Στα Ιεροσόλυμα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η Χειροτονία του εψηφισμένου Αρχιεπισκόπου Μαδάβων Αριστοβούλου από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο.
Το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου αναφέρει:
Την Κυριακήν, 7ην / 20ην Μαίου 2018, Κυριακήν των αγίων Πατέρων της Α´ Οικουμενικής Συνόδου και ημέραν μνήμης του εν ουρανώ φανέντος σημείου του Σταυρού, έλαβε χώραν εις το Καθολικόν του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως η χειροτονία εις Αρχιερέα του εψηφισμένου Αρχιεπισκόπου Μαδάβων κ. Αριστοβούλου.
Η χειροτονία αύτη ετελέσθη υπό της Α.Θ.Μ. του Πατρός ημών και Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου τη συλλειτουργία των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων του Θρόνου, Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ναζαρέτ κ. Κυριακού, Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου, Βόστρων κ. Τιμοθέου και των Σεβασμιωτάτων Αρχιεπισκόπων Ιόππης κ. Δαμασκηνού, Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου, Θαβωρίου κ. Μεθοδίου, Ιορδάνου κ. Θεοφυλάκτου, Λύδδης κ. Δημητρίου, Καττάρων κ. Μακαρίου, Ιεραπόλεως κ. Ισιδώρου, Κυριακουπόλεως κ. Χριστοφόρου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ, Αγιοταφιτών Πατέρων και Πρεσβυτέρων του ποιμνίου και παρεπιδημούντων ιερέων άλλων εκκλησιών, του Αρχιδιακόνου π. Μάρκου και των διακόνων π. Αναστασίου και π. Σωφρονίου, ψαλλούσης της χορωδίας του καθηγητού της Βυζαντινής Μουσικής και καθηγητού του εψηφισμένου κ. Δημητρίου Μπαλαγιώργου, τη συμμετοχή της ηγουμένης και μοναζουσών της Ιεράς Μονής Αγίου Αθανασίου Κολινδρού Ολύμπου και της μητρός, αδελφής και άλλων συγγενών και γνωστών του εψηφισμένου εξ Ελλάδος και μελών του Αραβοφώνου και Ρωσσοφώνου ποιμνίου του Πατριαρχείου και Αγιοταφιτών Πατέρων, μοναχών και μοναζουσών.
Κύρια σημεία του μυστηρίου της χειροτoνίας ήσαν: η εν τω Όρθρω απαγγελία υπό του εψηφισμένου των Ομολογιών πίστεως και των Λιβέλλων κατά των αιρέσεων. Αμέσως μετά ήρξατο η θεία Λειτουργία και ενταύθα προ του Αποστόλου και του Ευαγγελίου ο Μακαριώτατος προσεφώνησε τον εψηφισμένον Αρχιεπίσκοπον Μαδάβων Αριστόβουλον διά της κάτωθι προσφωνήσεως Αυτού ελληνιστί, ως έπεται:
«Θεοφιλέστατε Εψηφισμένε Αρχιεπίσκοπε Μαδάβων
κ. Αριστόβουλε,
Την ημέραν και ώραν ταύτην ευλογούμεθα υπό του Παναγάθου Θεού ημών να επιτελώμεν το Μυστήριον της Θείας Ευχαριστίας εις τον τόπον, εις τον οποίον εν μέσω της γης ο Θεός ειργάσατο την σωτηρίαν του ανθρωπίνου γένους.
Ο τόπος ούτος είναι ο φρικτός Γολγοθάς και ο κενός Τάφος του εκ νεκρών Αναστάντος Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, η καρδία όλων των Παναγίων Προσκυνημάτων, επί των οποίων έταξεν ο Θεός το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων μετά της εν αυτώ Αγιοταφιτικής Αδελφότητος να φυλάσση και διακονή.
Εις το τελούμενον την ώραν ταύτην υπερφυές Μυστήριον της αναιμάκτου θυσίας τελείται Μυστήριον έτερον, το Μυστήριον δηλονότι της εις Αρχιερέα καθιερώσεώς σου, μετά την εκλογήν σου ως Αρχιεπισκόπου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Μαδάβων, ψήφοις κανονικαίς και ομοφώνοις της περί Ημάς Αγίας και Ιεράς Συνόδου.
Εις την διακονίαν ταύτην σε καλεί η Εκκλησία, θεωρούσα την εκ της νεανικής ηλικίας προσέλευσίν σου εκ της γενετείρας σου εις την Αγίαν Γην, την φοίτησίν σου εις την Πατριαρχικήν Ιερατικήν Σχολήν του Πατριαρχείου, εις την μετά την αποφοίτησίν σου ένταξίν σου εις την Αγιοταφιτικήν Αδελφότητα ως και την μετά ζήλου υπηρεσίαν σου εις διαφόρους διακονίας. Πρώτη τούτων η επί 28 συναπτά έτη στιβαρά Διεύθυνσις του αναλογίου του πανιέρου Ναού της Αναστάσεως, εν ακριβεία Τυπικού και Βυζαντινής Μουσικής, ακολουθών την προτροπήν του αποστόλου των Εθνών Παύλου «άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία ημών τω Κυρίω» (Εφ. 5, 19) και διακρινόμενος μάλιστα εις αυτήν λαμβάνων το Πτυχίον του Ωδείου Αθηνών. Ταυτοχρόνως δε ελάμβανε χώραν και η φοίτησίς σου ως Μεταπτυχιακού φοιτητού εις το εν Σαμπεζύ της Γενεύης Διορθόδοξον Κέντρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εν ω και εξεπόνησες διατριβήν εις το θεολογικόν έργον του αοιδίμου Προκατόχου Ημών, Αγίου Σωφρονίου Πατριάρχου Ιεροσολύμων.
Περί τα επιστημονικά ενδιατρίβων, δεν παρέλειψες να υπηρετής το Ελληνορθόδοξον Αραβόφωνον ποίμνιον ημών, είτε ως Ηγούμενος της Ελληνορθοδόξου Κοινότητος της Μπετζάλλας, είτε ως διδάσκαλος Βυζαντινής Μουσικής εις ειδικούς και εντατικούς κύκλους μαθημάτων. Επεμελήθης επίσης του Ρωσοφώνου ποιμνίου ημών, επισκεπτόμενος φυλακισμένους, κινούμενος διά την τέλεσιν της Θείας Λειτουργίας εις ενορίας πόλεων από Βορρά έως Νότον του Ισραήλ και ιδρύων τη Ημετέρα καθοδηγήσει και συμπαραστάσει ευκτήριον οίκον επ’ ονόματι του Πατριάρχου Αβραάμ, των Μακκαβαίων και του Αγίου Σωφρονίου Πατριάρχου Ιεροσολύμων εις την πόλιν Μπερ Σέβα της Νέγκεβ, ακολουθών την εντολήν του Αποστόλου των Εθνών Παύλου προς τον μαθητήν αυτού Τιμόθεον λέγοντος: «στρατευόμενος εν αυτοίς την καλήν στρατείαν και έχων πίστιν και αγαθήν συνείδησιν» (Α΄ Τιμ. 1, 19).
Το ποιμαντικόν έργον τούτο σε καλεί η Εκκλησία από του σήμερον να επιτελής εν «πραότητι, ταπεινώσει και επιεικεία Χριστού» εις το ιστορικόν και παγκοσμίως γνωστόν προσκύνημα της Μαδηβάς, εις το οποίον υπάρχει ο ανεκτιμήτου επιστημονικής και πολιτιστικής αξίας Βυζαντινός ψηφιδωτός χάρτης της Αγίας Γης επί της εποχής του Χριστού και εις το οποίον ανέπτυξεν έργον προσκυνηματικόν, εκκλησιαστικόν και εκπαιδευτικόν, άνευ προηγουμένου θαυμαστόν και αντέχον εις την δύναμιν του χρόνου, αντιπρόσωπος ημών Ηγούμενος Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιννοκέντιος, προς τον οποίον η Γεραρά Αγιοταφιτική ημών Αδελφότης εκφράζει την ευαρέσκειαν αυτής και θεωρεί ως αναμφισβήτητον και δεδομένην την διάθεσιν της πολυτίμου πείρας αυτού εις συνεργίαν και βοήθειαν της υμετέρας Θεοφιλίας.
Εις το κέντρον τούτο καλείσαι να διδάξης τα δόγματα και της παράδοσιν της αμωμήτου Ορθοδόξου ημών Πίστεως και να καλλιεργήσης την Βυζαντινήν Μουσικήν, ακολουθών τον Προφητάνακτα Δαβίδ λέγοντα «ψαλώ τω Θεώ μου έως υπάρχω», διοργανών Μουσικά και Ποιμαντικά Συνέδρια, αναδεικνύοντα το ανέκαθεν επιτελούμενον έργον συνδιαλλαγής ειρήνης, πολιτιστικής και άλλης προσφοράς του ημετέρου Πατριαρχείου και της Αγιοταφιτικής ημών Αδελφότητος διά μέσου των αιώνων εις την δικαιοδοσίαν αυτού των τριών Παλαιστινών άχρι και Κατάρ. Της διακονίας ταύτης της Γεραράς ημών Αδελφότητος η υμετέρα Θεοφιλία ανεδείχθη αντάξιος απόστολος και ταύτην καλείται σήμερον να συνεχίση να υπηρετή και διακονή ως Αγιοταφίτης Επίσκοπος.
[irp posts=”424079″ name=”Ανακατατάξεις στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων”]
Ευχαριστών, ούν, τον Θεόν διά την δωρεάν αυτήν και πεποιθώς εις το έλεος Αυτού, πρόσελθε εις το Άγιον και πρωτογενές τούτο Θυσιαστήριον, το θεμελιωθέν επί του σταυρικού αίματος του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, επί του οποίου και ανηγέρθη ο πανίερος Ναός της Αναστάσεως και ζήτησον επί τη μνήμη σήμερον των Αγίων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου και του εν ουρανώ φανέντος σημείου του Σταυρού, θερμώς και διακαώς την Χάριν του Παναγίου και Τελεταρχικού Πνεύματος, ίνα σε αναδείξη σκεύος εκλογής προς σωτηρίαν ψυχών και δόξαν του εν Τριάδι Θεού ημών, Πατρός και Υιού και Πνεύματος Αγίου. Αμήν».
Ο εψηφισμένος Αρχιεπίσκοπος Μαδάβων προσεφώνησε τον Μακαριώτατον και τους Αγίους Πατέρας ελληνιστί (ίδε video και αναρτηθήσεται προσεχώς).
Ηκολούθησαν οι ύμνοι εν τη περιφορά τρις πέριξ της Αγίας Τραπέζης, «Άγιοι Μάρτυρες», «Δόξα Σοι Χριστέ ο Θεός» και «Ησαία χόρευε…» και η επίθεσις των χειρών του Μακαριωτάτου και των συλλειτουργούντων Αυτώ Αρχιερέων επί της κεφαλής του χειροτονουμένου και η επίκλησις του Αγίου Πνεύματος, «Η θεία Χάρις, η πάντοτε τα ασθενή θεραπεύουσα…» και η αναφώνησις του «άξιος» εν τη ενδύσει των Αρχιερατικών ενδυμάτων υπό του Μακαριωτάτου και των Αρχιερέων εν τω Ιερώ Βήματι.
Προ της απολύσεως της θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος επέδωσε την Αρχιερατικήν ράβδον εις τον χειροτονηθέντα διά των λόγων «λάβε την ράβδον ταύτην…». Ο χειροτονηθείς μετέδωσε την θείαν Κοινωνίαν εις τους πιστούς και μετά την λήξιν της θείας Λειτουργίας εις το Καθολικόν, ηκολούθησε η Λιτανεία της μνήμης του εν ουρανώ φανέντος σημείου του Σταυρού. Μετά την Λιτανείαν της μνήμης του εν ουρανώ φανέντος σημείου του Σταυρού, πάντες εισήλθον εις το Καθολικόν. Ενταύθα ο χειροτονηθείς διένειμε το αντίδωρον εις τους πιστούς οι οποίοι συνεχάρησαν αυτόν και ησπάσθησαν την χείρα αυτού. Ηκολούθησεν η άνοδος εις τα Πατριαρχεία.
Ενταύθα ο Μακαριώτατος συνεχάρη και πάλιν τον χειροτονηθέντα και ηυχήθη αυτώ καρποφόρον και ευδόκιμον διακονίαν, ο δε χειροτονηθείς ηυχαρίστησε διά την εκλογήν και χειροτονίαν και υπεσχέθη να εργασθή εν συνεργασία μετά του Μακαριωτάτου και της Σιωνίτιδος Εκκλησίας διά την πνευματικήν προαγωγήν και προκοπήν του εν Μαδηβά ποιμνίου του Πατριαρχείου.