Συγκεκριμένα βήματα και αποτελέσματα για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος αναμένει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, κατά τη δεύτερη τετραετία του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ο οποίος εκπροσώπησε την Ομογένεια στις εκδηλώσεις για την ορκωμοσία, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον πρόεδρο Ομπάμα, τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, γερουσιαστές και βουλευτές, τονίζοντας ότι «όλοι μιλούν με σεβασμό και αγάπη για την Ελλάδα».
Στην ερώτησή μας, τι αναμένει η Ελληνοαμερικανική κοινότητα και γενικότερα ο Ελληνισμός από τη δεύτερη τετραετία Ομπάμα στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική ανέφερε ότι «τουλάχιστον, προσδοκούμε να υπάρξει ένα πρώτο διερευνητικό βήμα για όλα τα θέματά μας. Δηλαδή, μια κατάσταση που θα δημιουργήσει αποτέλεσμα, που θα οδηγήσει σε σωστές και δίκαιες λύσεις. Ως τώρα», τόνισε ο κ. Δημήτριος, «έχουμε σημαντικές και συνεχείς επαφές και είμαστε αδιάλλακτοι στην επιμονή μας όταν πρόκειται για θέματα αξιών και αρχών. Όλα αυτά τα χρόνια όμως, είμαστε αποδέκτες καλών προθέσεων και ενεργειών, αλλά δεν έχουμε δει μεγάλα αποτελέσματα και επιλύσεις προβλημάτων. Βέβαια, θα πρέπει να πούμε ότι σ’ ένα σημείο υπήρξαν βελτιώσεις, ενώ έχουμε αποφύγει και τα χειρότερα».
Συνοψίζοντας, επισήμανε ότι «έχουμε, επομένως, αποτροπή του χειρότερου και ελπίδα για το καλύτερο. Θα προσπαθήσουμε και ελπίζουμε για συγκεκριμένα αποτελέσματα. Με άλλα λόγια, θα επιδιώξουμε στη δεύτερη τετραετία Ομπάμα-Μπάιντεν τη μετατροπή των καλών προθέσεων σε ενέργειες που θα φέρουν αποτελέσματα. Αυτή είναι η προοπτική μας. Πόσο αισιόδοξοι μπορεί να είμαστε; Προσωπικά, είμαι αισιόδοξος. Είμαι γεμάτος ελπίδα».
Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος μίλησε για την παρουσία του σε εκδηλώσεις στην Ουάσιγκτον, υπογραμμίζοντας τη «συμβολική και ουσιαστική» αυτή συμμετοχή. «Είχαμε ένα πολύ ενδιαφέρον διήμερο και θα γίνει τριήμερο με την αυριανή (σημερινή) ειδική ακολουθία που γίνεται πάντοτε την επόμενη μέρα της ορκωμοσίας. Το βράδυ της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε μια ομογενειακή εκδήλωση κατά την οποία τιμήθηκαν τρεις επιφανείς Ελληνοαμερικανοί.
Εκεί, απροσδόκητα, εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, όπως επίσης και ο γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Τσαρλς Σούμερ, ο οποίος ήταν ο υπεύθυνος όλων των εκδηλώσεων μέσα στα πλαίσια της ορκωμοσίας του προέδρου και του αντιπροέδρου της χώρας. Αυτό δεν ήταν τυχαίο. Δείχνει μια αυξημένη σημασία που αποδίδουν κορυφαία πρόσωπα της αμερικανικής πολιτικής ζωής στην ελληνορθόδοξη κοινότητα», σημείωσε.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής υπογράμμισε επίσης ότι «σήμερα (χθες), είχαμε δυο γεγονότα στα οποία συμμετείχαμε: Το πρώτο ήταν η ορκωμοσία καθαυτή του προέδρου Ομπάμα μπροστά στο Καπιτώλιο. Προσωπικά, επειδή έχω λάβει μέρος σε τρεις άλλες ορκωμοσίες προέδρων και αυτή ήταν η τέταρτη, θα πρέπει να πω ότι τώρα βρισκόμασταν σε μια πολύ εξαιρετική θέση, τελείως μπροστά, στο ίδιος μέρος που κάθισαν οι πρώην πρόεδροι. Αυτό δεν ήταν τυχαίο. Το δεύτερο ήταν το γεύμα που γίνεται πάντα μετά την ορκωμοσία, με πολύ περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων -γύρω στα 120 άτομα-στην επίσημη αίθουσα του Κογκρέσου, παρουσία του προέδρου και του αντιπροέδρου. Σ’ αυτό το γεύμα είχαμε ένα σημαντικό ρόλο, αφού ανέπεμψα την ευχαριστήρια δέηση. Και εκεί, μου δόθηκε η δυνατότητα να συνομιλήσω με αρκετούς ανθρώπους που επηρεάζουν τα δικά μας θέματα, δημιουργώντας και ένα σύνδεσμο για τα ελληνικά ζητήματα. Όλα αυτά λοιπόν ήταν ένα μεγάλο βήμα για την Ομογένεια».
Στην ερώτηση ποια ήταν τα βασικά συμπεράσματα από τις σύντομες συνομιλίες που είχε με τους προαναφερθέντες, ο Αρχιεπίσκοπος είπε: «Πρώτον, διαπίστωσα για μια ακόμη φορά, όπως πάντα, μια αγάπη προς την Ελλάδα, ασχέτως των όσων λέγονται καμιά φορά και όσων συμβαίνουν. Αυτό έχει να κάνει με την επίδραση του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και της ορθοδοξίας, γιατί η Αμερική είναι θρησκεύουσα χώρα. Δεύτερο, διαπίστωσα επίσης τον σεβασμό και την αγάπη προς το Πατριαρχείο μας. Συνομίλησα με τον αντιπρόεδρο κ. Μπάιντεν, με τον πρώην πρόεδρο Κλίντον, με την υπουργό Εξωτερικών κ. Κλίντον, με τον πρώην πρόεδρο κ. Κάρτερ -ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την ανοικοδόμηση του κτιρίου του Πατριαρχείου γιατί επί προεδρίας του είχαν αναληφθεί οι σχετικές πρωτοβουλίες-, όπως και με αρκετούς γερουσιαστές. Επομένως, υπάρχει μια σαφής αγάπη, σεβασμός και θαυμασμός για το Πατριαρχείο και ό,τι αντέχει μετά από πέντε αιώνες να κάνει τον αγώνα και να είναι και πρωτοπόρο σε θέματα οικολογίας, διαπολιτισμικών και διαθρησκευτικών σχέσεων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας, γιατί έχουμε πάντα ένα μόνιμο στοιχείο, μια πρεσβεία υπέρ του Πατριαρχείου.
Ειδικά, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν θυμήθηκε την επίσκεψή του στο Πατριαρχείο και έκανε λόγο για μια εξαιρετική ανάμνηση».