Για σχέδιο εκδίωξης του σερβικού στοιχείου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας από το Μαυροβούνιο κάνουν λόγο με παρέμβασή τους ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Ειρηναίος και ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, οι οποίοι συναντήθηκαν νωρίτερα σήμερα 20 Μαΐου, προκειμένου να εξεξετάσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη γειτονική χώρα. Αφορμή για τη νέα ένταση, στάθηκαν οι δηλώσεις του προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, περί δημιουργίας «Εκκλησίας του Μαυροβουνίου».
«Είναι πλέον σαφές ότι στο σχέδιο του προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς για το μέλλον του Μαυροβουνίου, δεν έχουν θέση οι Ορθόδοξοι Σέρβοι» υπογράμμισε ο Πατριάρχης Σερβίας, ενώ ο πρόεδρος Βούτσιτς μιλά ανοικτά για προσπάθεια να υποβαθμίσουν τον ρόλο των Σέρβων στη χώρα.
Το σχέδιο είναι να μην υπάρχει Ορθοδοξία στο Μαυροβούνιο
«Το σχέδιο είναι να μη υπάρχει εκεί η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, και ο τελικός σκοπός να μη υπάρχει ορθόδοξος λαός και Ορθοδοξία», δήλωσε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Ειρηναίος αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Μαυροβούνιο και πρόσθεσε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα είναι η χειρότερη στην ιστορία: «Αυτό δεν γινόταν ούτε στην Οθωμανική περίοδο, ούτε στην περίοδο κομμουνισμού, οι οποίοι είχαν περισσότερη κατανόηση προς την εκκλησία» υπογράμμισε.
«Η δημιουργία ανεξάρτητης εκκλησίας στο Μαυροβούνιο είναι ένα παλιό σχέδιο και μια παλιά πρόθεση, η οποία τώρα αναβιώνει.
«Σεβόμαστε το Μαυροβούνιο ως κράτος», λέει ο Πατριάρχης. «Δυστυχώς, η ύπαρξη του σερβικού λαού στο Μαυροβούνιο δεν έγινε αποδεκτή και με πόνο στην ψυχή μου, καλώ τον Τζουκάνοβιτς να σκεφτεί τι κάνει», είπε.
Ο Πατριάρχης ζήτησε επίσης από τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλ. Βούτσιτς να προστατεύσει το σερβικό λαό και την σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο.
«Απειλούν τον λαό μας. Δεν πρέπει υπάρξουν νέες καταιγίδες και διώξεις του σερβικού πληθυσμού στα Βαλκάνια»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβίας κατηγόρησε την εξουσία στο Μαυροβούνιο ότι παρεμβαίνει στην εκκλησιαστική οργάνωση.
«Κατανοούμε τη θέση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, δεν θα κάνουμε αυτό που μας έκαναν», δήλωσε ο Πρόεδρος Βούτσιτς.
Υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου είπε ότι η Σερβία παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του, ξεχνώντας ότι παρενέβησαν άμεσα αναγνωρίζοντας το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.
«Για εμάς, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι η πολιτική παρεμβαίνει στην οργάνωση της εκκλησίας, ακόμη και στην ίδρυση μιας νέας εκκλησίας», δήλωσε ο Βούτσιτς.
Τόνισε ότι σχεδόν το 30 τοις εκατό του πληθυσμού του Μαυροβουνίου είναι Σέρβοι.
«Απειλούν τον λαό μας. Δεν πρέπει υπάρξουν νέες καταιγίδες και διώξεις του σερβικού πληθυσμού στα Βαλκάνια», υπογράμμισε ο Βούτσιτς.
«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την κατάσταση και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας. Δεν θα σας θέσουμε σε κίνδυνο με κανέναν τρόπο», τόνισε ο Πρόεδρος και κατέληξε λέγοντας:
«Τον επόμενο χρόνο, θα προσπαθήσουν να μειώσουν τον αριθμό των Σέρβων στο Μαυροβούνιο. Το 2021 είναι το έτος της απογραφής, στο οποίο πολλοί θα προσπαθήσουν να «μειώσουν» τον αριθμό και το ποσοστό των Σέρβων στο Μαυροβούνιο. Αυτή είναι η πρόθεση, έτσι ώστε οι Σέρβοι να μην είναι σημαντικοί παράγοντες στο μέλλον»
Ο Σέρβος Πρόεδρος υπενθύμισε ότι η σερβική γλώσσα δεν είναι ακόμη η επίσημη γλώσσα στο Μαυροβούνιο και ότι κινδυνεύει το σερβικό αλφάβητο.
Η ένταση και οι διώξεις στο Μαυροβούνιο
Η ένταση στις σχέσεις της Εκκλησίας με την κυβέρνηση ξεκίνησε με την ψήφιση του νόμου για τις θρησκευτικές ελευθερίες, σύμφωνα με τον οποίο περιέρχεται στο κράτος η ιδιοκτησία της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, μεταξύ των οποίων ιστορικά μοναστήρια και ναοί. Ο νόμος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να πραγματοποιούν ειρηνικές διαδηλώσεις δύο φορές την εβδομάδα ζητώντας την κατάργηση του νόμου.
Τα πράγματα εντάθηκαν ακόμα περισσότερα με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, όταν οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιου και εν συνεχεία στη σύλληψη και κράτηση του Μητροπολίτη Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιο, κι άλλων επτά ιερέων.
Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν η τελευταία δήλωση του Προέδρου Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς περί δημιουργίας «Ορθόδοξης Εκκλησιάς των Μαυροβουνίων». Μάλιστα τον περασμένο Φεβρουάριο, ο κ. Τζουκάνοβιτς είχε υποστηρίζει ότι η χώρα του χρειάζεται τη δική της ανεξάρτητη εκκλησία προκειμένου να απαγκιστρωθεί από «τον σερβικό εθνικισμό»
Αντιδράσεις
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Αλ. Μπέτσιτς σχολιάζοντας τον πρόεδρο Τζουκάνοβιτς υπογράμμισε: «Η πολιτική διχασμού της εξουσίας σήμερα φτάνει στο αποκορύφωμά της με την ανακοίνωση του προέδρου σχετικά με την δημιουργία των εκκλησιών βάση της εθνικότητας, έτσι ώστε οι διαιρέσεις που έσπειρε στο Μαυροβούνιο εδώ και 30 χρόνια της εξουσίας του να αποκτούν την πιο ριζοσπαστική, ταυτόχρονα και την πιο παράλογη μορφή. »
Στο θέμα παρενέβη και ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Όλιβερ Βαρέλι. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί μια ειρηνική και ευρωπαϊκή λύση στο Μαυροβούνιο όσον αφορά την ελευθερία της θρησκείας, προσθέτοντας ότι το κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το μέλος του Γαλλικού Εθνικού Μετώπου, Thierry Marin, ρώτησε τον Επίτροπο σχετικά με «επιθέσεις κατά της θρησκευτικής ελευθερίας στο Μαυροβούνιο».
«Είναι πρόβλημα αυτή τη στιγμή, αλλά και επαναλαμβανόμενο πρόβλημα. Επισκέφτηκα το Μαυροβούνιο όταν κλιμακώθηκε η κρίση και προσπάθησα να μεσολαβήσω μεταξύ του κράτους και της Εκκλησίας για την εξεύρεση λύσης αποδεκτής από όλους», δήλωσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Όλιβερ Βαρχέλτζι, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια να ηρεμήσει την κατάσταση και να βρει μια ευρωπαϊκή λύση για τις σχέσεις μεταξύ του κράτους και της Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο.
Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου θέλει να μετατρέψει το Μαυροβούνιο σε δαιμονική, σατανική κοινότητα
Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του κ. Τζουκάνοβιτς ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος, μετά τη Θεία Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Τσετίνιε είπε: «Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου κηρύττει τη Σατανική Εκκλησία και θέλει να μετατρέψει το Μαυροβούνιο σε δαιμονική, σατανική κοινότητα».
Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στρέφεται εκ νέου στον άθεο, σατανικό δρόμο, που είναι αντίθετος από τον δρόμο των αγίων και ενδόξων πατέρων τον Άγιο Σάββα και τον Άγιο Πέτρο μητροπολίτη Μαυροβουνίου.
«Αυτό κάνει σήμερα η κυβέρνηση, βασίζοντας το μέλλον του Μαυροβουνίου στη θεοκτονία και την αδελφοκτονία, σε εκείνο δηλαδή που έγινε εδώ κατά τη διάρκεια και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μόνο κάποιος που έχει χάσει το μυαλό του, που είναι σατανικός, μπορεί να βασίσει το μέλλον του Μαυροβουνίου σε αυτό», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι Πρόεδρος της χώρας θέτει το Μαυροβούνιο εκ νέου σε αδιέξοδο, ακολουθώντας το μονοπάτι του θανάτου.
«Το αληθινό Μαυροβούνιο είναι το Μαυροβούνιο του Αγίου Πέτρου του Θαυματουργού, του οποίου τα λείψανα φιλάμε εδώ. Αυτό το Μαυροβούνιο δεν έχει ακολουθήσει ποτέ το μονοπάτι που οδηγεί στην αδιέξοδο, στο πουθενά, αλλά την οδό που οδηγεί στην αιώνια ζωή και μας μαρτυρεί εκείνη την οδό και την αλήθεια, εκείνη τη ζωή και τη δικαιοσύνη, των οποίων οι μάρτυρες είναι οι θαυμάσιοι άγιοί μας. », κατέληξε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιος.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, μιλώντας στο AFP κατηγόρησε τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ότι υπονόμευε τις προσπάθειές του για εδραίωση της 14χρονης ανεξαρτησίας της χώρας.
«Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μεταξύ αυτών που προωθούν την εθνικιστική ιδέα της Μεγάλης Σερβίας, ενάντια στην ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου, στην εθνική, πολιτιστική και θρησκευτική του ταυτότητα» υποστήριξε τότε και ζήτησε τη δημιουργία αυτόνομης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο, όμοια με αυτή της Ουκρανίας.
Τι είχε δηλώσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης
Τον περασμένη Δεκέμβριο η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο να αποδοθεί αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην χώρα και το νόμο που ψήφισε, σύμφωνα με τον οποίο η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία χάνει ουσιαστικά την ακίνητη περιουσία της.
Ο κ. Βαρθολομαίος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Kurir» του Βελιγραδίου, κατέστησε σαφές ότι για το Φανάρι το Μαυροβούνιο ανήκει στην δικαιοδοσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC) και διαβεβαίωσε ότι η θέση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει.
«Για το Οικουμενικό Πατριαρχείο η μοναδική κανονική Εκκλησία στο Μαυροβούνιο είναι η μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με επικεφαλής τον μητροπολίτη Αμφιλόχιο. […] Επαναλαμβάνω ποτέ δεν θα αποδώσουμε αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη Εκκλησία του Μαυροβουνίου», δήλωσε κατηγορηματικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Αναφερόμενος στον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη βουλή του Μαυροβουνίου για τις θρησκευτικές κοινότητες, ο οποίος προκάλεσε την αντίδραση της SPC, τόνισε ότι και ο ίδιος έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μίλο Τζουκάνοβιτς από τον οποίο ζητούσε να αποτρέψει την ψήφιση του νόμου.
Σχολιάζοντας την προσπάθεια κάποιων Σέρβων επισκόπων να προκαλέσουν κρίση στις σχέσεις της σερβικής εκκλησίας με το Φανάρι εξαιτίας του θέματος της Ουκρανίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι «όλα τα τέκνα της μητρός Εκκλησίας αντιμετωπίζονται με στοργή και αγάπη ακόμη και εκείνα που είναι αγνώμονες».
Εν τω μεταξύ, συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία για την περιουσία της Σερβικής Εκκλησίας σημειώθηκαν σήμερα στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα.
Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς έχει κατηγορήσει τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία πως προωθεί φιλοσερβικές πολιτικές για να υπονομεύσει το Μαυροβούνιο, μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφιο για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Μαυροβούνιο αποσπάσθηκε από τη Σερβία το 2006.