Aπό την εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας
Στη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως της Θεσσαλονίκης αρχιερατεύει από το 2004 ο Μητροπολίτης Βαρνάβας (Τύρης) ο οποίος είναι ιδιαίτερα γνωστός στην Εκκλησία και την Ομογένεια της Αμερικής διότι επί μακρά σειρά ετών ήταν υπεύθυνος για την ετήσια εκπαιδευτική επίσκεψη της αποφοιτούσας τάξης της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης στην Ελλάδα, στο Αγιο Ορος και στο Πατριαρχείο.
Πρόκειται για έναν νέον ηλικιακά ιεράρχη, λόγιο, φιλάνθρωπο και φιλόθεο, ο οποίος αυτή τη δύσκολη εποχή της κρίσης ανασκουμπώνει τα ράσα του και βρίσκεται καθημερινά κοντά στους ανθρώπους με έμπρακτη αγάπη και φροντίδα, αδιακρίτως καταγωγής, ηλικίας, χρώματος, φύλου, εθνικότητας.
Ο Μητροπολίτης Βαρνάβας, παιδί κι αυτός της προσφυγιάς με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, ξεκίνησε δουλεύοντας ως εργάτης στη γνωστή βιομηχανία μπισκότων «Παπαδοπούλου» και στη συνέχεια ως διοικητικό στέλεχος, έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για τους χρήζοντας βοηθείας. Καθημερινώς η Μητρόπολη δια των ενοριών της παρέχει 5.452 μερίδες φαγητού.
Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» είπε ότι «η ύπαρξη των συσσιτίων είναι παλαιά στην περιοχή μας και πολλές ενορίες εδώ και χρόνια συνδράμουν στην επιβίωση ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη. Σε είκοσι εννέα διαφορετικά σημεία της Μητρόπολής μας δίνεται η απαραίτητη τροφή – είτε φαγητό μαγειρεμένο στα οργανωμένα συσσίτια, είτε τρόφιμα από τις τράπεζες τροφίμων» – και διευκρίνισε πως «τον Δεκέμβριο του 2010 οι μερίδες ήταν 1.387, το Δεκέμβριο του 2011 ανέβηκαν στις 2.445, τον Φεβρουάριο σε 2.993, το Μάρτιο σε 3.412, τον Ιούνιο σε 4.439 και σήμερα Ιανουάριος του 2013 φθάνουν τις 5.452 καθημερινά».
Ο Μητροπολίτης Βαρνάβας, ο οποίος αναμένεται να επισκεφτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα τη Βοστώνη στις 25 Φεβρουαρίου, είπε, πως «οι αριθμοί καταδεικνύουν μεν το μέγεθος του προβλήματος και ότι βαίνει αυξανόμενο, αλλά φανερώνουν και το τιτάνιο έργο των εθελοντών και όσων προσφέρουν σε είδος. Οφείλω να αναφέρω και την προσφορά του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Μητροπόλεως ʽΗ Αγάπη»ʼ, το οποίο εγκαινιάστηκε το Πάσχα του 2012 και ήδη προσφέρει τρόφιμα σε 300 οικογένειες.
Ομως, το φιλανθρωπικό έργο δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή τροφής. Πολλοί άνθρωποι βοηθούνται οικονομικά για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ηλεκτρικό ρεύμα ή στο ενοίκιο. Λειτουργεί η Τράπεζα Ρουχισμού ʽΟ Χιτώνʼ, που εξυπηρετεί τις ανάγκες σε ένδυση και υπόδηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε έναν χρόνο λειτουργίας προσέφερε περισσότερα από 8.000 ρουχισμού σε 570 συνανθρώπους μας. Στην περιοχή του Δενδροποτάμου, στην ενορία του Αγίου Νεκταρίου, λειτουργεί το Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων για τους μικρούς αδελφούς μας Ρομά, ενώ στον Εύοσμο το ʽΣπίτι των Αγγέλωνʼ, ένας ξενώνας ασθενών και συνοδών τους, όπου προσφέρεται διαμονή και σίτιση σε ασθενείς και συνοδούς από την επαρχία».
Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο ίδιος ο κ. Βαρνάβας πηγαίνει στους σταθμούς των τραίνων όπου βρίσκουν καταφύγιο άστεγοι μετανάστες από Βαλκανικές χώρες αλλά και Ρομά και στους οποίους δίνει φαγητό, ζεστά ροφήματα και οικονομική ενίσχυση.
Στην ερώτηση πώς τα βγάζετε πέρα, είπε: «ζούμε το έπος της τραγωδίας των ημερών, αλλά και το έπος της φανέρωσης του θαύματος της αγάπης» και τόνισε ότι «τα θαύματα θέλουν άλλου είδους προσέγγιση, γιʼ αυτό επιθυμώ δημόσια να ευχαριστήσω τους αδελφούς μου συμπρεσβυτέρους που από τα χαράματα είναι στη λαχαναγορά και μαζεύουν τρόφιμα. Χιλιάδες γυναίκες μαγειρεύουν καθημερινά φορώντας το πετραχήλι της διακονίας, το πετραχήλι τους είναι η ποδιά που μαγειρεύουν. Χιλιάδες χέρια, πόδια που αναπαύονται στην ορθοστασία, αυτό είναι θαύμα, αυτό ζούμε».
Κατʼ ανάθεση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ήταν ένας εκ των ομιλητών στο πρόσφατο συνέδριο «Εκκλησία και Αριστερά» που διοργάνωσε η Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο Μητροπολίτης Βαρνάβας στην ερώτηση τι βγήκε από αυτό το συνέδριο, απάντησε: «έξω από το παρεκκλήσι της Σχολής στη Βοστώνη είναι το άγαλμα του Πατριάρχη Αθηναγόρα που λέγει «ελάτε να κοιταχτούμε» και πιστεύω ότι όταν οι άνθρωποι συναντηθούν, κοιταχτούν, ανταμώσουν τα μάτια τους, κι ο ένας κοιτάξει το πρόσωπο του άλλου κι όπως ως θεολόγοι πιστεύομε ότι το πρόσωπο είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο ως εικόνα του Θεού μόνο κάτι θετικό μπορεί να βγει».
Ανέφερε, πως «η Εκκλησία διαλέγεται αιώνες με την Ιστορία, συναντά τα πρόσωπα, τους ανθρώπους, τις πολιτικές και θέλει να μπολιάσει την ιστορία μʼ αυτό το πνεύμα της αγάπης και της θυσίας» και συμπλήρωσε «να αφήσουμε τις προκαταλήψεις, να συναντηθούμε, να κοιταχτούμε στα μάτια, να γνωρίσουν την Εκκλησία, κάποιοι δεν την ξέρουν».
Οταν τον ρωτήσαμε αν έγινε κατανοητό στο συνέδριο αυτό που είναι Εκκλησία από αυτό που δεν είναι, είπε «μας άκουσαν» και τόνισε «η Εκκλησία είναι ένας χώρος που πρέπει να τον προσεγγίζουμε με σεβασμό και συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου».
Αναφορικά για τον λόγο της Εκκλησίας είπε ότι «πρέπει να είναι διαχρονικά λόγος αλήθειας και ελευθερίας, αλήθειας που σώζει και σε ελευθερώνει, λόγος που να αποκαλύπτει το πρόσωπο του Χριστού, κι οι προτεραιότητές της εξαρτώνται από αυτό το πράγμα» και τόνισε πως «η Εκκλησία πρέπει να αφουγκράζεται την ιστορία, πρέπει να ακούει τον καημό, το παράπονο και τον αναστεναγμό του κόσμου αυτή την ώρα που δοκιμάζεται ο λαός μας, ζούσε σκληρές και δύσκολες καταστάσεις». Είπε ακόμα, πως «η Εκκλησία πρέπει να γίνεται συγκυρηναίος στο λαό του Θεού που δοκιμάζεται, πρέπει να κουβαλήσει αυτόν τον αναστεναγμό και να είναι η φωνή των αδυνάτων».