Σε κάλεσμα για προσευχή και ενότητα για την Ορθοδοξία καλούν οι Προκαθήμενοι και οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών που έδωσαν το παρών στην Σύνοδο στο Αμμάν της Ιορδανίας.
Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε αναφέρεται πως μια ανάλογη Σύνοδος θα γίνει και πάλι ως το τέλος του έτους και παράλληλα καλούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη να δώσει το παρών.
Το ανακοινωθέν αναφέρει:
“Στις 26 Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε στο Αμμάν της Ιορδανίας συνάντηση Προκαθημένων και εκπροσώπων των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών με πρωταρχικό στόχο την ενότητα και συμφιλίωση εντός της Αγίας Ορθοδοξίας. Οι συμμετέχοντες σημείωσαν την κατανόηση τους για την οδύνη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για τον επικείμενο κίνδυνο σχίσματος μέσα στην Ορθόδοξη Κοινωνία μας.
Συμμετείχαν στη συνάντηση αντιπροσωπείες: της Ορθόδοξης Εκκλησίας Ιεροσολύμων με επικεφαλής τον Πατριάρχη Θεόφιλο της Ιεροσολύμων, της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με επικεφαλής τον Παναγιότατο Πατριάρχη Κυρίλο της Μόσχας και Πάσης Ρωσίας, Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία με επικεφαλής τον Παναγιότατο Πατριάρχη Ειρηναίο, η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νίφων του Ταργκοβίστ, της Πολωνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Άμπελ του Λούμπλιν και Τσελμ, και της Ορθόδοξης Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Ραστίσλαβο.
Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στον Μεγαλειότατο Βασιλιά Αμπντουλάχ Β ‘, βασιλιά του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας και Χασεμιτικό θεματοφύλακα των Χριστιανικών και Μουσουλμανικών Αγίων Τόπων και στον λαό της Ιορδανίας για τη διευκόλυνση της φιλοξενίας στο Αμμάν, σημειώνοντας το εξαιρετικό έργο της Αυτού Μεγαλειότητάς του για την προώθηση του διαλόγου διεθνώς.
Οι συμμετέχοντες ευχαρίστησαν επίσης το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τον Πατριάρχη Θεόφιλο για όλες τις αμείλικτες προσπάθειες που αποσκοπούν στο να ανοίξουν το δρόμο για διάλογο και να φέρουν τους αδελφούς μαζί με το πολύτιμο πνεύμα της ενότητας, σημειώνοντας ότι το φως που προέρχεται από την Ιερά Πόλη των Ιεροσολύμων η οποία διακηρύσσει συνεχώς την πίστη και την πολυπολιτισμικότητα και χαίρεται για την ύπαρξή της ως το ζεστό σπίτι για τις τρεις Αβρααμικές θρησκείες, τον Χριστιανισμό, τον Ιουδαϊσμό και το Ισλάμ.
Οι αντιπροσωπείες δήλωσαν ότι αυτή η συγκέντρωση είχε ως σκοπό να ενισχύσουν τους αδελφικούς δεσμούς μεταξύ των αδελφών και των Εκκλησιών τους, για την προώθηση των δεσμών της ειρήνης εν Χριστώ μεταξύ τους, να υποστηρίξουν την ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών και να ανανεωθεί ο διάλογος με την προσευχερή ελπίδα να φέρουμε συμφιλίωση όπου υπήρξε διχόνοια.
[irp posts=”551322″ name=” Βολές” Βαρθολομαίου προς Θεόφιλο για τη Σύναξη στο Αμμάν”]
Στην ατμόσφαιρα της αδελφικής αγάπης, όσοι συγκεντρώθηκαν για τη συνάντηση συμφώνησαν ότι οι αποφάσεις που αφορούν θέματα Ορθόδοξης σημασίας, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης αυτοκεφαλίας σε συγκεκριμένες Εκκλησίες, θα πρέπει να οριστικοποιηθούν με πνεύμα πανορθόδοξου διαλόγου και ενότητας και με πανορθόδοξο και Ορθόδοξη συναίνεση.
Όσον αφορά την τρέχουσα εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία, οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν επίσης ότι ένας πανορθόδοξος διάλογος είναι απαραίτητος για την επούλωση και τη συμφιλίωση.
Στο θέμα που αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, οι αντιπροσωπείες δήλωσαν ότι το θέμα αυτό πρέπει να λυθεί μέσω διαλόγου εντός της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και με πανορθόδοξη υποστήριξη.
Σε ό, τι αφορά το Μαυροβούνιο, οι συμμετέχουσες αντιπροσωπείες προέτρεψαν τις αρμόδιες αρχές να σεβαστούν και να διατηρήσουν το θεμελιώδες δικαίωμα ιδιοκτησίας της ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένης της ιδιοκτησίας της Εκκλησίας.
Οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν να συγκεντρωθούν ως αδέλφια, κατά προτίμηση πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, για να ενισχύσουν τους δεσμούς της συντροφικότητας μέσω προσευχής και διαλόγου. Οι συμμετέχοντες ελπίζουν ότι η Αγιότητά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τη γνωστή του αρχαιότητα τιμής (πρεσβεία τιμής) θα συμμετάσχει σε αυτόν τον διάλογο μαζί με τον αδελφό του Πρωτεύοντα.
Οι αντιπροσωπείες αγκάλιασαν το κάλεσμα του αδελφού τους Πατριάρχη Θεόφιλου Γ ‘ να κάνει προσευχή για τον κόσμο, για το τέλος στον πόλεμο, την αρρώστια και την ταλαιπωρία και για όλους τους Χριστιανούς καθώς και για την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτή η προσευχή θα τελεστεί στη Μητέρα Εκκλησία, την Εκκλησία της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, μπροστά από τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού, από τον οποίο αναστήθηκε και διακηρύσσει ειρήνη στον κόσμο”.