Βουλγαρία: Με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Ντίμιταρ Γκλάφτσεφ, συναντήθηκε ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Δανιήλ, με κεντρικό θέμα συζήτησης το ζήτημα που έχει προκύψει μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Επιμέλεια- ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Η απόφαση αυτή επιτρέπει την καταχώριση των Παλαιοημερολογιτών υπό την ονομασία “Ορθόδοξη Εκκλησία”, προκαλώντας ανησυχία και αντιδράσεις στους κόλπους της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Στήριξη από την ηγεσία της χώρας
Η συνάντηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, ενώ ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ρούμεν Ράντεφ, έχει εκφράσει την αμέριστη στήριξή του προς το Πατριαρχείο Βουλγαρίας. Ο Πρόεδρος είχε προηγουμένως δηλώσει ότι ο ιστορικός και πολιτισμικός ρόλος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι αναντικατάστατος και κατοχυρωμένος από το Σύνταγμα της χώρας.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πρωθυπουργός Ντίμιταρ Γκλάφτσεφ επανέλαβε τη σταθερή θέση της κυβέρνησης κατά της αναγνώρισης της “Βουλγαρικής Ορθόδοξης Παλαιοημερολογίτικης Εκκλησίας”. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ο μοναδικός επίσημος εκφραστής της Ανατολικής Ορθοδοξίας στη χώρα, σύμφωνα με τον Νόμο περί Θρησκευμάτων. Τόνισε επίσης ότι η αρνητική γνωμοδότηση του Υπουργικού Συμβουλίου παραμένει αμετάβλητη.
Ο ρόλος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η ιστορική σημασία της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι αδιαμφισβήτητη. «Η Εκκλησία μας έχει στηρίξει το έθνος στους δύσκολους καιρούς και εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνία μας», δήλωσε. Επιπλέον, σημείωσε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στον Νόμο περί Θρησκευμάτων παρακολουθούνται στενά, ώστε να διασφαλιστεί η ενότητα της Εκκλησίας και η αποφυγή οποιουδήποτε σχίσματος.
Η τοποθέτηση του κ. Γκλάφτσεφ έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Δανιήλ, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την κυβέρνηση. Ο Πατριάρχης υπογράμμισε τη σημασία της αρνητικής γνωμοδότησης σχετικά με την καταχώριση των Παλαιοημερολογιτών, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή ως «ένα βήμα προς τη διατήρηση της εκκλησιαστικής τάξης και ενότητας».
Παρουσία εκκλησιαστικών παραγόντων
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης σημαντικοί εκπρόσωποι της Εκκλησίας, όπως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λόβετς κ. Γαβριήλ και ο Επίσκοπος Μελενίκου κ. Γεράσιμος, ο οποίος είναι Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Βουλγαρίας. Οι δύο Ιεράρχες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις θέσεις του Πατριάρχη και ευχαρίστησαν την κυβέρνηση για την σταθερή στάση της.
Κρίσιμες εξελίξεις
Το θέμα της αναγνώρισης των Παλαιοημερολογιτών ως «Ορθόδοξη Εκκλησία» συνεχίζει να προκαλεί συζητήσεις στη Βουλγαρία, με την Εκκλησία να επισημαίνει ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε διχασμό του Ορθόδοξου πληρώματος. Η πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία φαίνεται αποφασισμένη να αποτρέψει οποιαδήποτε ενέργεια που θα απειλούσε τη θρησκευτική ενότητα της χώρας.
Με τη συνάντηση αυτή, η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία και η κυβέρνηση επιβεβαιώνουν τη συνεργασία τους, στέλνοντας μήνυμα ενότητας και σταθερότητας σε μια περίοδο κρίσιμων εξελίξεων.