτο «ο ουρανός διά του αστέρος πρεοεκόμισεν Αυτώ τους μάγους, ως απαρχήν των εθνών και «προδρόμους της Εκκλησίας» κατά τον ιερόν Χρυσόστομον. Άγγελος απεκάλυψεν Αυτόν εις ποιμένας αγραυλούντας και πλήθος αγγέλων εκήρυξαν αυτόν από τον ουρανόν διά του αγγελικού ύμνου, «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία». Διά του ύμνου τούτου αναγγέλλεται ότι η ευδοκία του Θεού διά τους ανθρώπους είναι η ειρήνη. Την ειρήνην αυτήν φέρει εις τον κόσμον ο Ενανθρωπήσας Υιός Του. Αυτός Ούτος είναι η ειρήνη, η του κόσμου, η βασιζομένη επί της δικαιοσύνης, καθότι άνευ δικαιοσύνης ειρήνη δεν υπάρχει.
Ερειδομένη εις την Θεικήν αποκάλυψιν ταύτην, μαρτυρουμένην υπό αυτοπτών και αυτηκόων μαρτύρων εις Γραφάς Αγίας η Εκκλησία πιστεύει και κηρύττει εις τα μέλη της και εις τον κόσμον όλον Χριστόν Σωτήρα και Λυτρωτήν του ανθρωπίνου γένους όχι ως θεοποιηθέντα άνθρωπον, αλλά ως Ενανθρωπήσαντα Θεόν διά την σωτηρίαν, ήτοι την θέωσιν του ανθρώπου. Ο Θεός κατήλθεν εις την γην, διά να ανεβάση τον άνθρωπον εις τον ουρανόν. Οι Πατέρες της Εκκλησίας λέγουν ακατάπαυστα « Θεός ενηνθρώπησε και άνθρωπος εθεώθη». Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς διακηρύσσει ότι « δοξάζεται η σαρξ άμα τη προσλήψει και δόξα του σώματος η δόξα της Θεότητος γίνεται». Διά της Ενανθρωπήσεως, του Σταυρού, της εκ νεκρών Αναστάσεως και Αναλήψεως Αυτού ο Χριστός ως Θεός και άνθρωπος εκάθισε εκ δεξιών του Πατρός, εκάθισε το πρόσλημμα, ήτοι την προσληφθείσαν ανθρωπότητα Αυτού εκ δεξιών του Πατρός και ωδοποίησε την θέωσιν εις τους πιστεύοντας εις Αυτόν.
Αναληφθείς εις τον ουρανόν ο Ενανθρωπήσας, σαρκί σταυρωθείς και Αναστάς εκ νεκρών Κύριος ημών Ιησούς Χριστός αφήκεν εις την γην το Σώμα Αυτού, την Εκκλησίαν, τους αγίους μαθητάς και αποστόλους, διαδόχους αυτών ιεράρχας και το χριστεπώνυμον πλήρωμα, διά να επιτελή εις τον αιώνα το έργον Αυτού, της διδασκαλίας, της συνδιαλλαγής και του αγιασμού των ανθρώπων, διά να επικρατή εις την γην ο, τι ηκούσθη την πρώτην νύκτα της γεννήσεως Αυτού, « Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία».
Τον λόγον τούτον διακηρύσσει, το έργον τούτο επιτελεί, υπακούουσα εις τον ιδρυτήν αυτής η Εκκλησία όπου γης, ιδία δε η των Ιεροσολύμων Εκκλησία ευλογουμένη, όπως διακονή επί των τόπων της κατά σάρκα εμφανείας Αυτού και δη της πρώτης εμφανείας εις Βηθλεέμ. Εις την μεγαλοπρεπή Κωνσταντίνειον Βασιλικήν της Γεννήσεως και εις το απέριττον Θεοδέγμον Σπήλαιον εορτάζει και εφέτος η Μήτηρ των Εκκλησιών, εκκινήσασα εξ Ιεροσολύμων τηρούσα αρχαίαν παράδοσιν αυτής αφ’ ημερών της προσκυνητρίας Αιθερίας και του αοιδίμου προκατόχου ημών Πατριάρχου Σωφρονίου. Εορτάζει εν σεμνώ ουχί πανηγυρικώ εορτασμώ, καθ’ότι «ως άλλη Ραχήλ κλαίει» τα θύματα του εν Γάζη και τη ευρυτέρα περιοχή καταστροφικού πολέμου και ποιεί έκκλησιν προς τους έχοντας την δύναμιν κυβερνήτας του κόσμου διά παύσιν των εχθροπραξιών χάριν της προστασίας πάσης ανθρωπίνης ψυχής, ούσης εικόνος Θεού.
Έμπλεοι όθεν της χαράς της του Χριστού Γεννήσεως. απευθύνομεν τας Πατριαρχικάς και Πατρικάς Ημών ευχάς και ευλογίας εις τους ευλαβείς προσκυνητάς, ιδιαιτέρως δε εις το ευσεβές Ημών ποίμνιον εις Γάζαν μετά των προσευχών Ημών, όπως ο Άγιος Πορφύριος παραμένη προστάτης αυτού και παντός χειμαζομένου εκεί υπό του μαινομένου πολέμου.
Ουχ ήκιστα ιδιαιτέρας εκφράζομεν ευχαριστίας τω τιμώντι την εορτήν ημών Προέδρω του Παλαιστινιακού κράτους Μαχμούδ Αμπάς -Αμπού Μάζεν διά του αντιπροσώπου αυτού κ. Ράμζη Χούρη και ευχόμεθα αυτώ την Θείαν ενίσχυσιν εις την ευόδωσιν των προσπαθειών και των αγώνων αυτού διά την προστασίαν του χειμαζομένου Παλαιστινιακού λαού, ίνα διαβιοί εν ειρήνη, δικαιοσύνη και ευημερία εις το πλαίσιον ενός απολύτως ελευθέρου Παλαιστινιακού κράτους αξιοχρέως διεθνώς αναγνωριζομένου.
Εν τη Αγία Πόλει Βηθλεέμ, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2023
ΘΕΟΦΙΛΟΣ Γ΄
Πατριάρχης Ιεροσολύμων