Στα Σκόπια εκτός από την «αρχαιομακεδονική» ψευδοϊδεολογία και ψευδοϊστορία έχουν και μια ψευδοεκκλησία. Τη λεγόμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας», μια «Εκκλησία» που δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία εκτός από σχισματική φλερτάρει και προς την αίρεση, αφού αυτοπροσδιορίζεται ως «μακεδονορθοξία», ανακηρύσσει τοπικούς «Μακεδόνες» Αγίους και διαδίδει απίστευτες δοξασίες τύπου… ομάδας Έψιλον, όπως για παράδειγμα ότι όταν ο Θεός δημιούργησε τη Γη ήταν εκεί και ένας «Μακεδόνας» και άλλα τέτοια. Οι Σκοπιανοί δεν διαστρεβλώνουν μόνο την ελληνική ιστορία, διαστρεβλώνουν και τη χριστιανική θρησκεία.
Η σκοπιανή ψευδοΕκκλησία αρχικά υπαγόταν στο Πατριαρχείο Σερβίας, από το οποίο «ανεξαρτοποιήθηκε», πράξη που δεν αναγνώρισε καμία Ορθόδοξη Εκκλησία.
Πριν λίγους μήνες αυτή η ψευδοΕκκλησία, που κυριαρχείται από Βούλγαρους κληρικούς, πήγε και ζήτησε να υπαχθεί υπό το Πατριαρχείο Βουλγαρίας.
Αντιλαμβάνεστε ότι μια τέτοια ενέργεια υπονομεύει περαιτέρω τη σταθερότητα στα Βαλκάνια αλλά και την ενότητα της ίδια της Ορθοδοξίας, που ήδη ταλανίζεται από τα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια του Πατριαρχείου Μόσχας.
Η βουλγαρική κυβέρνηση, που έχει υπερεκτιμήσει τον βαλκανικό της ρόλο, επειδή η χώρα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ της έχει γίνει σαφές ότι θα λειτουργεί βοηθητικά στην Ελλάδα στον νέο γεωπολιτικό σχεδιασμό, φαίνεται ότι διεκδικεί μεγαλύτερο ρόλο από όσο της αναλογεί και από όσο αντέχουν οι πλάτες της.
Και εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η σύμμαχος Βουλγαρία δεν διαθέτει σύγχρονο στρατό και πολεμικό ναυτικό, ούτε καν πολεμική αεροπορία, ενώ δεν έχει ούτε στο ελάχιστο τις δυνατότητες να διαθέσει τα βουνά δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για να δημιουργήσει ένοπλες δυνάμεις «αμερικανικού επιπέδου».
Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας και εξαιτίας των εξοπλιστικών της προγραμμάτων. Βεβαίως, σήμερα εκείνα τα εξοπλιστικά προγράμματα αποδείχτηκαν τελικά καλή επένδυση, διότι χάρη και στην πολεμική μας ισχύ -που την πληρώσαμε ακριβά- αναλάβαμε ηγετικό περιφερειακό ρόλο στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο. Εάν δεν είχαμε και τα όπλα η γεωπολιτική μας θέση από μόνη της δεν αρκούσε.
[irp posts=”398955″ name=” Η Βουλγαρική Εκκλησία δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από την κυβέρνηση για την Εκκλησία των Σκοπίων””]
Τα γράφουμε αυτά γιατί πρέπει να γίνει σε όλους σαφές ότι η επιλογή της Ελλάδας ως ηγέτιδας περιφερειακής δύναμης είναι ασυναγώνιστη και οι γείτονες και σύμμαχοί μας θα ήταν καλό να κοπιάζουν με μέτρο και μέχρι εκεί που φτάνει το χέρι τους.
Επιστρέφοντας τώρα στο σκοπιανό εκκλησιαστικό πρόβλημα, διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο, ότι ο Σέρβος επίσκοπος της Μπάτσκα και καθηγητής ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, Ειρηναίος Μπούλοβιτς (Irinej Bulović) -τον βλέπετε στην κεντρική φωτογραφία-, ισχυρίσθηκε ότι η Βουλγαρική Εκκλησία δέχθηκε να εισέλθει στη διαδικασία αναγνώρισης της λεγόμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» των Σκοπίων, έπειτα από ισχυρές πιέσεις από την κυβέρνηση της Σόφιας αλλά και από τη διεθνή κοινότητα.
Ωστόσο αποσαφηνίζει ότι δεν συμφωνούν όλοι οι Βούλγαροι ηγέτες με την ιδέα της έναρξης συνομιλιών της Βουλγαρικής Εκκλησίας με την ψευδοΕκκλησία των Σκοπίων.
Ο Βούλοβιτς υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος επίλυσης του εκκλησιαστικού ζητήματος της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων, παρά μόνο με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Για τον ίδιο, η ιδέα της «Μακεδονικής» Εκκλησίας των Σκοπίων να ξεκινήσει συνομιλίες με την Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία, είναι μια παιδική και ανόητη απόφαση, αντί να περιμένει την επίλυση της διαμάχης της με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Από τη άλλη πλευρά, ο Βούλγαρος Πατριάρχης, Νεόφυτος, πριν από λίγες ημέρες δήλωσε ότι υπήρξε συναίνεση για το ζήτημα του μέλλοντος της εκκλησίας των Σκοπίων. Η βουλγαρική κυβέρνηση συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη, αλλά δεν υπήρξαν λεπτομέρειες εάν συζήτησαν για τις σχέσεις με τη σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων.
Για το εκκλησιαστικό πρόβλημα με τη σκοπιανή ψευδοΕκκλησία ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.