AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ του Θωμά Αναστασιάδη – Για το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΡΩΣΙΑ ΝΕΑ – Με την ευλογία του Πατριάρχη Μόσχας κ.κ. Κυρίλλου, στις 14 Ιανουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η 3η Χορωδιακή Χριστουγεννιάτικη σύναξη, στον τεραστίων διαστάσεων Κεντρικό Καθεδρικό Ναό “Αναστάσεως του Χριστού”, των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας
στην Μόσχα. Στις ψαλμωδίες συμμετείχαν περισσότερα από 330 άτομα από 9 στρατιωτικές και εκκλησιαστικές ομάδες.
Επικεφαλής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί των σχέσεων με τους Κοζάκους, Μητροπολίτης Σταυρούπολης και Νεβιννομύσσκ κ.Κύριλλος. Συνδιοργανωτής εκ μέρους του Στρατού, ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, γενικός-Συνταγματάρχης κ. Βίκτωρ Petrovich Γκορέμικιν, των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο κύριος στόχος της επίσημης εκδήλωσης είναι να εισαγάγει τους ανθρώπους στις αιωνόβιες παραδόσεις της Ορθοδοξίας, στην Ρωσική πνευματική μουσική κουλτούρα και την επιστροφή στην ιδεολογία της υπηρεσίας της Πατρίδας, μέσω της ανάπτυξης του πατροπαράδοτου εκκλησιαστικού άσματος, συμπεριλαμβανομένου και του στρατεύματος.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν στρατιωτικό προσωπικό – συμμετέχοντες σε ειδική στρατιωτική επιχείρηση, ενορίτες και προσκυνητές του Ι. Ναού των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης παρακολούθησαν το ρεσιτάλ της συγχορδίας και τραυματίες και ανάπηροι πολέμου, που βρίσκονται σε θεραπεία και αποκατάσταση στα νοσοκομεία της Μόσχας. Μετά το τέλος της συναυλίας, μαθητές και μέλη του Κολλεγίου Αγ. Νικολάου, προσέφεραν στους στρατιώτες αναμνηστικά δώρα και μελομακάρονα φτιαγμένα στη Μονή.
Το πρόγραμμα άρχισε με το τροπάριο της Γέννησης του Χριστού, σε συνδυασμένη ψαλμωδία όλων των συμμετεχόντων χορωδιών. Στη συνέχεια, κάθε ομάδα χορωδίας παρουσίασε από το ρεπερτόριό τους, ένα πρόγραμμα αποτελούμενο από έργα χριστιανικής ιερής μουσικής και χριστουγεννιάτικα τραγούδια.
Στην χορωδιακή σύναξη συμμετείχαν: η Ορθόδοξη χορωδία του Τάγματος Μηχανικού των Ενόπλων Δυνάμεων, “ΓΙΑ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑ”,
η Γυναικεία Χορωδία της Στρατιωτικής Ακαδημίας, με το όνομα ”A.V. Alexandrov”,
η χορωδία “Ερυθρός Αστήρ” των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον κ. Γεννάδιο Alexandrov.
η Χορωδία μαθητών (στρατιωτικοί μαέστροι) του Στρατιωτικού Πανεπιστημίου. “Μακαριστός Πρίγκιπας Αλέξανδρος Νιέφσκι”,
η Χορωδία ΚΑΜΕΡΑΤΑ “Камерный хор” των ενοριτών του Καθεδρικού Ναού του Σωτήρος Χριστού στην Μόσχα,
η Χορωδία Κοζάκων ”Kuban”, με μαέστρο τον 86χρονο Κοζάκο και ακαδημαϊκό κ. Βίκτωρα Γκαβρίλοβιτς, (Γενικός Διευθυντής και Καλλιτεχνικός επικεφαλής της Κρατικής Ακαδημαϊκής Χορωδίας ” Kuban”.), η Χορωδία Δοκίμων του Στρατιωτικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, η Επισκοπική Χορωδία της Μητρόπολης Σταυρούπολης, και η Χορωδία του Κολλεγίου «Good School on Solba», της γυναικείας Ι. Μονής Αγ. Νικολάου.
Η συναυλία ολοκληρώθηκε με το σύνολο των συμμετεχόντων χορωδιών να ψάλλουν σε συγχορδίες, υπό τη διεύθυνση, ως μαέστρου, του ίδιου του Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως κ.Κυρίλλου.
Σε σύντομο χαιρετισμό τους ο Δεσπότης και ο Αναπληρωτής Υπουργός, είπαν μεταξύ άλλων: Ο κ.Κύριλλος: “Θα δοξάσουμε το Θείο Βρέφος Χριστό, που γεννήθηκε πριν από το 2024. Πόσο έχει αλλάξει αυτός ο κόσμος. Σε ορισμένες χριστιανικές χώρες προσπαθούν να καταργήσουν τον Χριστιανισμό. Δόξα τω Θεώ, η Ρωσία απορροφά σήμερα όλα όσα έφερε ο Χριστός”. Ο κ.Κύριλλος στα εγκαίνια του ναού το 2018, είχε αναφέρει, ότι μεταξύ Στρατού και Εκκλησίας, υπάρχουν ισχυροί δεσμοί στην χώρα. Τουτ’ αυτό αποδεικνύει και σήμερα το γεγονός αυτό.
Ο κ. Βίκτωρ: «Τα αναβιωμένα Χορωδιακά Συμβούλια της Γέννησης του Χριστού, είναι αφιερωμένα στη διατήρηση των ορθόδοξων παραδόσεων. Σήμερα εδώ στην Μόσχα και η επερχόμενη στον Ναυτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Κρονστάνδη στις 20 Ιανουαρίου 2024. Είναι συμβολικό ότι τα Συμβούλια Χορωδίας της Γέννησης, ενώνουν πολλές γενιές υπερασπιστών της Πατρίδας μας. Από βετεράνους του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου έως συμμετέχοντες σε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Η ηγουμένη Ερωτηίδα (Игумения Еротиида), Διευθύντρια του Κολλεγίου «Good School on Solba», στο μοναστήρι του Αγ. Νικολάου δήλωσε:
«Το κολέγιό μας είναι ασυνήθιστο. Στις διδακτικές μας δραστηριότητες, τηρούμε τις παραδόσεις της Ορθόδοξης παιδείας και ανατροφής. Η προσωπικότητα ενός ατόμου διαμορφώνεται υπό την επίδραση των ηθικών κανόνων που το περιβάλλουν, ιδιαίτερα στα πιο σημαντικά στάδια της ανάπτυξής τους. Με τις αδελφές και τους μαθητές μας, ευχαριστούμε ειλικρινά όλους τους διοργανωτές».
Μετά το πέρας, απονεμήθηκαν αναμνηστικά στους μαέστρους.
Η πόλη Σταυρούπολη των 550 χιλ. κατοίκων, βρίσκεται στον βόρειο Καύκασο της Ευρωπαϊκής Ρωσίας, ανάμεσα στην Μαύρη θάλασσα και την Κασπία θάλασσα. Έως πριν από το 1935, ονομαζόταν Σταυρούπολη-Καυκασία.
Ο Ναός του Ρωσικού Στρατού, (στην Ελλάδα θα λέγαμε “ΤΟ ΤΑΜΑ του ΈΘΝΟΥΣ”), είναι χτισμένος στο Πάρκο των Πατριωτών, σε προάστιο της Μόσχας. Στην ανατολική αψίδα της Κύριας Εκκλησίας, υπάρχει μια μοναδική αναδιπλούμενη εικόνα της Ανάστασης του Χριστού. Εγινε χρησιμοποιώντας επιχρύσωση, σμάλτο και ημιπολύτιμους λίθους. Τις καθημερινές είναι κλειστή και ανοίγει μόνο το Σάββατο.