O Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Κοσοβίτς είναι από την Τετάρτη, 24 Μαΐου, ο νέος επίσκοπος Δαλματίας, μετά από σχετική ψηφοφορία της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Σερβίας, η οποία συνήλθε τη συγκεκριμένη ημέρα και ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, με την πλήρωση κενών και κενωθέντων επαρχιών.
Ο νέος επίσκοπος Δαλματίας, είναι ελληνομαθής. Έως της εκλογής του ήταν ηγούμενος στη μονή Κύρκα στην Δαλματία. Γεννήθηκε το 1981 στο Ζάδαρ. Σπούδασε στην ιερατική σχολή στο Νόβι Σαντ, Θεολογία στη Θεσσαλονίκη. έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ρώμη, όπου και εκπονεί το Διδακτορικό του.
Διαδέχεται τον επίσκοπο Δαλματίας Φώτιο, που μετατέθηκε στην επισκοπή Σβορνικίου & Τούζλας, ενώ ο Επίσκοπος Τούζλας Χρυσόστομος εξελέγη Μητροπολίτης Δαμπροβοσνίας.
[irp posts=”349236″ name=”Νέος Αρχιεπίσκοπος Βροτσλάβ και Στέτσιν ο Σιεμιατίτσε Γεώργιος”]
Ανάμεσα στις μεταθέσεις οι οποίες έγιναν είναι εκείνη του επισκόπου Τοπλικίου Αρσενίου, βοηθού επισκόπου του Πατριάρχου, ο οποίος εξελέγη στην χηρεύουσα Επισκοπή Νύσσης.
Ο Επίσκοπος Μπίχατς Αθανάσιος μετατέθηκε στην αρχαία επισκοπή Μιλέσεβα και ο επίσκοπος Κεντρώας Ευρώπης Σέργιος μετατέθηκε στην επισκοπή Μπίχατς και Πέτροβατς, ενώ τοποτηρητής Κεντρώας Ευρώπης ορίστηκε ο επίσκοπος Αυστρίας και Ελβετίας Ανδρέας.
Ακόμα ο επίσκοπος Μοράβιτσε Αντώνιος, ανεκλήθη από την Εξαρχία του Πατριαρχείου στην Μόσχα και ανέλαβε βοηθός επίσκοπος παρά τον Πατριάρχη Ειρηναίο.
Τέλος ορίσθηκε η ετήσια σύνθεση της Διαρκούς Συνόδου στην οποία θα συμμετέχουν ο Μητροπολίτης Ζαγκρεμπ και Λουμπλιάνας Πορφύριος και οι Επίσκοποι Βάλιεβο Μιλούτιν, Ζίτσης Ιουστίνος, Σβορνικίου Φώτιος.