ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ – Του Θωμά Αναστασιάδη
ΣΙΒΗΡΙΑ – Το Σάββατο 30-3-24 της δεύτερης εβδομάδας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο Μητροπολίτης Ιρκούτσκ και Ανγκάρσκης κ. Μαξιμιλιανός λειτούργησε στη γυναικεία Μονή Znamensky, στην πόλη Ιρκούτσκ. Η ημέρα αυτή στην Ρωσία ονομάζεται Σάββατο των Γονέων (Родительская Суббота).
Η Θ. Λειτουργία έγινε στο Καθολικό της Μονής “Το σημάδι της Θεοτόκου” (Znamensky), ο οποίος ναός είναι ταυτόχρονα και ο Καθεδρικός, καθ’ όσον το μοναστήρι είναι η έδρα της Μητρόπολης. Με τον σεβ/το συλλειτούργησαν ο προϊστάμενος της εκκλησίας π.Θεοφάνης (Ευτυχίεφ), ο πολυπτυχιούχος γραμματέας της μητρόπολης ιερέας π.Στέφανος Андреевич, Οικονομολόγος και Νομικός του πανεπιστημίου “ΒΑΪΚΑΛΗ”.
Θεολογία σπούδασε στο “Sretenskaya Seminary” της Μόσχας. Επίσης έλαβαν μέρος ο π. Σέργιος, ο πρωτοδιάκων Δημήτριος και οι διάκονοι Πρόχορος και Βλαδίμηρος. Το μυστήριο της εξομολόγησης τέλεσε ο Ιερομόναχος Εφραίμ (Πασκώφ).
Στο κήρυγμά του, ο π.Θεοφάνης, είπε μεταξύ άλλων: Υπενθυμίζουμε την σημασία του Γονεϊκού Σαββάτου, τόσο για τους αποθανόντας γονείς, όσο και για εμάς τους ζωντανούς, στους οποίους οι νεκρώσιμες ακολουθίες μας «διδάσκουν την Αιωνιότητα». Η σωματική αλλά και η πνευματική ασθένεια, θεραπεύονται με «προσευχή και νηστεία».
Στην απόλυση ο κ. Μαξιμιλιανός με τους λοιπούς ρασοφόρους, ανέπεμψε επιμνημόσυνη δέηση, για όλους τους αποθαμένους αναχωρητές Ορθοδόξους Χριστιανούς, μνημονεύοντας ιδιαιτέρως τα ονόματα όλων των προ εννέα ημερών σκοτωθέντων αθώων, κατά την τρομοκρατική επίθεση στο Krasnogorsk της Μόσχας.
Η ομοσπονδιακή Ρωσική Περιφέρεια Ιρκούτσκ βρίσκεται στην μεγαλύτερη λίμνη του πλανήτη, την Βαϊκάλη και υπάγεται στο διαμέρισμα της Σιβηρίας. Η πόλη Ιρκούτσκ έχει πληθυσμό 588.000 κατοίκους και η Ανγκάρσκη 266.000 κάτ.
Το μοναστήρι Znamensky είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια στη Σιβηρία, 17ος αιώνας, με ιδρυτή τον αρχιμανδρίτη Παλλάδιο.
΄Εχει υπέροχο αγιογραφημένο τρούλο, ψηλό περίτεχνο ιερό τέμπλο και μια χρυσή λάρνακα με τα λείψανα του τοπικού Αγίου Ιννοκέντιου.
Ο Μητροπολίτης Μαξιμιλιανός, καταγόμενος από το Ιρκούτσκ, προέρχεται από τις τάξεις των εγγάμων κληρικών. Από τον γάμο του απέκτησε μία κόρη.