Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ-ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Το εγκώμιο της Αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Ρουμανίας στην πρόσφατη Σύνοδο της Κρήτης έπλεξε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος.
Η ιστοσελίδα cuvantul-ortodox.ro δημοσίευσε πρόσφατα τη μετάφραση της επιστολής που υπογράφεται από τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεο Βλάχο, σχετικά με τη θέση και τις επιδόσεις της αντιπροσωπείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας στο Συμβούλιο Αγίας και Μεγάλης Κρήτης .
“Ως μέλος της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδας παρακολούθησα πολύ προσεκτικά όλες τις συνεδρίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Κολυμπάρι, στην Κρήτη. Έγραψα και θα γράψω και πάλι για τις παρατηρήσεις και τις εντυπώσεις μου. Εδώ, θέλω μόνο να επισημάνω το σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ στη Σύνοδο, και το Πατριαρχείο Ρουμανίας, σε γενικές γραμμές.
Πρώτα απ ‘όλα, από το Πατριαρχείο Ρουμανίας ήταν πολύ καλά προετοιμασμένοι για τη Σύνοδο και έκαναν σημαντικές προτάσεις για τη διόρθωση των κειμένων, ιδιαίτερα για το έγγραφο σχετικά με τις «σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο». Μόνο τρεις εκκλησίες έκανε συγκεκριμένες προτάσεις, δηλαδή το Πατριαρχείο Ρουμανίας, η Εκκλησία της Κύπρου (το μικρότερο ποσοστό), και η Εκκλησία της Ελλάδος. Η Εκκλησία της Σερβίας είχε επίσης προφορικές προτάσεις. Νομίζω ότι το Πατριαρχείο Ρουμανίας είχε τις περισσότερες προτάσεις.
Κατά τη διάρκεια των συνεδριών, ήταν ο Πατριάρχης της Ρουμανίας που κατέθεσε τις απόψεις του με την καλή θεολογική εντολή, την εμπειρία από τους (οικουμενικούς) διαλόγους, καθώς και με αποφασιστικότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ήταν πολύ επίμονος και είχε σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση του άρθρου 21 του εγγράφου με τίτλο «Οι σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με το υπόλοιπο του χριστιανικού κόσμου». Είχε πανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα υπογράψει το κείμενο, εκτός αν γίνονταν ορισμένες διορθώσεις. Έχει επίσης εξέφρασε πολλές φορές, τη γνώμη του να μην σταματήσουν οι συζητήσεις επί του κειμένου και πως αυτό το κείμενο δεν θα πρέπει να υπογραφεί, αλλά να μεταφερθεί στην επόμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Σε μια περίπτωση, ο ίδιος είχε εκφράσει έντονα τη δυσαρέσκειά του και είπε ότι αισθάνθηκε οι συμμετέχοντες ενήργησαν υπό περιορισμό
Όταν το κείμενο οριστικοποιήθηκε και διαβάστηκε στην Ολομέλεια, ο Πατριάρχης Ρουμανίας παρατηρήσει ότι δεν μεταφράστηκε σωστά στα γαλλικά και ότι οι παρατηρήσεις του δεν είχαν εισαχθεί. Στη συνέχεια, είπε ότι δεν θα υπογράψει το κείμενο, εκτός αν γίνονταν οι διορθώσεις. Αυτό σταμάτησε την όλη διαδικασία προκειμένου να διορθωθεί ξανά το κείμενο. Αυτό έγινε μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Από το σύνολο των παρόντων Προκαθημένων, ο Πατριάρχης Ρουμανίας, Δανιήλ, έδειξε ότι είχε καλύτερη θεολογική εντολή και την ικανότητα να στηρίξει τις απόψεις του. Έχει, επίσης,την ικανότητα να κάνει εναλλακτικές προτάσεις όταν δεν έγιναν αποδεκτές οι αρχικές προτάσεις του.
Ωστόσο, οι κανονισμοί όριζαν ότι, σε περίπτωση που η πρόταση μιας συγκεκριμένης Εκκλησίας δεν γίνονταν δεκτές από τις άλλες Εκκλησίες, το κείμενο έπρεπε να παραμείνει όπως ήταν, έτσι ώστε δεν έγιναν δεκτές όλες οι προτάσεις. Σε γενικές γραμμές, ο Πατριάρχης Ρουμανίας εντυπωσίασε όλα τα μέλη της Συνόδου με τις θεολογικές γνώσεις του και πώς προσέγγισε τα θέματα που επρόκειτο να συζητηθούν.
Ο Μητροπολίτης της Μολδαβίας, Teofan, έκανε επίσης σημαντικές παρατηρήσεις και μίλησε σε Ορθόδοξο θρησκευτικό πνεύμα με βάση την διδασκαλία της Εκκλησίας.