Η Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιόχειας ασχολήθηκε με την επίλυση του ζητήματος της πιθανής χορήγησης αυτοκέφαλου στην Ουκρανία, συγκαλώντας συνάντηση – Σύναξη, όλων των πρωτευόντων εκκλησιών για να διατηρηθεί η ενότητα της Ορθοδοξίας.
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το Σάββατο, όπως σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο Tass.
“Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αντιοχείας ζητά από την Αγιότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη να συγκαλέσει επειγόντως συνάντηση όλων των επικεφαλής των τοπικών Εκκλησιών για να συζητήσουν τις αλλαγές που συμβαίνουν στον Ορθόδοξο Κόσμο, να παραχωρήσουν Αυτοκέφαλο σε νέες εκκλησίες και να επεξεργασθούν κοινές αποφάσεις προτού λάβουν τελικό ψήφισμα για το θέμα», αναφέρει η δήλωση.
Η Εκκλησία της Αντιόχειας εξέφρασε την ανησυχία της για την εξέλιξη της κατάστασης στην Ουκρανία και τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί η ενότητα της Ορθοδοξία με τη λήψη μιας συμφωνημένης απόφασης επί του θέματος.
«Κάθε πρόταση για την επίλυση του προβλήματος του Αυτοκέφαλου Εκκλησίας πρέπει να συντονίζεται με την ορθόδοξη εκκλησιολογία ( τμήμα της χριστιανικής θεολογίας που μελετά τη φύση και τις ιδιότητες της εκκλησίας) και με τις αρχές της συναίνεσης θα επιτευχθεί προηγουμένως από όλες τις εκκλησίες. Όλες οι ορθόδοξες εκκλησίες πρέπει να αποφανθούν σε αυτήν την πρόταση», αναφέρεται.
Η Εκκλησία της Αντιόχειας «απορρίπτει τις αρχές της ίδρυσης μιας νέας εκκλησίας μέσα στα κανονικά σύνορα των Πατριαρχείων ή των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, ως μέθοδο επίλυσης των συγκρούσεων», διότι « η ιστορία δείχνει ότι αυτές οι πολιτικές παγίδες αποδυνάμωσαν την Ορθόδοξη Εκκλησία και την πραγματική ορθόδοξη ενότητα στον κόσμο».