Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: Εν πνεύματι εγκαρδιότητος και αμοιβαίας δεσμεύσεως διά την ειρήνην, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ’ εδέχθη την Γενικήν Πρόξενον της Μεγάλης Βρετανίας κ. Diane Corner επί τη αφυπηρετήσει αυτής μετά από τρία και ήμισυ έτη της θητείας αυτής εις την Ιερουσαλήμ.
Η αποχαιρετιστήριος επίσκεψις, η οποία επραγματοποιήθη εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων, προσέφερε μίαν ευκαιρίαν διά προβληματισμόν, όσον αφορά τον ειρηνευτικόν ρόλον της Εκκλησίας εις τους Αγίους Τόπους και την κοινήν δέσμευσιν διά την προάσπισιν της δικαιοσύνης, του ανθρωπισμού και της διαθρησκειακής συνυπάρξεως.
«Ήδη εκ της αυγής του Χριστιανισμού», επεσήμανεν ο Μακαριώτατος, «τό Πατριαρχείον Ιεροσολύμων ίσταται ο ακλόνητος διαγγελεύς της ειρήνης και της προασπίσεως των δικαιωμάτων αυτού, εν συνεργασία μετά των Χριστιανικών Κοινοτήτων των Αγίων Τόπων. Το ποιμαντικόν καθήκον ημών είναι ιερά ευθύνη διά την πνευματικήν ανόρθωσιν και την προστασίαν της Χριστιανικής παρουσίας εις την Ιερουσαλήμ και εις την ευρυτέραν περιοχήν των Αγίων Τόπων. Αύτη καθίσταται υποχρέωσις, την οποίαν τηρούμεν με μεγάλην ευλάβειαν». Ο Μακαριώτατος ετόνισε την σημασίαν των προσπαθειών συνεργασίας μετά των άλλων Χριστιανικών δογμάτων και θρησκευτικών Κοινοτήτων, αι οποίαι στοχεύουν εις την προώθησιν του διαλόγου και της ειρήνης εν μέσω των πολλών προκλήσεων, τας οποίας αντιμετωπίζει η Ιερουσαλήμ.
Ο Μακαριώτατος επέστησε ιδιαιτέρως την προσοχήν εις τους εντατικούς αγώνας εις την Ιερουσαλήμ, λέγων: «Η Ιερουσαλήμ, η οποία είναι Πόλις ιδιαιτέρως αγαπητή διά τας τρείς μονοθεϊστικάς θρησκείας, ευρίσκεται σήμερον υπό τεραστίαν πίεσιν, δημιουργηθείσαν από Ισραηλινάς ριζοσπαστικάς οργανώσεις, αι οποίαι επιδιώκουν την περιθωριοποίησιν των λοιπών θρησκευτικών Κοινοτήτων. Οι οργανώσεις αύται παραβιάζουν την ιεράν κληρονομίαν ημών και απειλούν την ουσίαν της συλλογικής πίστεως ημών και της ειρήνης εις την περιοχήν».
Υπό το πρίσμα του προσφάτου πολέμου, ο Μακαριώτατος ανέπτυξεν αναλυτικώς την ανταπόκρισιν του Πατριαρχείου εις ανθρωπιστικήν δραστηριότητα, ιδιαιτέρως εις την Γάζαν, όπου η Εκκλησία αποτελεί καταφύγιον δι᾽ εκατοντάδας ανθρώπων, οι οποίοι έχουν ζητήσει καταφύγιον εις την Μονήν του Αγίου Πορφυρίου. «Εις την Γάζαν», εξήγησε, «τό Πατριαρχείον επεκτείνει εν καταφύγιον ελπίδος εν μέσω της καταιγίδος του πολέμου, ποιούν πράξιν την συμπόνιαν και το έλεος, τα οποία αποτελούν την καρδίαν της πίστεως ημών.
Ο Μακαριώτατος απέστειλεν ευχαριστίας εις την Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλέα Κάρολον τον Γ’ διά την αλληλεγγύην Αυτού μετά του Πατριαρχείου και την υποστήριξιν της Βρετανικής Κυβερνήσεως, αι οποίαι υπήρξαν ζωτικής σημασίας εις τοιαύτας εποχάς της δοκιμασίας. Ο Μακαριώτατος προέτρεψεν επίσης την Διεθνή Κοινότητα να ενεργήση μετ᾽ αποφασιστικότητος, τονίζων ότι «ο τερματισμός των εχθροπραξιών είναι ηθική επιταγή. Αι εξερχόμεναι από την Γάζαν και τον Λίβανον κραυγαί διά ειρήνην απαιτούν να δοθή επείγουσα και ενιαία απάντησις διά την προστασίαν και την αποκατάστασιν της αξιοπρεπείας των αθώων και δοκιμαζομένων πολιτών».
Εν κατακλείδι, ο Μακαριώτατος επήνεσε την εξοχωτάτην Γενικήν Πρόξενον κ. Corner διά την υποδειγματικήν υπηρεσίαν αυτής, εκφράζων την ελπίδα ότι θα συνεχίση να εργάζηται διά την ειρήνην και την δικαιοσύνην, έχουσα ως γνώμονα την εμπειρίαν αυτής εκ των διπλωματικών θέσεων αυτής. «Η αφοσίωσίς σας εις τους κατοίκους των Αγίων Τόπων και η προσπάθεια αυτών δι᾽ ειρήνην κατέλιπεν ισχυρόν αποτύπωμα εις την περιοχήν αυτήν. Επί τη αφυπηρετήσει υμών, ζητούμεν εξ υμών να συνεχίσητε την αποστολήν της ελπίδος».
Επί τη αναχωρήσει αυτής, ο Μακαριώτατος επέδωσεν εις την Πρόξενον κ. Corner εικόνα της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ, εικονίζουσαν τον Πανάγιον και Ζωοδόχον Τάφον και το Ιερόν Τέμενος Al-Aqsa, συμβολίζοντα το αδιάκοπον πνεύμα αλληλοκατανόησεως μεταξύ των θρησκειών.