Κοσσυφοπέδιο: Συντετριμμένοι ήταν οι επισκέπτες του Ορθόδοξου νεκροταφείου στο αλβανικό τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, όταν βρήκαν κατεστραμμένες πάνω από 80 επιτύμβιες στήλες.
Από την αρχή του 2022 έχουν σημειωθεί τριπλάσια περιστατικά με εθνοτικά μηνύματα κατά Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Δυστυχώς, τέτοιες επιθέσεις είναι σύνηθες φαινόμενο στο Κοσσυφοπέδιο, όπως αναφέρει το Kosovo Online.
«Μόλις πέρασα την πύλη, τα πόδια μου κατέρρευσαν από αυτό που είδα», λέει ένας επισκέπτης στο νεκροταφείο στη Μιτρόβιτσα. «Είμαστε ντόπιοι… Οι παππούδες μου, ο θείος, η θεία, ο πατέρας και ο αδελφός μου είναι θαμμένοι στο νεκροταφείο. Και έρχομαι εδώ με μεγάλο πόνο και θλίψη. Περνάμε από το αλβανικό νεκροταφείο – εκεί είναι όλα καθαρισμένα και τακτοποιημένα, δεν αγγίζουμε τίποτα εκεί. Δεν μας φταίνε οι νεκροί».
«Τα πάντα είναι σπασμένα και κατεστραμμένα. Αυτό είναι βαρβαρότητα. Δεν το κάναμε ποτέ αυτό. Αυτό που έγινε είναι απόδειξη της κουλτούρας τους. Προσπαθούν να σβήσουν κάθε ίχνος των ανθρώπων που ζούσαν κάποτε εδώ», είπε ένας άλλος επισκέπτης.
Οι Ορθόδοξοι πιστοί βρήκαν επίσης βεβηλωμένους τάφους στο ίδιο νεκροταφείο όταν επισκέφτηκαν το Ψυχοσάββατο, στις 6 Νοεμβρίου.
Η πόλη της Μιτρόβιτσα έχει χωριστεί από το 1999 στο νότιο τμήμα, με την απόλυτη πλειοψηφία των Αλβανών (περίπου 60.000) και στο βόρειο τμήμα, στο οποίο κυριαρχούν οι Σέρβοι (περίπου 13.000).
Από το τέλος του πολέμου, Σέρβοι από τη Βόρεια Μιτρόβιτσα θάβουν τους νεκρούς τους στο νεκροταφείο Rudar, ενώ στη Νότια Μιτρόβιτσα επισκέπτονται το νεκροταφείο μόνο όταν γίνονται μνημόσυνα ή μετακινούνται προς τα εκεί με αστυνομική συνοδεία. Σε αντίθεση με το νεκροταφείο στη Νότια Μιτρόβιτσα, το μουσουλμανικό νεκροταφείο διατηρείται πλήρως.
Από τις αρχές αυτού του Φεβρουαρίου, είχαν ήδη σημειωθεί 6 επιθέσεις σε σερβικές ορθόδοξες εκκλησίες και ιερούς τόπους στο Κοσσυφοπέδιο μόνο το 2022.
Η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης έχει κάνει έκκληση στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές να διερευνήσουν αυτές τις υποθέσεις και να οδηγήσουν τους δράστες στη δικαιοσύνη. Ακόμη έχει απευθύνει έκκληση στους διεθνείς εκπροσώπους να επηρεάσουν τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου, καθώς πολλές από τις επιθέσεις είναι αποτέλεσμα της αντιπολίτευσης η οποία εκφράζει μια ρητορική μίσους εναντίον Σέρβων.
Ως επί το πλείστον, αυτές οι επιθέσεις σε εκκλησίες και σε νεκροταφεία έχουν εθνικό και θρησκευτικό υπόβαθρο, επειδή στρέφονται ειδικά κατά της σερβικής κοινότητας. Αυτή η σειρά διαρρήξεων και βεβηλώσεων έχει προκαλέσει αναταραχή στον τοπικό σερβικό πληθυσμό, ο οποίος αναζητά ισχυρότερη προστασία από τις αρχές επιβολής του νόμου.
Της Σβετλάνας Λεβίτσκι
orthodoxianewsagency.gr