Ο ηγέτης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριάρχης Κύριλλος χοροστάτησε σε αρχιερατική λειτουργία, η οποία έγινε στο κέντρο της πρωτεύουσας της Λευκορωσίας το πρωί της 29ης Ιουλίου. Το Μισνκ, μετά τη Μόσχα και το Κίεβο συνέχισε τους εορτασμούς για τα 1025 χρόνια από τη Βάπτιση της Ρους. Περίπου 20 χιλιάδες Λευκορώσοι πιστοί συγκεντρώθηκαν για να παραστούν στη λειτουργία των εννέα πατριαρχών.
Η εορταστική Θεία Λειτουργία στο Μινσκ είναι η τελευταία πινελιά στη σειρά των εορταστικών εκδηλώσεων, οι οποίες ξεκίνησαν στη Ρωσία και συνεχίστηκαν στην Ουκρανία, σημείωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.
Η Βάπτιση της Ρους έφερε τεράστιες αλλαγές στη νοοτροπία, στην ηθική των ανθρώπων, στην οργάνωση του κρατικής τους ζωής. Έδωσε ώθηση για έντονη ανάπτυξη του πολιτισμού, της τέχνης, σε τέτοιο βαθμό που η Αρχαία Ρους δεν υστερούσε, μα ήταν στον ίδιο επίπεδο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Εμείς όλοι μας είμαστε πνευματικοί και πολιτισμικοί κληρονόμοι εκείνου του πολιτισμού, ο οποίος δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της Βαπτίσεως της Ρους.
Κάποτε η ενιαία Ρους χωρίστηκε σε ξεχωριστούς λαούς και κράτη, μα οι πιστοί και των τριών κρατών ενώνονται από την ορθόδοξη πίστη τους. Σήμερα, βασικός στόχος είναι να βαδίσουν μαζί στο μέλλον, στηριζόμενοι στις κοινές πνευματικές αξίες. Παράδειγμα ενότητας των λαών θα πρέπει να είναι η ενότητα των ορθόδοξων εκκλησιών, οι οποίες μαζί με τη Ρωσική Εκκλησία γιορτάζουν το ιωβηλαίο, υπογράμμισε ο ηγέτης της Γεωργιανής Ορθοδοξίας Καθολικός – Πατριάρχης Ιλιά ο Β’.
Νομίζω πως κάθε λαός θα πρέπει να αναζητήσει τη δική του ιδέα. Κοινές όμως πρέπει να γίνει η ιδέα της αληθινής πίστης στο Θεό, η αγάπη προς την πατρίδα και η αξία της ανθρώπινης ζωής. Κανένα από τα αγαθά του κόσμου ολάκερου δεν μπορεί να συγκριθεί με την ανθρώπινη ζωή. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να σκεφτόμαστε για το μέλλον, για την προστασία των αξιών μας, πνευματικών και πολιτισμικών. Ζούμε σε εποχή όπου όλα αλλάζουν, και οι αξίες μπορούν να χάσουν τη σημασία τους. Είναι υποχρέωση των ορθόδοξων εκκλησιών – η διατήρηση της αληθινής ορθόδοξης πίστης. Και για το λόγο αυτό θα πρέπει να σκεφτόμαστε για το μέλλον μας, για τη νεολαία μας.
Με το ίδιο τραίνο, με το οποίο έφτασε στο Μινσκ από τη Μόσχα, και μετά από το Κίεβο, έφτασαν οι πρωθιερείς εννέα ορθόδοξων εκκλησιών του κόσμου, στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, μαζί τους έφτασε και το σταυρός του Ανδρέα του Πρωτόκλητου. Το ιερό κειμήλιο πρόλαβαν να προσκυνήσουν πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες του Μινσκ. «Είμαι ενθουσιασμένος από τη θρησκευτικότητα των πιστών μας, την οποία είδα κατά τις ημέρες παραμονής του ιερού κειμηλίου στα κανονικά όρια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», – είπε σε συνέντευξη του στη «Φωνή της Ρωσίας» ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος – επικεφαλής της αντιπροσωπείας που μετέφερε το ιερό κειμήλιο από την ελληνική πόλη των Πατρών.
Η ευσέβεια του λαού, η βαθιά του πίστη – να τι με εξέπληξε περισσότερο όλων κατά τη διάρκεια που μαζί με το σταυρό, ταξιδεύω στη Ρωσία, την Ουκρανία και τώρα στη Λευκορωσία. Αρχίζοντας από την Αγία Πετρούπολη και στη συνέχεια στη Μόσχα, το Οντιτσόβε, το Ντμιτρόβε, το Κίεβο, το Μινσκ, οι άνθρωποι στέκονται σε μακρές ουρές για να μπορέσουν να προσκυνήσουν τον ιερό σταυρό.
Μέχρι τις 2 Αυγούστου ο σταυρός, στον οποίο σταυρώθηκε ο απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος, θα εκτίθεται στο ναό – μνημείο των Αγίων Πάντων στο Μίνσκ. Στο συνέχεια το ιερό κειμήλιο θα επιστρέψει στην Πάτρα, ενώ η αντιπροσωπείες των πατριαρχών και των εκπροσώπων όλων των ορθοδόξων εκκλησιών του κόσμου στις 30 Ιουλίου θα επιστρέψει στη Μόσχα.
{youtube}DMqbr9dXHgs{/youtube}