Την ερχόμενη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου της Αντιόχειας θα εκλέξει τον 171ο «Πατριάρχη της Μεγάλης Θεουπόλεως Αντιοχείας, Συρίας, Αραβίας, Κιλικίας, Ιβιρίας τε και Πάσης Ανατολής», τον διάδοχο του μακαριστού Ιγνατίου που εκοιμήθη στις 5 Δεκεμβρίου.
Η εκλογή του νέου Πατριάρχη θα πραγματοποιηθεί στην Πατριαρχική Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπαλαμάντ στην Τρίπολη του Λιβάνου και ήδη οι προεκλογικές ζυμώσεις στο τρίτο Πατριαρχείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Τα «φαβορί» και τα «αουτσαϊντερ»
Αν και αυτού του είδους οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένες, φαίνεται πως ο Τοποτηρητής του Θρόνου, Μητροπολίτης Βόστρων κ. Σάββας έχει το προβάδισμα.
Τον κ. Σάββα στηρίζει η ομάδα των λεγόμενων «οργανωσιακών» που προέρχονται από την ορθόδοξη νεολαία. Στην ίδια ομάδα ανήκει και ο Μητροπολίτης Δυτικής και Κεντρώας Ευρώπης κ. Ιωάννης, ο οποίος όμως αντιμετωπίζει ένα σημαντικό τυπικό πρόβλημα. Δεν έχει κλείσει πενταετία στον θρόνο του, όπως προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης του Πατριαρχείου, για να θεωρείται εκλόγιμος.
Εάν τεθεί από την πλευρά του κ. Ιωάννη θέμα «παράκαμψης» αυτής της πρόβλεψης του Κ.Χ από πλευράς της Ι. Συνόδου και μπορέσει να λάβει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, δεν αποκλείεται να είναι αυτός ο επόμενος Πατριάρχης.
Η δεύτερη ομάδα στηρίζεται σε Μητροπολίτες της Διασποράς επί το πλείστον και στηρίζει επίσης δυο υποψηφίους. Ο ένας είναι ο Μητροπολίτης της Βραζιλίας, ο Σάο Πάολο κ. Δαμασκηνός. Η δεύτερη πρόταση αυτής της ομάδας είναι ο 80χρονος Μητροπολίτης Μεξικού κ. Αντώνιος. Ο δεύτερος, λόγω της ηλικίας του, θεωρείται καλή επιλογή για την περίπτωση που οι εκλέκτορες
επιλέξουν μια μεταβατική λύση.
Η τρίτη αλλά όχι λιγότερο ισχυρή ομάδα, καθοδηγείται από τον Μητροπολίτη Βορείου Αμερικής κ. Φίλιππο. Αυτή η ομάδα προωθεί τον Μητροπολίτη Βηρυτού κ. Ηλία
Oi «ξένοι»
Σε διεθνές επίπεδο, η υποψηφιότητα του Μητροπολίτη Βόστρων φαίνεται να έχει τη στήριξη της Μόσχας. Αντίθετα, οι Η.Π.Α. που παραδοσιακά δεν στηρίζουν την αύξηση της ρωσικής επιρροής στα εκκλησιαστικά πράγματα, φαίνεται να βλέπουν με καλύτερο «μάτι» την περίπτωση του Βηρυτού κ. Ηλία.
Το Φανάρι από την πλευρά του έχει φροντίσει να κρατήσει όσο το δυνατόν πιο ουδέτερη στάση αποφεύγοντας να δείξει εύνοια προς συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Η Ελλάδα… όπως δυστυχώς συμβαίνει τελευταία και όχι απαραίτητα εξαιτίας της κρίσης, απλά παρακολουθεί.
Η διαδικασία
Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Αντιοχείας, η εκλογή του νέου Πατριάρχη πρέπει να γίνει εντός δέκα ημερών από την ταφή του εκλιπόντος.
Για να θεωρηθεί πως η Σύνοδος βρίσκεται σε απαρτία, πρέπει να είναι παρόντα τα δυο τρίτα των μελών της. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει απαρτία, ο Τοποτηρητής οφείλει να τηλεγραφησει στους απόντες και να τους καλέσει να συμμετάσχουν.
Η Σύνοδος συνέρχεται εκ νέου μετά από 24 ώρες και συνεδριάζει ανεξαρτήτως αριθμού συμμετεχόντων.
Στη συνέχεια εκλέγεται το Τριπρόσωπο, οι τρεις Μητροπολίτες δηλαδή που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους.
Σε περίπτωση ισοψηφίας γίνεται κλήρωση.
Εφόσον το Τριπρόσωπο ολοκληρωθεί η Ιερά Σύνοδος εκλέγει τον Πατριάρχη. Ο νέος Πατριάρχης θα πρέπει να συγκεντρώσει τα δυο τρίτα των εκλεκτόρων. Εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό στην πρώτη ψηφοφορία ακολουθεί δεύτερη στην οποία χρειάζεται πλέον, απλή πλειοψηφία.
Δικαίωμα εκλογής έχουν όλοι οι Ιεράρχες του Πατριαρχείου αρκεί να έχουν συμπληρώσει πέντε χρόνια στη θέση τους.