Το εσπέρας της Παρασκεής 28ης Οκτωβρίου 2016, έλαβε χώρα σχολική τελετή προς τιμήν της Εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην αίθουσα τελετών της επί του λόφου της Αγίας Σιών Πατριαρχικής Ιερατικής Σχολής.
Την τελετήν ταύτην ετίμησε διά της παρουσίας αυτού η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, συνοδευόμενος υπό του Προέδρου της Σχολικής Εφορίας Γέροντος Σκευοφύλακος Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ιεραπόλεως κ. Ισιδώρου και του μέλους αυτής, Δραγουμανεύοντος Αρχιμανδρίτου π. Ματθαίου, του Πατριαρχικού Επιτρόπου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου, του Γέροντος Αρχιγραμματέως Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Ζάμπιας κ. Ιωακείμ και άλλων Αγιοταφιτών Πατέρων, του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Χρήστου Σοφιανοπούλου και μελών του Ελληνικού Γενικού Προξενείου, της καθηγητρίας του Ε.Μ.Π. κ. Αντωνίας Μοροπούλου και μέλη της Ελληνικής παροικίας.
[irp posts=”308678″ name=”Η Χιμάρα τίμησε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου (ΦΩΤΟ)”]
Η τελετή αυτή διωργανώθη υπό του Σχολάρχου καθηγητού κ. Νικολάου Σουλιώτου και ομιλητού, ο οποίος και την επρολόγισε, τη συνεργασία των καθηγητών, εκ των οποίων ο κ. Ανδρέας Δημητρίου εξεφώνησε τον πανηγυρικόν της ημέρας.
Το πρόγραμμα της τελετής αναρτάται ενταύθα ως έπεται:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟΝ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
«Της Σκέπης σου Παρθένε», Απολυτίκιον Αγίας Σκέπης.
«Σώσον Κύριε», Απολυτίκιον του Σταυρού.
«Τη Υπερμάχω», Κοντάκιον του Ευαγγελισμού.
Πρόλογος της εορτής από τον Σχολάρχη, καθηγητή κ. Νικόλαο Σουλιώτη.
Πανηγυρική ομιλία από τον καθηγητή κ. Ανδρέα Δημητρίου.
Προβολή αποσπάσματος για την λήψη της ηρωικής απόφασης του Ιωάννη Μεταξά.
«Η εποποιία του 1940 μέσα από τον ελληνικό και ξένο τύπο», παρουσιάζει ο μαθητής Αλέξανδρος Γκίνης.
Τραγούδι: «Θα πάρω μιαν ανηφοριά».
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
«Η συνεισφορά της Εκκλησίας στον απελευθερωτικό αγώνα», παρουσιάζει ο μαθητής Κωνσταντίνος Στάμου.
Διάγγελμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Δαμασκηνού για την εορτή της πρώτης εθνικής επετείου του ᾽40.
Τραγούδι: «Μακεδονία ξακουστή».
Οδυσσέα Ελύτη: «Ασμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας», απαγγελία από τους μαθητές.
«Εθνικός Ύμνος».
ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ.
Συντελεστές της εκδήλωσης.
Δημητρίου Ανδρέας, διοργάνωση εορτής.
Αλβανός Γεώργιος, μουσική επιμέλεια.
Γκίνης Αλέξανδρος, τεχνική υποστήριξη.
Απαγγέλουν οι μαθητές της Σχολής, Ξενάκης Παναγιώτης, Γκίνης Αλέξανδρος, Στάμου Κωνσταντίνος, Τσολάκης Βασίλειος.
Εις τα περιεχόμενα του προγράμματος τούτου, λόγους καθηγητών, απαγγελίας και πατριωτικά ασματα υπό των μαθητών μετεφέρθη το μήνυμα της αυτοθυσίας και της ομοψυχίας του Ελληνικού λαού, της ανδρείας των αγωνιστών προγόνων ημών των ετών 1940-1944 ώστε να συμπαραταχθούν εις το ΟΧΙ του Μεταξά, και να αποδιώξουν την στυγεράν Ιταλικήν και Γερμανικήν Ναζιστικήν κατοχήν πέραν των Ελληνικών εδαφών και συνόρων, ούτως ώστε το έθνος να ζήση και πάλιν με τας αρχάς της εθνικής και θρησκευτικής παραδόσεως αυτού, της δημοκρατίας και της Ορθοδοξίας και να επουλώση εις τα μεταπολεμικά χρόνια τας πληγάς του πολέμου εις απωλείας ανθρωπίνων ζωών και περιουσιών και δημιουργήση δομάς ζωής υπερβαινούσας τα όρια της πτωχείας και της ανεχείας και εγγιζούσας τα όρια της ευημαρίας, η οποία αρμόζει εις την ανθρωπίνην ζωήν.
Επί τη λήξει της τελετής, τόσον ο Μακαριώτατος όσον και ο κ. Γενικός Πρόξενος επήνεσαν τους καθηγητάς και τους μαθητάς διά την καλήν διοργάνωσιν και απόδοσιν και την μετάδοσιν του μηνύματος της 28ης Οκτωβρίου 1940, της ελπίδος, της αναστάσεως και της προόδου διά της τιμής της θυσίας και της ανδρείας των προγόνων μας.