ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: Την Κυριακή της Πεντηκοστής, 4η Ιουνίου 2023, ετελέσθη στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσία Σάββα Ηγιασμένου Αλεξανδρείας Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και ο Μ. Εσπερινός της Γονυκλισίας, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β’.
Με τον σεπτό Προκαθήμενο της Δευτεροθρόνου Πρεσβυγενούς Εκκλησίας συλλειτούργησαν οι μετέχοντες στις διεξαγόμενες στην Μεγάλη Πόλη εργασίες της διεθνούς Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρ/Καθολικής Εκκλησίας, Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Πισιδίας κ.Ιώβ και Σηλυβρίας κ.Μάξιμος (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Μποτσουάνας κ. Γεννάδιος και Άκκρας κ.Πέτρος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), Δυτικής και Νοτίου Ευρώπης κ.Ιωσήφ (Πατριαρχείο Ρουμανίας), Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ.Βασίλειος (Εκκλησία Κύπρου), Μεσσηνίας κ.Χρυσόστομος (Εκκλησία Ελλάδος), Κορυτσάς κ.Ιωάννης (Εκκλησία Αλβανίας) και Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας κ.Γεώργιος (Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας).
Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Αχαλτσίχε κ. Θεόδωρος (Πατριαρχείο Γεωργίας) και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος, Γουινέας κ. Γεώργιος, Εκπρόσωπος της ΑΘΜ στη Αθήνα, Μέμφιδος κ. Νικόδημος, Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων, Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Πηλουσίου κ. Νάρκισσος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας και Ταμιάθεως κ. Γερμανός, Προϊστάμενος της Ι. Πατριαρχικής Μονής Οσίου Σάββα Ηγιασμένου Αλεξανδρείας.
Κατά την ομιλία του ο Μακ. Πάπας και Πατριάρχης κ.κ.Θεόδωρος Β’ ανέφερε:
«Εκλαμπρότατοι, Σεβασμιώτατοι, Πανοσιολογιώτατοι και Ελλογιμώτατοι εκπρόσωποι της Ρωμαιοκαθολικής και της υπ’ουρανόν Ορθοδόξου Εκκλησίας, οι μετέχοντες στις εν Αλεξανδρεία εργασίες της Μικτής Θεολογικής Επιτροπής του Διαλόγου της Αγάπης,
Εντιμώτατοι Άρχοντες,, Λαέ του Θεού ηγαπημένε,
«Ο καρπός του Πνεύματός εστίν αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, αγαθωσύνη, πίστις, πραότης, εγκράτεια” μας διδάσκει ο Απόστολος Παύλος, γράφων προς τους Γαλάτες (Γαλ. 5,22). Με αυτόν τον γλυκύτατον εννεαπλούν καρπό του Παναγίου Πνεύματος γευόμεθα από κοινού σήμερα την χαρά της Πεντηκοστής.
Ασφαλώς “η Χάρις του Αγίου Πνεύματος ημάς συνήγαγεν” εδώ εν ώραις αισίαις! Η Χάρις του Αγίου Πνεύματος μας συνήγαγε στην Πρεσβυγενή Καθέδρα του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, μας αξίωσε σήμερα ως φορείς και φρυκτωρούς της αμετακίνητης Αποστολικής Παρακαταθήκης των πρώτων Χριστιανικών χρόνων να συναντώμεθα και να ενώνουμε τις δεήσεις μας “υπέρ ειρήνης και καταστάσεως του σύμπαντος κόσμου, ευσταθείας των Αγίων του Θεού Εκκλησιών και της των πάντων ενώσεως”.
Αδελφοί εκπρόσωποι των Αγιωτάτων Εκκλησιών μας, Ορθοδόξου και Ρ/Καθολικής,
Ήλθατε στην των Αλεξανδρέων Μεγάλη Πόλη της περιλαλήτου Αιγύπτου, φέροντες την αγάπη των κατά τόπους Εκκλησιών σας στην Ήπειρο της οποίας Φωτιστής και Έφορος είναι ο δεύτερος εκ των Ευαγγελιστών, από Αιγύπτου και Λιβύης μέχρι των νοτιωτάτων εσχατιών της Αφρικανικής γης.
Ήλθατε στην χώρα του Νείλου, κοιτίδα του Χριστιανισμού και δημιουργό Θεολογίας που οδήγησε την υπ’ ουρανόν Εκκλησιαστική κοινότητα στην οδό της Αληθείας.
Σας υποδεχόμεθα ως ο διάδοχος Πάπας και Πατριάρχης των μεγάλων Πατέρων και Διδασκάλων της Πίστεως, των Αγίων Αρχιεπισκόπων και Παπών, οι οποίοι εκλέισαν τον Αποστολικό και Πατριαρχικό Θρόνο Αλεξανδρείας, του Προέδρου της Α’Οικουμενικής Συνόδου Αλεξάνδρου, των υψιπετών θεολόγων και στύλων της πίστεώς μας Μεγάλων Αθανασίου και Κυρίλου, του ιερομάρτυρος Προτερίου, του σκαπανέως της αγάπης Ιωάννου του Ελεήμονος και πλήθους άλλων αγίων Αρχιεπισκόπων και Παπών, οι οποίοι καθοριστικώς εθεολόγησαν, θυσιαστικώς διεποίμαναν και μαρτυρικώς ετελεύτησαν, από των αιχμηρών αιώνων των αιρέσεων και της Αραβικής κατακτήσεως έως των νεοτέρων χρόνων.
Σας υποδεχόμεθα στην αγιοτόκο χώρα του Νείλου, της οποίας η περίφημη Κατηχητική Σχολή Αλεξανδρείας του Πανταίνου, του Κλήμεντος και του Ωριγένους προέβαλε τον σύνδεσμο χριστιανικής πίστεως και ελληνικής φιλοσοφίας, ενώ οι αχανείς έρημοι εγέννησαν τον αναχωρητισμό, τον ασκητισμό και διαμόρφωσαν οριστικώς τον υπ’ ουρανόν Μοναχισμό και τους κανόνες του, διά των πνευματικών αγώνων του Μεγάλου Παχωμίου, του Μεγάλου Αντωνίου, του Αγίου Μακαρίου, της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, ως και αναρίθμητης στρατίας αγίων Μοναχών, ανδρών και γυναικών.
Σας υποδεχόμεθα ως «Πατήρ Πατέρων, Ποιμήν Ποιμένων και Αρχιερεύς Αρχιερέων» -συμφώνως με την ανά τους αιώνας διαμορφωθείσα Πατριαρχική φήμη του Προκαθημένου της παλαιφάτου Εκκλησίας Αλεξανδρείας- της πολυπάθου Αφρικής.
Το ανά την «ήπειρο του μέλλοντος» -όπως προφητικώς χαρακτήριζε την Αφρική ο αοίδιμος πνευματικός μας Πατέρας και Προκάτοχος κυρός Παρθένιος Γ’, Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, εκ των πρωτεργατών του «Διαλόγου της Αγάπης» μεταξύ της Ορθοδόξου και Ρ/Καθολικής Εκκλησίας- ποίμνιο στρέφει το βλέμμα του προς το Ιερό Κέντρο της Αλεξανδρείας, αναμένον να το οδηγήσουμε εις νομάς σωτηρίου.
Το γηγενές πλήρωμα πεινά τον Χριστόν και διψά την Δικαιοσύνην, αλλά και ευρίσκεται εις την διάθεσιν δυσαριθμήτων νεοπροστεστατών ψευδοποιμένων και «χαρισματικών» ψευδοπροφητών, «λύκων βαρέων, μη φειδομένων του ποιμνίου».
Σας υποδεχόμεθα στην Θεοβάδιστη Αίγυπτο, τον τόπο που προσέφερε ασφάλεια από τον αιμοσταγή Ηρώδη στον Νηπιάσαντα Κύριο και Αρχηγό της Ειρήνης κομίζοντας ειρήνη και φιλαδελφία και αγάπη. (Εσθ.3,13). Είμαστε βέβαιοι ότι η ειρήνη αύτη θα διέπει πάντοτε, εν αμοιβαίω σεβασμώ και αγαστή συνεργασία, τις σχέσεις των Αποστολικών Θρόνων μας, αλλά και τις διεκκλησιαστικές σχέσεις γενικώτερα.
Αδελφοί εν Κυρίω ηγαπημένοι,
Σήμερα βιώνουμε μία ακραία μεταβατική εποχή. Η βία και ο πόλεμος, η φτώχεια και η εξαθλίωση, η κλιματική αλλαγή, το προσφυγικό ζήτημα, η προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και η κοινωνική ανισότητα, η προστασία της παιδικής ηλικίας και της γυναίκας, ο εντεινόμενος θρησκευτικός φονταμενταλισμός, η κρίση αρχών και αξιών, οδηγούν τον άνθρωπο σε απελπισία.
Αποτελεί, λοιπόν, μονόδρομο ο κοινός αγώνας όλων μας, πρωτίστως ημών των πνευματικών ταγών, για την προώθηση της ενότητος, της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης, εν επιγνώσει ότι η ιδία η ζωή της Εκκλησίας είναι η μεγάλη επανάσταση στον χώρο των ανθρωπίνων σχέσεων, της προστασίας, της ιερότητος και της ωραιότητος του προσώπου και της αναδείξεως του εν Χριστώ αιωνίου προορισμού του.
Κατ΄αυτήν ακριβώς την οριακή στιγμή, η Εκκλησία του Χριστού προσφέρει στον κόσμο την μαρτυρία της υπάρξεως του ζώντος Θεού και την ελπίδα της ελεύσεως της Βασιλείας Του στην ιστορία.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, το έργο της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής του Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρ/Καθολικής Εκκλησίας, η οποία για πρώτη φορά συνέρχεται στην Καθέδρα του καθ’ ημάς Παλαιφάτου και Αποστολικού Θρόνου, αποτελεί αναμφισβήτητα ορόσημο στην ιστορία και πολύτιμο κεφάλαιο για τη ζωή και την περαιτέρω πορεία των δύο Εκκλησιών.
Και το κεφάλαιο αυτό βρίσκεται ήδη στη διάθεσή μας και αναμένει την από μέρους μας αξιοποίησή του, βρίσκεται δε γενικά στη διάθεση της Χριστιανοσύνης προς εξυπηρέτηση του ιδεώδους της ενότητος, όπως αυτό παρουσιάζεται εκκλησιολογικώς και οντολογικώς κατά την σημερινή πανεπίσημη εορτή της εν τω κόσμω φανερώσεως της Εκκλησίας του Αρχιποίμενος Χριστού, την εορτή της Πεντηκοστής.
Είναι πανθομολογούμενο ότι ο Θεολογικός Διάλογος χρειάζεται να καλλιεργηθή, να προχωρήση και να καρποφορήση σε όλα τα επίπεδα με ειλικρίνεια, εντιμότητα και αμοιβαίο σεβασμό. Για την Ορθόδοξη Εκκλησία οι επαφές, οι συνομιλίες, οι συνεννοήσεις και με μια λέξη ο διάλογος, είναι πράξεις συνυφασμένες με το είναι Της .
Η μέχρι σήμερα πορεία του Θεολογικού Διαλόγου των Εκκλησιών μας απέδειξε ότι για να αναπτυχθεί ένας Διάλογος, πρέπει να δημιουργούνται συνθήκες αμοιβαίας εμπιστοσύνης και καλής θελήσεως. Συνθήκες ελευθερίας και αγάπης, δύο μεγέθη πολύ σημαντικά.
Επίσης, τα μέχρι τώρα θεολογικώς συντελεσθέντα, μας υπενθυμίζουν ασφαλώς το καθήκον και την ευθύνη να συνεχίσουμε να προάγουμε το έργο της ενότητος, ενισχύουν δε την ελπίδα ότι «ο εν είδει πυρίνων γλωσσών ουρανόθεν καταπέμψας το Πανάγιον Πνεύμα» Κύριος της Ιστορίας θα ευλογή και εφεξής τις προσπάθειές μας.
Δεν πρέπει, τέλος, να λησμονούμε, ότι έχουμε να καλύψουμε διά συστηματικής εργασίας μεγάλες αποστάσεις αιώνων, να διαλύσουμε προκαταλήψεις και με ταπείνωση να διδαχθούμε από τα σφάλματα του παρελθόντος.
Ευχαριστούμε τον Τριαδικό Θεό που μας αξίωσε σήμερα να συναντώμεθα και να μετέχουμε του πνευματικού αυτού συμποσίου της πίστεως και της εξ αυτής απορρεούσης αγάπης. Ασπαζόμεθα εν Κυρίω τους προσελθόντες αδελφούς καρδιναλίους, αρχιερείς, ιερείς και θεολόγους και δι’αυτών χαιρετίζουμε αδελφοποθήτως τον Αγιώτατο Προκαθήμενο της Πρεσβυτέρας Ρώμης, Πάπα κ. Φραγκίσκο, τον Παναγιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τους Σεπτούς Προκαθημένους της κατ’ Ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας, επευχόμενοι διαπύρως όπως ο Κύριος Ιησούς Χριστός, ο Σωτήρας και Λυτρωτής μας, επιβλέψη επί την άμπελον Του.
Ότε καταβάς τας γλώσσας συνέχεε, διεμέριζεν έθνη ο Ύψιστος· ότε του πυρός τας γλώσσας διένειμεν, εις ενότητα πάντας εκάλεσε, και συμφώνως δοξάζομεν το Πανάγιον Πνεύμα».
Ακολούθως, προσέφερε έργο αιγυπτιακής τέχνης προς τον Καρδινάλιο κ.Kuch, προκειμένου να το προσκομίσει στον Πάπα Ρώμης κ.Φραγκίσκο.
Κατά την αντιφώνησή του ο Εκλαμπρ. Καρδινάλιος κ.Kurt Kuch, Συμπρόεδρος της διεθνούς Μικτής Επιτροπής Θεολογικού διαλόγου, μεταξύ άλλων, ετόνισε την μοναδικότητα της εορτής της Πεντηκοστής ως ημέρας φωτισμού και αληθείας. Ωσαύτως, μετέφερε τις ευχαριστίες του Προκαθημένου της Ρ/Καθολικής Εκκλησίας για την αβραμιαία φιλοξενία των πολυμελών αντιπροσωπιών των δύο Εκκλησιών και την άρτια διοργάνωση των εργασιών της Επιτροπής.
Εν συνεχεία στην Αίθουσα του Θρόνου της Πατριαρχικής Μονής παρετέθη εόρτιος δεξίωση, κατά την οποία οι Σεβασμ. Μητροπολίτες Πισιδίας κ.Ιώβ και Σηλυβρίας κ.Μάξιμος πρσέφεραν ασημένιο δίσκο με την ανάγλυφη μορφή της Θεοτόκου Παμμακαρίστου στην ΑΘΜ εκ μέρους του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου σε ένδειξη τιμής και ευχαριστιών για την φιλοξενία της διεθνούς Μικτής Θεολογικής, ενώ ο Μακαριώτατος απέστειλε φιλαδέλφως Πατριαρχικό ωμοφόριο και επιτραχήλιο προς την ΑΘΠ διά των προειρημένων Ιεραρχών.
Επίσης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Πισιδίας, Συμπρόεδρος της διεθνούς Μικτής Επιτροπής Θεολογικού διαλόγου, φιλοφρόνως προσέφερε δώρο εκ μέρους του Παναγιωτάτου κ.Βαρθολομαίου και προς τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη Ναυκράτιδος κ.Παντελεήμονα, για την εν γένει άριστη διοργάνωση της διεθνούς συναντήσεως.
Τέλος, η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν της ΑΘΜ και των μελών της διεθνούς Μικτής Θεολογικής Επιτροπής στις εγκαταστάσεις του εντευκτηρίου της.
Στις ως άνω εκδηλώσεις μετείχαν ο Εντιμ. Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης, Πρόεδροι ιστορικών Ελληνικών Οργανισμών, Συλλόγων και Σωματείων στην Νειλοχώρα, Κληρικοί της Ι. Αρχιεπισκοπής Αλεξανδρείας κ.α.
Φωτογραφίες: κ. Γρηγορίου Χαλιακοπούλου, Αλεξάνδρεια