Αγιορείτες:Στο τραπέζι ό,τι δίνει το περιβόλι |
||||||
Πρότυπο μεσογειακής δίαιτας το μοντέλο διατροφής των μοναχών – Στηρίζεται στα αγνά υλικά, στο ελαιόλαδο, στον απλό και παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος, καθώς "η ομορφιά στις γεύσεις δεν προκύπτει από την ποικιλία, τα πολλά καρυκεύματα και τους περίτεχνους τρόπους παρασκευής", όπως σημειώνει ο μοναχός Επιφάνιος, μάγειρας εδώ και 35 χρόνια στο Αγιον Ορος Της Μαρίας Τερζούδη
Η περίφημη μεσογειακή δίαιτα βρίσκει μια από τις καλύτερες εκδοχές της στο μοντέλο διατροφής των μοναχών του Αγίου Όρους. Μυστικά των αγιορειτών είναι η αποφυγή κατανάλωσης κρέατος και κάθε είδους λίπους, η κατανάλωση ελαιόλαδου, η προτίμηση σε ψάρια και θαλασσινά, τα αγνά υλικά και οι απλές συνταγές Ο μοναχός Επιφάνιος ζει στο Άγιο Όρος εδώ και 35 χρόνια και από την αρχή της μοναχικής ζωής του είναι μάγειρας. Στο Άγιο Όρος, αναφέρει, οι μοναχοί σπάνια τρώνε κρέας. Η διατροφή τους περιλαμβάνει κυρίως ψάρια, θαλασσινά, όσπρια και λαχανικά. Δεν λένε όχι στα τηγανιτά, ιδιαίτερα στα αυγά και τα ψάρια, πίνουν καφέ, τσάι, αλλά και κόκκινο κρασί που φτιάχνουν οι ίδιοι. Το ίδιο συμβαίνει και με το ψωμί. Το παρασκευάζουν οι ίδιοι και το ψήνουν, όπως όλα τα φαγητά, σε φούρνους με ξύλα, χωρίς να χρησιμοποιούν ρεύμα ή φυσικό αέριο. Αυτό που αποκλείεται από τη διατροφή τους είναι το βούτυρο, τα μαγειρικά λίπη και οι μαργαρίνες, η κρέμα γάλακτος, η μπεσαμέλ και παρόμοια προϊόντα. Για όλα σχεδόν τα φαγητά χρησιμοποιούν ελαιόλαδο. ΑΓΝΑ ΥΛΙΚΑ Ταξιδεύοντας συχνά στην Κωνσταντινούπολη και στην Αίγυπτο, στην Αγία Αικατερίνη του Σινά, ο μοναχός Επιφάνιος έχει εξοικειωθεί πάντως με το κύμινο, ένα ιδιαίτερα δημοφιλές μπαχαρικό στην κουζίνα των λαών στους τόπους αυτούς. Πλέον το χρησιμοποιεί ακόμη και σε φαγητά που δεν συνηθίζεται. "Όπως μαθαίνω και από βιβλία μαγειρικής που κυκλοφορούν, το κύμινο βοηθά πολύ τη χώνεψη", αναφέρει. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Η διαδικασία του φαγητού στις μονές του Αγίου Όρους δεν είναι μονοδιάστατη. Σύμφωνα με τον μοναχό Επιφάνιο, σημαντικό ρόλο παίζει η ηρεμία, η καλή ψυχική κατάσταση και γενικότερα ο τρόπος ζωής. "Έχει σημασία η διάθεση που έχει κανείς όταν κάθεται στο τραπέζι. Το ίδιο ισχύει και για το χώρο όπου τρώμε. Στις μονές οι τραπεζαρίες είναι διακοσμημένες με αγιογραφίες, με μορφές αγίων τους οποίους οι μοναχοί προσπαθούν να μιμηθούν. Κατά τη διάρκεια των γευμάτων επικρατεί απόλυτη ησυχία και ακούγεται μόνο αυτός που διαβάζει εκκλησιαστικά κείμενα, ομιλίες, ή κείμενα σχετικά με την εκάστοτε επίκαιρη γιορτή. Όσο για τον μάγειρα μοναχό, μαγειρεύει για ανθρώπους που αγαπάει. Όχι για να τον συγχαρούν για το ωραίο φαγητό, ούτε για να πληρωθεί για αυτό. Αυτή ακριβώς είναι η ομορφιά της μαγειρικής του". Τα οφέλη του Τα τελευταία χρόνια η μεσογειακή δίαιτα γίνεται ολοένα πιο δημοφιλής σε ολόκληρο τον κόσμο. Η απήχησή της άρχισε να γίνεται αισθητή ύστερα από μελέτες που αποδείκνυαν ότι οι λαοί της Μεσογείου παρουσίαζαν 2 με 3 φορές μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με τους λαούς της βόρειας Ευρώπης και των ΗΠΑ. Στη Μεσόγειο, η έρευνα ανέδειξε ως μακροβιότερους τους κατοίκους της Κρήτης. Σύμφωνα με έρευνες και μελέτες, όπως αναφέρει η καθηγήτρια διατροφής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Μ. Χασαπίδου, σήμερα επιβεβαιώνεται η προληπτική επίδραση της μεσογειακής δίαιτας όχι μόνο σε καρδιαγγειακά αλλά και σε διάφορα άλλα νοσήματα, όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία. Χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής είναι τα μονοακόρεστα λιπαρά, οι σύνθετοι υδατάνθρακες, οι φυτικές ίνες και οι αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ το μεγάλο της πλεονέκτημα, σύμφωνα με την κ. Χασαπίδου, είναι ότι τα λίπη που προσλαμβάνονται προέρχονται κυρίως από ελαιόλαδο. Πέρα από τη διατροφή, στην αναφορά της μεσογειακής δίαιτας συνεκτιμάται ο τρόπος ζωής γενικότερα. Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι στη μακροβιότητα και στην καλή υγεία των μεσογειακών λαών συμβάλλουν παράγοντες όπως η άσκηση, οι κλιματολογικές συνθήκες, οι στενοί οικογενειακοί δεσμοί, η θρησκεία, καθώς και η συνήθεια του μεσημεριανού ύπνου. ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΜΕ ΧΤΑΠΟΔΙ
Υλικά (10 μερίδες) 1 κιλό χταπόδι
ΖΥΜΑΡΙΚΑ 39 1 φλιτζάνι ψιλοτριμμένα aμύγδαλα καί καρύδια ράζουμε κανονικά Βτά μακαρόνια καί ΣΤΙΦΑΔΟ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ
Εκτέλεση ——————————————————————————– ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ ΜΕ ΚΟΡΟΜΗΛΑ Εκτέλεση ——————————————————————————– ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ Εκτέλεση ——————————————————————————– ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΨΑΡΙ ΣΟΛΟΜΟ
Υλικά Εκτέλεση
ΠΗΓΗ:ΒΙΒΛΙΟ :ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ β΄ τόμος ΄΄Συνταγές του Αγιου Ορους και μοναστηριών του κόσμου΄΄ Του Μανώλη Μελινού ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ –ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΜΕ ΧΟΡΤΑ Υλικά (6 μερίδες) 1 κιλό καλαμάρια Εκτέλεση Καθαρίζουμε τα καλαμάρια από τα εντόσθια και τις μεμβράνες και τα πλένουμε καλά. Τα βράζουμε με λίγο νερό για μισή ώρα και κατόπιν τα κόβουμε σε κομμάτια μήκους 2 εκατοστών. Κρατάμε λίγο ζουμί. Καθαρίζουμε τα 2 ξερά κρεμμύδια και τα πράσα και τα ψιλοκόβουμε. Καθαρίζουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια αλλά αυτά δεν τα ψιλοκόβουμε. Καθαρίζουμε και τα χόρτα και τα κόβουμε σε κομμάτια μήκους 5 εκατοστών και τα πλένουμε καλά. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα πράσα τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και αφού ροδίσουν, ρίχνουμε και τα χορταρικά και τα σκεπάζουμε. Αφήνουμε να βράσουν λίγο σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συχνά. Τα χόρτα θα βράσουν στην αρχή με τα υγρά τους. Όταν μαραθούν λίγο, ρίχνουμε 2 κουταλιές ζουμί από τα καλαμάρια, τον μάραθο και τον άνηθο ψιλοκομμένα κι αυτά και ανακατεύουμε. Έπειτα από 1 λεπτό ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό, το αλάτι, τα καρυκεύματα και τα καλαμάρια. το αφήνουμε να βράσει μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνει με το λάδι του. 2 λεπτά πριν το κατεβάσουμε απ’την φωτιά.
|
|
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων – Ανησυχία για τις διώξεις των Χριστιανών
ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ: Τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’ επισκέφθηκε σήμερα, Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025, η Υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σάρεν Χάσκελ, σε...