Πατριαρχείο Γεωργίας: Νέα συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Γεωργίας πραγματοποιήθηκε στις 2 Νοεμβρίου υπό την προεδρία του Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία Β ΄.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η Ιερά Σύνοδος επεσήμανε ότι τόσο σε διεθνές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη και επικίνδυνη. Έτσι, το κύριο μέλημά τους είναι να επικρατήσει η ειρήνη.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι από τις πρώτες κιόλας ημέρες της έναρξης των εχθροπραξιών από τη Ρωσία στην Ουκρανία, ο Πατριάρχης Γεωργίας ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της σύγκρουσης, η οποία, διαφορετικά, θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες.
Επιπλέον, η επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή θέτει σε μεγάλο κίνδυνο ολόκληρο τον κόσμο.
Ως αποτέλεσμα των πολέμων στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας, υπάρχουν πολλές απώλειες, αθώοι άνθρωποι, παιδιά και ηλικιωμένοι έχουν χάσει τη ζωή τους. Πεθαίνουν μαζί με τους στρατιώτες. Καταστρέφονται επίσης υποδομές, κατοικίες, θρησκευτικά ή άλλα κτίρια. Σε γενικές γραμμές, υπάρχει βία και σε χώρους λατρείας.
Η Εκκλησία της Γεωργίας εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και συμπαράστασή της προς τα θύματα των πολέμων. Όλοι και όλες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, θα προσευχηθούν και θα παρακαλέσουν τον Θεό να χαρίσει ειρήνη στην Ουκρανία, στους Αγίους Τόπους και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε και με το θέμα της βάπτισης. Μια λανθασμένη πρακτική εξαπλώνεται – υπάρχει υπερβολικός αριθμός νονών.
Σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας της Γεωργίας, πρέπει να υπάρχει ένας νονός ή νονά.
Σύμφωνα με την ιστορικά καθιερωμένη παράδοση, επιτρέπεται να είναι άνδρας ή γυναίκα, αλλά για τη βάπτιση ενός ενήλικα, ο νονός ή η νονά πρέπει να είναι του ίδιου φύλου με το άτομο που θα βαπτιστεί. Στη Γεωργία, κατ ‘εξαίρεση, επιτρέπονται τρεις νονοί σε περίπτωση καθολικού πατριάρχη.
Επιπλέον, ο Πατριάρχης Γεωργίας ζήτησε από τους ιερείς να κάνουν μια σύντομη αναφορά για την τρέχουσα κατάσταση στις επισκοπές τους. Η Ιερά Σύνοδος άκουσε μια ανασκόπηση της κατάστασης των μοναχών και των ιερέων στις προσωρινά κατεχόμενες περιοχές του Τσχινβάλι και του Ακχαλγκόρι και των εκκλησιών και μοναστηριών εκεί.
ΑΠΕ-ΜΠΕ