Παρουσία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου τελέστηκε η εορτή στη μνήμη της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Λύδδα του Ισραήλ.
Πλήθος κόσμος έδωσε το παρών στον Ιερό Ναό και στην εκδήλωση που ακολούθησε.
Στην ενημέρωση που παρείχε το Πατριαρχείο σημειώνεται: «Την Κυριακήν, 3ην /16ην Νοεμβρίου 2014, εωρτάσθη η εορτή της μνήμης της ανακομιδής του λειψάνου του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εις τον Ιερόν προσκυνηματικόν Ναόν αυτού του Πατριαρχείου, κέντρον της λατρείας της Ελληνορθοδόξου Αραβοφώνου Κοινότητος αυτού, εν τη πόλει της Λύδδης του κράτους του Ισραήλ.
Κατά την εορτήν ταύτην εορτάζεται ουχί η μνήμη του μαρτυρίου του Αγίου, αλλά το γεγονός της ανακομιδής του τιμίου λειψάνου αυτού εκ του τόπου του μαρτυρίου αυτού εις Ρώμην περί το 305 μ.Χ., εις τον τόπον της καταγωγής αυτού εκ μητρός και δη του ενταφιασμού αυτού εις την πόλιν της Λύδδης, ένθα απ’ αρχής, συμφώνως προς το βιβλίον των Πράξεων των Αποστόλων υπήρχε πρωτοχριστιανική Κοινότης. (Πραξ. 9,32-35).
Επί του τάφου, εις τον οποίον μετεκομίσθη το ιερόν λείψανον του αγίου Γεωργίου εις Λύδδαν, έκτισε μεγαλοπρεπή Ναόν η μήτηρ του αγίου Κωνσταντίνου αγία Ελένη, ελθούσα εις την Αγίαν Γην κατά την δεκαετίαν 326-336 μ.Χ.
Εις τον μεγαλοπρεπή ιερόν Ναόν τούτον, τον διασωθέντα διά μέσου των αιώνων εις μνήμην και τιμήν του Αγίου Γεωργίου, παρά το γεγονός ότι το ήμισυ αυτού ελήφθη εις χρόνους αγνώστους ημίν και χρησιμοποιείται ως τέμενος έως της σήμερον, ετελέσθη θεία Λειτουργία την πρωίαν της ως άνω ημέρας, προεξάρχοντος της Α.Θ.Μ. του Πατρός ημών και Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, συλλειτουργούντων Αυτώ του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ιόππης κ. Δαμασκηνού, του Γέροντος Αρχιγραμματέως Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου και του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Λύδδης κ. Δημητρίου, Αγιοταφιτών Ιερομονάχων, Αραβοφώνων Πρεσβυτέρων, του Αρχιδιακόνου π. Ευλογίου και του Ιεροδιακόνου π. Διονυσίου, παρουσία του εκπροσώπου της Ελληνικής Πρεσβείας εις το Ισραήλ κ. Αλεξάνδρου Γεννηματά του Πρέσβεως της Κυπριακής Δημοκρατίας εις Ισραήλ κ. Παναγή και της Πρέσβεως της Ρουμανίας εις το Ισραήλ κ. Ανδρέα, ψαλλούσης αραβιστί της χορωδίας της Κοινότητος της Λύδδης και μετέχοντος διά προσκύνησιν εις τον τάφον του Αγίου πολλού πιστού λαού εκ Λύδδης και μετέχοντος διά προσκύνησιν εις τον τάφον του Αγίου πολλού πιστού λαού εκ Λύδδης και εξ άλλων περιοχών του Ισραήλ και των κατεχομένων περιοχών, ουχί βεβαίως ως κατά τα προηγούμενα έτη, λόγω της ραγδαίας βροχοπτώσεως.
Εις το Κοινωνικόν της θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος εκήρυξε τον θείον λόγον εις τους πιστούς, έχοντα ούτως ελληνιστί:
«Αξίως του ονόματος επολιτεύσω στρατιώτα Γεώργιε. Τον σταυρόν γαρ του Χριστού, επ’ ώμων αράμενος, την εκ διαβολικής πλάνης χερσωθείσαν γην εκαλλιέργησας και την ακανθώδη θρησκείαν των ειδώλων εκριζώσας της Ορθοδόξου πίστεως κλήμα κατεφύτευσας.
Όθεν βλυστάνεις ιάματα τοις εν πάση τη οικουμένη πιστοίς και Τριάδος γεωργός δίκαιος ανεδείχθης. Πρέσβευε, δεόμεθα, υπέρ ειρήνης του κόσμου και σωτηρίας των ψυχών ημών», αναφωνεί ο μελωδός της Εκκλησίας.
Αγαπητοί εν Χιρστώ αδελφοί,
Ευλαβείς φιλέορτοι Χριστιανοί και προσκυνηταί.
Μέγα και θαυμαστόν αληθώς γεγονός εορτάζεται σήμερον εν τη ιστορική πόλει υμών Λύδδη, η των εγκαινίων μνήμη του αρχαιοπρεπούς ιερού τούτου ναού επωνύμου του αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, δηλονότι της καταθέσεως του τιμίου σώματος αυτού.
Είναι δε μέγα και θαυμαστόν το γεγονός τούτο, διότι ο Άγιος Γεώργιος εκδυθείς σώμα το φθαρτόν, στολήν αθανασίας ως μάρτυς νικηφόρος, επενεδύθη Χριστώ». Η στολή αθανασίας της οποίαν ενεδύθη ο Άγιος Γεώργιος δεν είναι άλλη από την αφθαρσίαν του ιερού λειψάνου του σώματός του, το οποίον μετεκομίσθη από τον τόπον του μαρτυρίου του εις την ενταύθα γην των γεννητόρων του και κατετέθη εν τω κενοταφίω, το σωζόμενον εντός του ιερού Ναού τούτου.
Απολαμβάνουν ιδιαιτέρας τιμής οι άγιοι μάρτυρες και συν αυτοίς ο μέγας Γεώργιος, διότι με τον μαρτυρικόν του θάνατον ανεδείχθησαν μιμηταί του σταυρικού πάθους του Χριστού. Επί πλέον εγένοντο κοινωνοί του μαρτυρικού αίματος του Χριστού. Ως άλλοι δε απόστολοι, οι μάρτυρες εβεβαίωσαν αφ’ ενός την Ανάστασιν του Χριστού και εσφράγισαν αφ’ ετέρου με το αίμα των την αλήθειαν της χριστιανικής πίστεως.
Σταυρώ τον υψωθέντα μιμούμενοι Χριστόν, λέγει ο μελωδός άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, λελυτρωμένοι μάρτυρες σοφοί, τω αίματι του σαρκί παθόντος δι’ ημάς υπέρ αυτού προθύμως είλεσθε, κενώσαι τα οικεία αίματα διό απαύστως αυτώ συμβασιλεύετε.
Ο άγιος Γεώργιος, αγαπητοί μου, όντως συμβασιλεύει τω Χριστώ.
Καί τούτο διότι «τον σταυρόν γαρ του Χριστού αράμενος επ’ ώμων την εκ διαβολικής πλάνης χερσωθείσαν γην εκαλλιέργησεν και την ακανθώδη θρησκείαν των ειδώλων εκριζώσας της Ορθοδόξου πίστεως κλήμα κατεφύτευσεν».
Με άλλα λόγια, ο ένθεος ζηλωτής της αγάπης του Χριστού Γεώργιος, με το μαρτυρικόν αυτού αίμα επεσφράγισε το κήρυγμα του ευαγγελικού λόγου, διά του οποίου εφωταγώγησε τα πέρατα της γης και απεδίωξε το σκότος της ειδωλομανίας και της θεοποιήσεως των αντιχρίστων Ρωμαίων αυτοκρατόρων.
Η διά λόγου και έργου αποδειχθείσα πίστις του Γεωργίου εις Χριστόν σταυρωθέντα και αναστάντα, κατέστησεν αυτόν συνόμιλον με τον Πρωτομάρτυρα Στέφανον, ως τούτο καταδείκνυται εκ της προσευχής αυτού ολίγον πριν του μαρτυρικού τέλους αυτού ειπών: «Δέσποτα Θεέ επουράνιε, έπιδε επί τη ταπεινώσει μου, επάκουσόν μου δέομαι τη ώρα ταύτη και πρόσδεξαι μου την ψυχήν εν ειρήνη και συναρίθμησον με τοις ηγαπηκόσι το Άγιον όνομά Σου. Συγχώρησον δε και τοις έθνεσιν (τοις ειδωλολάτραις),δι’ όσα εις ημάς διεπράξαντο και φώτισον, Κύριε, τους οφθαλμούς της καρδίας αυτών εις την επίγνωσιν της σης αληθείας, ότι πάντας θέλεις σωθήναι…».
Οι προσευχητικοί ούτοι λόγοι του αγίου Γεωργίου φανερώνουν το ακραιφνές και γνήσιον αυτού χριστιανικόν φρόνημα. Φανερώνουν ότι ο Γεώργιος είχε νούν Χριστού, μιμούμενος τον Απόστολον Παύλον λέγοντα: «ημείς δε νούν Χριστού έχομεν» (Α’ Κορ. 2,16). Τούτο σημαίνει αγαπητοί μου ότι μόνον ο αναγεννημένος εκ του Πνεύματος του αγιου άνθρωπος δύναται να κατανοήση την δύναμιν της θυσιαστικής και σταυρικής αγάπης, η οποία αγάπη κατά τον θείον Παύλον, «ου ζητεί τα εαυτής», (Α’ Κορ. 13,5). Αυτήν ακριβώς την αγάπην παραγγέλλει ο Θεός Λόγος, Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, εις τους φιλούντας Αυτόν λέγων: «Ηκούσατε ότι ερρέθη, αγαπήσεις τον πλησίον σου και μισήσεις τον εχθρόν σου. Εγώ δε λέγω υμίν, αγαπάτε τους εχθρούς υμών, ευλογείτε τους καταρωμένους υμάς, καλώς ποιείτε τοις μισούσιν υμάς και προσεύχεσθε υπέρ των επηρεαζόντων υμάς και διωκόντων υμάς», ( Ματθ. 5,44).
Τα πνευματικά αυτά όπλα, δηλονότι τα του φωτός του Ευαγγελίου του Χριστού παραγγέλλει διά του ζωντανού παραδείγματός του, ο άγιος Γεώργιος να αναλάβωμεν πάντες οι τιμώντες αυτόν. Καί τούτο διότι, ως λέγει ο θείος Παύλος: « ουκ έστιν ημίν η πάλη προς αίμα και σάρκα, αλλά προς τας αρχάς, προς τας εξουσίας, προς τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου», (Εφ. 6,12). Εξ άλλου την κτηνωδίαν των κοσμοκρατόρων του σκότους της συγχρόνου ημών εποχής υπαινίσσεται και ο προφητάναξ Δαυίδ λέγων: «ήνοιξαν επ’ εμέ το στόμα αυτών ως λέων αρπάζων και ωρυόμενος» ( Ψαλμ. 21,14).
Ναί, αγαπητοί μου, η πάλη και ο πόλεμός μας είναι προς τους κοσμοκράτορας, που άρχουν επί του πλήθους των ανθρώπων, των βυθισμένων εις το ηθικόν σκότος, το οποίον επικρατεί εις τον αιώνα μας. Καλούμεθα λοιπόν να παλαίσωμεν προς τα πνευματικά όντα, τα οποία είναι γεμάτα πονηρίαν και τα οποία κατοικούν εις τους ορίζοντας που είναι επάνω από τον αέρα: «…προς τα πνευματικά της πονηρίας εν τοις επουρανίοις», (Εφ. 6,12).
Αυτήν ακριβώς την πάλην, δηλονότι προς τα πνευματικά της πονηρίας εν τοις επουρανίοις ανέλαβε και εξήλθεν Τροπαιοφόρος ο φίλος και μάρτυς του Χριστού Γεώργιος ο αξιοθαύμαστος, ως αναφωνεί και ο μελωδός της Εκκλησίας λέγων: «Νόες σου κατεπλάγησαν ορώντες την ανδρείαν άνωθεν Γεώργιε, πως αγχεμάχοις όπλοις κατεπάλαισας άσαρκον εχθρόν, τον πάλαι τους Γενάρχας εν Παραδείσω πτερνίσαντα».
Δεηθώμεν του Πατρός των φώτων Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, όπως διά πρεσβειών της υπερευλογημένης Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας και των ικεσιών του Πολιούχου υμών Γεωργίου του μεγαλομάρτυρος κατευθύνη τα διαβήματα ημών προς λιμένα σωτήριον και προς φως το ανέσπερον. Αμήν».
(Αραβιστί, ίδε ηλεκτρονικόν σύνδεσμον: http://www.jp-newsgate.net/ar/2014/11/16/8216 )
Μετά την απόλυσιν της θείας Λειτουργίας ο καθηγούμενος του προσκυνήματος Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος παρέθεσε δεξίωσιν εις το ηγουμενείον, ευχαριστών τον Μακαριώτατον διά το ενδιαφέρον αυτού διά το ποίμνιον και διά την τιμήν της παρουσίας αυτού εις την εορτήν.
Απαντών ο Μακαριώτατος, υπεγράμμισε το γεγονός ότι ο Άγιος Γεώργιος είναι οικουμενικός άγιος δι’ όλας τας Εκκλησίας, μαρτυρήσας διά την αγάπην του Χριστού.
Μετά την δεξίωσιν ταύτην, περί την μεσημβρίαν ο καθηγούμενος π. Νικόδημος και το Συμβούλιον της Κοινότητος παρέθεσαν τράπεζαν εις την αίθουσαν εκδηλώσεων της Κοινότητος, εις την οποίαν τράπεζαν παρεκάθισεν ο Μακαριώτατος και η συνοδεία Αυτού, οι προσκληθέντες και μετέχοντες εις την θ. Λειτουργίαν Πρέσβεις των Ορθοδόξων κρατών εις Ισραήλ, ο Δήμαρχος της πόλεως Λύδδης, μέλη της Κοινότητος και άλλοι προσκεκλημένοι».













