Του Θωμά Αναστασιάδη – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Την Παρασκευή 24-3-2023, της 4ης εβδομάδας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τιμάται η μνήμη του Αγ. Σωφρονίου Πατριάρχου Ιεροσολύμων, 11-3-23 με το Π.Η. που ακολουθεί το Πατριαρχείο Μόσχας.
Την ημέρα αυτή έχει την ονομαστική του εορτή ο σεβασμιώτατος επίσκοπος Κινέλσκαγια και Μπεζεντούκ ( (Кинельская епархия) κ.Σωφρόνιος. Προς τον σκοπό αυτό τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ.Γεωργίου στην πόλη Κινέλ, καθέδρα της επισκοπής, πανηγυρική Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, προεξάρχοντος του 50χρονου εορτάζοντος Βλαδίκα. Ο επιβλητικός ναός του Αγ.Γεωργίου είναι ένα κομψοτέχνημα στο κέντρο της πόλης, με τον φωτεινό μωβ χρωματισμό των θόλων.
Με τον Σεβασμιώτατο συνυπηρέτησαν την Θ. Λειτουργία πλειάδα ιερέων, με διακόνους και υποδιακόνους, της εκείσε εκκλησιαστικής επαρχίας Κινέλ.
Το κήρυγμα στο Κοινωνικό εκφώνησε ο πάτερ Σέργιος Βοσπινίκοφ. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας διαβάστηκε ειδική δέηση και προσευχή για παιδιά με αυτισμό και διαταραχή αυτιστικού φάσματος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, εκ μέρους των κληρικών και του ποιμνίου, μετέφερε τις ευχές στον Δεσπότη τους, ο Γραμματέας της Επισκοπικής Διοίκησης πρωτοπρεσβύτερος π.Σέργιος Βοροζέικιν.
Μετά την απόλυση, ο διοικητής της στρατιωτικής φρουράς των χερσαίων δυνάμεων, αντισυνταγματάρχης κ. E. Καλμούκωφ, επέδωσε μετάλλια και ευχαριστήριες επιστολές, τόσο στον Επίσκοπο όσο και σε κληρικούς της επισκοπής, για το ενεργό έργο τους προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Η περιοχή της επισκοπής Κινέλ, μέχρι τη δεκαετία του 20 του 19ου αιώνα, η πιο πλούσια γη σε αυτή τη λεκάνη, ήταν άδεια από κατοίκους. Το 1837 εγκαταστάθηκαν δεκαοκτώ οικογένειες συγκεκριμένων αγροτών. (απ’ ότι καταλαβαίνω θα πρόκειται για τσιφλικάδες- γαιοκτήμονες), οι οποίες με τους εργαζόμενους στον παρακείμενο σιδηροδρομικό σταθμό, αποτέλεσαν τον πυρήνα της σημερινής πόλης των 50 χιλ. κατοίκων.